Travel in social distancingΜε την πανδημία του κορονοϊού να είναι σε εξέλιξη, η αναγκαιότητα του social distancing -ή ελληνιστί της κοινωνικής απομόνωσης- κρίνεται επιτακτική και τονίζεται καθημερινά από τους ειδικούς. Ποια ακριβώς όμως είναι η σημασία αυτού του όρου που έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας το τελευταίο διάστημα;

 

Τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC) το ορίζουν ως αποφυγή των χώρων συνάθροισης και των μαζικών συγκεντρώσεων και παράλληλα ως τήρηση απόστασης τουλάχιστον 2 μέτρων από τους άλλους. Στόχος του είναι η ελαχιστοποίηση του αριθμού των μικροβίων που μεταδίδονται από τον έναν άνθρωπο στον άλλον.

Σύμφωνα με τον επιδημιολόγο και καθηγητή του πανεπιστημίου των Συρακουσών, David Larsen, κάθε φορά που αλληλεπιδρούμε με άλλους ανθρώπους, ανταλλάσσουμε μία αξιοσημείωτη ποσότητα μικροβίων και ιών. Έτσι, λοιπόν, σε περίπτωση ξεσπάσματος μίας πολύ μεταδοτικής ασθένειας, η επιβολή κοινωνικής απομόνωσης σε μία ολόκληρη κοινότητα κρίνεται απαραίτητη. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλά πανεπιστήμια έχουν αποφασίσει να ολοκληρώσουν το εαρινό τους εξάμηνο με online μαθήματα, και τα θέατρα και οι κινηματογράφοι έχουν κλείσει τις πόρτες τους.Λαμβάνοντας μάλιστα υπʼ όψιν ότι το σύστημα υγείας μπορεί να διαχειριστεί συγκεκριμένο μόνο αριθμό σοβαρών περιπτώσεων, εάν οι κοινωνικές επαφές μας δεν περιοριστούν στο ελάχιστο και ο ιός συνεχίσει να εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς, τα νοσοκομεία θα αδυνατούν πια να φροντίσουν επαρκώς το 10 με 20% των νοσούντων που αναμένεται ότι θα χρειαστούν νοσηλεία. Παράλληλα, μέσα σε αυτές τις συνθήκες είναι πολύ πιο πιθανό οι γιατροί και οι νοσοκόμοι να αρχίσουν να νοσούν ο ένας μετά τον άλλον και έτσι το διαθέσιμο προσωπικό στα νοσοκομεία να μειώνεται. Η ανεπάρκεια του συστήματος υγείας σε περίπτωση ραγδαίας εξάπλωσης του ιού αποτυπώνεται πολύ χαρακτηριστικά στο ακόλουθο γράφημα του CDC.Ακόμη όμως και αν αισθάνεστε υγιής ή δεν ανήκετε σε κάποια από τις ευπαθείς ομάδες, δεν πρέπει να εφησυχάζετε. Ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με τον COVID-19, είναι ότι κάποιοι από τους νοσούντες και ειδικά οι νεότεροι σε ηλικία μπορεί να έχουν ελαφριά ή και καθόλου συμπτώματα. Κατά τη διάρκεια της λανθάνουσας περιόδου όμως που μεσολαβεί από τη μόλυνση ως την εμφάνιση συμπτωμάτων, μπορούν πολύ εύκολα και χωρίς να το αντιληφθούν, να κολλήσουν πολλούς συνανθρώπους τους.

Και καθώς τα τεστ για τον ιό είναι περιορισμένα και δεν είναι εφικτό να υποβληθούν όλοι σε αυτά, είναι αδύνατο να γνωρίζουμε ποιοι είναι θετικοί. Σύμφωνα με τον Peter Gulick, καθηγητή ιατρικής του MSU Πανεπιστημίου Οστεοπαθητικής Ιατρικής, κάθε θετικό στον ιό άτομο μπορεί να μολύνει άλλους δύο ή τρεις ανθρώπους και αυτοί με τη σειρά τους άλλους τόσους. Παράλληλα, οι ασυμπτωματικοί και αυτοί που έχουν ελαφριά συμπτώματα, θεωρούνται οι πιο επικίνδυνοι, μιας και δε νιώθουν αρκετά αδιάθετοι, ώστε να κρατηθούν οικειοθελώς μακριά από κοινωνικές συναθροίσεις.    

 

Όλοι οι παραπάνω λόγοι αποτυπώνουν ακριβώς την ύψιστη σημασία της κοινωνικής απομόνωσης, η οποία όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να μας μεταβάλει σε αντικοινωνικά όντα ή να μας αδρανοποιήσει. Άλλωστε, ο άνθρωπος για να είναι πραγματικά υγιής, πέρα από την τροφή, χρειάζεται και την κοινωνική αλληλεπίδραση. Μπορούμε να αφήσουμε για αργότερα τα ταξίδια και την παρακολούθηση μεγάλων events και αντί αυτών να δοκιμάσουμε άλλους τρόπους διασκέδασης και επικοινωνίας.

Κάντε μία βιντεοκλήση με τους φίλους σας και πιείτε το ποτό σας λέγοντας τα νέα σας, παρακολουθήστε ενδιαφέροντα προγράμματα που θα σας ταξιδέψουν νοερά ή ασκηθείτε κάνοντας περπάτημα ή jogging κοντά στο σπίτι σας τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.  Και αν όλα αυτά μπορεί να ακούγονται τετριμμένα και χιλιοειπωμένα, είναι σίγουρα καλό να τα έχουμε συγκεντρωμένα στο μυαλό μας, για να αντιλαμβανόμαστε ακριβώς τη σημασία του κατʼ οίκον περιορισμού που βιώνουμε τώρα. Και να θυμάστε … Η καλή διατροφή, ο σωστός ύπνος, η σωματική άσκηση και η επικοινωνία με την οικογένεια και τους φίλους μέσω τηλεφώνου ή μηνυμάτων θα μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε μία ήρεμη και όμορφη καθημερινότητα μέσα στο σπίτι.

Tags:social distancing 

Προηγούμενο

Δουβλίνο:10 πράγματα που πρέπει να κάνετε σύμφωνα με τους ντόπιους

Επόμενο

Παρίσι: Εικονική βόλτα σε 5 εμβληματικές ταράτσες με εκπληκτική θέα.