Πόσο γρήγορα να πας διακοπές με έναν καινούργιο σύντροφο;


Δεν είναι το «σ’ αγαπώ» η τρομακτικότερη φράση που μπορεί να πει κάποιος σε μια καινούργια σχέση, αλλά το «θέλεις να πάμε διακοπές»; Κάνοντας ένα ταξίδι με κάποιον που δεν γνωρίζετε πολύ καλά -είτε ένα νέο αμόρε, φίλο ή ακόμα και συνάδελφο για αυτό το θέμα - είναι ένας σίγουρος τρόπος να επιταχυνθεί η διαδικασία εξοικείωσης, για καλύτερα ή χειρότερα. Πολλά υποσχόμενες σχέσεις έχουν τερματίσει άδοξα  με το τέλος ενός καλά σχεδιασμένου Σαββατοκύριακου.

Πότε κινούμαστε πολύ σύντομα

Κάθε κατάσταση είναι διαφορετική, αλλά ο  ψυχολόγος Τζο Χέμινγκς προτείνει την προσέγγιση "1: 1"."Εάν έχετε βγεί για ένα μήνα, έχετε μια νύχτα μακριά, δύο μήνες, δύο νύχτες μακριά - ή ένα Σαββατοκύριακο - και ούτω καθεξής, έτσι ώστε από τη στιγμή που έχετε φτάσει το επταμηνιαίο σημάδι, ήρθε η ώρα να πάρτε μια ολόκληρη εβδομάδα μακριά μαζί. "Ο κόουτς σχέσεων Τζο Μπάρνετ θεωρεί ότι πρέπει να έχετε "τουλάχιστον πέντε έως επτά ραντεβού στο ενεργητικό σας" πριν πάρετε το πρώτο σας ταξίδι και το κάνετε ένα Σαββατοκύριακο. Ο εξπέρ του ταξιδιού Τζίλμπερτ Οτ, βρίσκεται πίσω από τη θέση "όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα"."Το να ταξιδεύεις νωρίς σημαίνει εξοικονόμηση χρόνου. Αφαιρεί τη μάσκα της ευγένειας και της προσποιητής γοητείας", λέει και συμπληρώνει "Δείτε τι συμβαίνει όταν η πτήση σας ακυρωθεί ή το ξενοδοχείο σας είναι υπεράριθμο. Είναι μια ανεκτίμητη ματιά στο μέλλον σας μαζί".

Τι παγίδες να αποφύγετε

Στατιστικά, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 2.000 ενήλικες, το 40% των ζευγαριών διαφωνούν τουλάχιστον μία φορά την ημέρα κατά τη διάρκεια των διακοπών, ενώ το ένα τέταρτο από αυτούς διαφωνεί τις πρώτες 24 ώρες. Ένα στα δέκα ζευγάρια διαλύθηκε πριν επιστρέψουν ακόμη και στο σπίτι τους, έχοντας ως τρεις κορυφαίους λόγους τη φράση πρώτον "πάρα πολύς χρόνος που περάσαμε μαζί", δεύτερον "ξοδέψαμε πάρα πολλά χρήματα" και τρίτον "μεθύσαμε μαζί" (με αυτή τη σειρά).Ο Βρετανός ψυχολόγος Χέμινγκς το υποστηρίζει αυτό λέγοντας: "Το να βλέπεις τα αληθινά ‘χρώματα’ κάποιου σε διακοπές - να κινείται με αργό ρυθμό, να είναι γκρινιάρης, πεισματάρης, να  βαριέται - είναι συχνά μια κλήση για αφύπνιση. Ένας σύντροφος  μπορεί να είναι υπναράς, ενώ ο άλλος είναι συνέχεια άγρυπνος σαν "κουκουβάγια", ο ένας αποδεικνύεται ότι είναι δυνατός πότης, ενώ ο άλλος είναι περισσότερο του είδους  «το πολύ ένα ποτήρι με το βραδυνό φαγητό». Οι χαρακτήρες που περιγράφονται με τα παραπάνω λόγια είναι και οι κορυφαίοι υποψήφιοι για χωρισμό σε ταξίδι για διακοπές.Ο καινούργιος μου σύντροφος με κάλεσε σε διακοπές και δεν αισθάνομαι έτοιμος. Τι να κάνω;

Αυτό είναι αναμφίβολα μια θα το λέγαμε, αδέξια κατάσταση. Οι δικαιολογίες θα ήταν μια προσέγγιση στο πρόβλημα("Δεν έχω χρόνο λόγω δουλειάς", "Είμαι απασχολημένος εκείνο το Σαββατοκύριακο", "Ο σκύλος μου έφαγε το διαβατήριό μου") - αλλά αυτοί αναπόφευκτα έχουν ημερομηνία λήξης. Είναι καλύτερα  να βρείτε το θάρρος να πείτε την αλήθεια, λένε οι ψυχολόγοι μας. «Να είστε ειλικρινείς με τον σύντροφό σας και να εξηγήσετε με αγάπη γιατί δεν αισθάνεστε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή ακόμα», συμβουλεύει ο σύμβουλος σχέσεων Μπάρνετ. «Αν είστε με το σωστό πρόσωπο, θα καταλάβει και θα σας σεβαστεί περισσότερο μετά από αυτή τη στάση».  Μια άλλη πλευρά, ποτέ δεν πιέζει έναν νέο σύντροφο να κάνει διακοπές, λέει ο  Χέμινγκς. «Μερικοί άνθρωποι συνηθίζουν να ταξιδεύουν με οικογένεια ή φίλους και απλά δεν είναι έτοιμοι να παραιτηθούν από αυτόν τον πολύτιμο χρόνο. Μην το πάρετε προσωπικά κάποιοι απλά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αισθάνονται έτοιμοι να κάνουν αυτή την κίνηση». 

Αν ναι, τότε που;

Όσο πιο καινούργια είναι η σχέση τόσο πιο κοντά πρέπει να πάτε. Μια σχέση μπορεί να σας πάει πιο μακριά κι αυτό πάρτε το κυριολεκτικά, με τη γεωγραφική έννοια. 

Tags:τι να κάνω tips 

Προηγούμενο

10 πράγματα για το Καλοκαίρι στο Λονδίνο

Επόμενο

Tips για ένα καλό ταξίδι με Interail