Το φιλοδώρημα σε 10 διαφορετικές χώρες του κόσμου.

Υπάρχουν 196 χώρες σε όλο τον κόσμο και 196 διαφορετικοί τρόποι να αφήσει κάποιος φιλοδώρημα ή αλλιώς «tip». Το σωστό είναι να αφήνουμε όλα τα ρέστα ? Μήπως πρέπει να υπολογίζουμε το 20% ? Το σωστό φιλοδώρημα μπορεί να είναι πραγματικά μια σπαζοκεφαλιά, ειδικά όταν έχει να κάνει με την χώρα που βρίσκεται κανείς. 

Μπουένος Άιρες, Αργεντινή 
Αφού «καθαρίσετε» το πιάτο σας και από το τελευταίο chimichurri, ζητήστε ευγενικά το λογαριασμό την ώρα που παραγγέλνετε το γλυκό σας.  Εδώ οι καλοί πελάτες υπολογίζουν ένα 10-15% για φιλοδώρημα, το οποίο φροντίζουν να είναι πάντα σε μετρητά. 

Σίδνεϊ, Αυστραλία
Eδώ ο κανόνας έχει ως εξής : To φιλοδώρημα δεν είναι απαραίτητο, αλλά σίγουρα θα εκτιμηθεί. Το προσωπικό των εστιατορίων είναι από τα πιο καλοπληρωμένα, γι’αυτό και υπάρχει ο άτυπος κανόνας, ότι τα tips δεν είναι υποχρεωτικά. Αν θέλει κάποιος να αφήσει λίγα παραπάνω δολάρια, είναι στην ευγενική του ευχέρεια. 

Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Πριν αφήσετε γενναιόδωρο φιλοδώρημα σιγουρευτείτε ότι αυτό δεν περιλαμβάνεται στον ήδη «φουσκωμένο» λογαριασμό σας.  Τα περισσότερα εστιατόρια και ξενοδοχεία συμπεριλαμβάνουν ένα 10% ως service charge. Παρίσι, Γαλλία 
Το φιλοδώρημα στην Γαλλία είναι σχεδόν πάντα «service compris», ή αλλιώς συμπεριλαμβάνεται στον λογαριασμό.  Το «pourboire» ή αλλιώς «για να πιεις κάτι», είναι και εδώ στην ευγενική ευχέρεια του πελάτη, αφήνοντας λίγα παραπάνω ψηλά ή στρογγυλεύοντας το ποσό του λογαριασμού.


Τόκιο, Ιαπωνία 
 Εδώ τα πράγματα είναι απλά. Μην αφήσετε φιλοδώρημα. Το σωστό και καλό service είναι τρόπος ζωής για τους Ιάπωνες και δεν θεωρούν ότι πρέπει να ανταμειφθούν έξτρα για αυτό.


Άμστερνταμ , Ολλανδία 
Στην Ολλανδία τα πράγματα γίνονται βάση νόμου. Το φιλοδώρημα πρέπει να υπολογίζεται στον λογαριασμό. Σε ένα καλό εστιατόριο, μπορείτε να αφήσετε ένα έξτρα 10% εφόσον μείνετε ευχαριστημένοι.Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Είτε τρώτε σε κάποιο ακριβό εστιατόριο, είτε σε κάποια αλυσίδα fast food, το φιλοδώρημα σας δεν μπορεί να είναι λιγότερο από 15-20% . 

Λισσαβόνα , Πορτογαλία 
Αν απολαμβάνετε τον καφέ σας σε κάποια καφετέρια, το tip σας θα πρέπει να είναι αντίστοιχο με το 5% του λογαριασμού, ενώ στα εστιατόρια το ποσοστό είναι 10%. Αν βρίσκεστε σε κάποια από τις τουριστικές περιοχές, σιγουρευτείτε ότι το φιλοδώρημα δεν έχει ήδη χρεωθεί με το λογαριασμό.Xoνγκ Κονγκ, Κίνα
Το να αφήσει κάποιος φιλοδώρημα δεν αποτελεί μέρος της κινέζικης νοοτροπίας. Από τα street food μέχρι τα πιο ακριβά εστιατόρια, εδώ κανείς δεν αφήνει κάτι παραπάνω.

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Αφού απολαύσετε το γεύμα σας, ρίξτε μια ματιά στο λογαριασμό εάν το service charge έχει ήδη χρεωθεί. Εάν όχι, ένα  10-15 % θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους. Ο παραπάνω κανόνας δεν ισχύει για τις Pub, όπου το φιλοδώρημα δεν είναι απαραίτητο.  

Tags:φαγητό τι να κάνω 

Προηγούμενο

Τα Travel Applications που δεν πρέπει να λείπουν από το κινητό μας.

Επόμενο

Τα Travel Applications που δεν πρέπει να λείπουν από το κινητό μας.