10 τρόποι να γίνουμε καλύτεροι ταξιδιώτες όταν έρθει η στιγμή.

Είναι δύσκολο να φανταστούμε πως θα μοιάζουν τα ταξίδια την εποχή της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα είναι διαφορετικά από ότι έχουμε συνηθίσει. Η αλλαγή όμως, δεν σημαίνει αυτόματα και κάτι κακό. Έχουμε όλοι καταλάβει, ότι ο πλανήτης και το περιβάλλον δεν μπορούν να υποστηρίξουν πια τα όνειρα μας για ανεξέλεγκτα ταξίδια, και αυτό δεν γίνεται να μας αφήσει ασυγκίνητους. Μετά από τόσο καιρό εγκλεισμού, έχουμε την ευκαιρία να πλησιάσουμε τον κόσμο πιο ευγενικά και να παρομοιάσουμε τον τρόπο που θα ταξιδεύουμε με όλες τις προσπάθειες που καταβάλαμε για να έχουμε μια προσεκτική, υγιεινή και στοχαστική ζωή στο σπίτι μας. Τώρα είναι η στιγμή να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε τα ταξίδια,  τον τρόπο που φερόμαστε σε έναν ξένο προορισμό και να κάνουμε αυτές τις εμπειρίες πιο ουσιαστικές. Όταν ο κόσμος γύρω μας αλλάζει, δεν γίνεται να παραμείνουμε οι ίδιοι.

Η χώρα μας είναι η πρώτη μας επιλογή 
Οι πτήσεις θα ξεκινήσουν ξανά και όλοι εκείνοι οι προορισμοί που ονειρευόμασταν θα έρθουν ξανά πιο κοντά μας. Παρόλα αυτά, σίγουρα η απόφαση να μπούμε σ’ ένα αεροπλάνο δεν θα είναι τόσο εύκολη. Είμαστε τυχεροί όμως, γιατί ζούμε σε μια χώρα που θα ικανοποιήσει όλες τις ταξιδιωτικές  απαιτήσεις. Αμέτρητα βουνά, υπέροχα νησιά και παραδεισένιες παραλίες είναι τόσο κοντά μας και τόσο εύκολα προσβάσιμα, που δύσκολα θα συγκρατήσουμε τον αυθορμητισμό μας . Το καλύτερο από όλα ; Θα φτάσουμε εκεί με το αμάξι μας ή με ένα από τα μεγάλα πλοία της γραμμής, αποφεύγοντας το συνωστισμό.

Θα πάρουμε λιγότερα τοξικά προϊόντα ταξιδιού
Μια πανδημία ήρθε να μας υπενθυμίσει  ότι ο κόσμος γύρω μας δεν μένει ανεπηρέαστος από την συμπεριφορά μας. Η αποτοξίνωση από τα προϊόντα που παίρνουμε μαζί μας σε κάθε ταξίδι, είναι θετική για τους προορισμούς που επισκεπτόμαστε, όπου η παροχή νερού και τα φυσικά αποθέματα  μπορούν να επηρεαστούν δυσμενώς από προϊόντα όπως τα αντηλιακά, τα σαμπουάν. Σε πολλά μέρη τα συστήματα αποβλήτων αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν όλα αυτά τα πλαστικά απορρίμματα. Αναζητήστε φυσικά προϊόντα με ανακυκλώσιμες και επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες και την επόμενη φορά μην πάρετε μαζί σας τις μίνι συσκευασίες του ξενοδοχείου. Ξανασκεφτείτε πριν πετάξετε 
Η γείωση των αεροπλάνων είχε σαν αποτέλεσμα την εξάλειψη ορισμένων από τα χειρότερα είδη ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Όταν η αεροπορία αρχίσει να λειτουργεί ξανά, οι ταξιδιώτες θα έχουν να κάνουν με μεγάλες ουρές, υγειονομικούς ελέγχους και υψηλότερες τιμές, οπότε η ελαχιστοποίηση του χρόνου στα αεροδρόμια και στα αεροπλάνα είναι κάτι που πολλοί από εμάς θα θέλουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε, ανεξάρτητα από το πότε θα αρθούν οι περιορισμοί. Οι αεροπορικές εταιρείες που επιβιώνουν πρέπει να είναι εκείνες που δίνουν προτεραιότητα στη φυσική και οικονομική ευημερία του προσωπικού τους, καθώς και όσες εκμεταλλεύονται την ευκαιρία να χρησιμοποιούν νέα τεχνολογία για να κάνουν τις πτήσεις πιο «πράσινες» και πιο υγιείς - για όσους βρίσκονται στο αεροπλάνο  και στο έδαφος. Ναι θα πετάξουμε ξανά και ναι, θέλουμε να το κάνουμε ευσυνείδητα.

Σκεφτείτε και τα υπόλοιπα μέσα
Τώρα που η πτήσεις δεν θα είναι ξανά οι ίδιες,  θα πρέπει να σκεφτούμε εναλλακτικούς τρόπους ταξιδιού. Ανακαλύψτε την απαράμιλλη χαρά του πλοίου με την απέραντη θέα της θάλασσας, την ρομαντική νότα ενός τρένου, ακόμα και τον ενθουσιασμό που θα σας προσφέρει η οργάνωση ενός road trip.Σεβαστείτε τους ντόπιους
Πολλές φορές σε ένα μέρος οι σχέσεις των τουριστών και των ντόπιων δεν είναι ακριβώς αρμονικές. Αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτή η σχέση είναι σημαντική και πρέπει να διατηρηθεί. Αυτή η νέα παγκόσμια τάξη παρέχει την ευκαιρία να αναπτύξουμε αμοιβαία επωφελείς σχέσεις και μια πιο συμβιωτική ανταλλαγή χρημάτων, δεξιοτήτων, τοπικών γνώσεων και εμπειριών, που θα μας αφήσει όλους εμπλουτισμένους και όχι εξαντλημένους από τον τουρισμό.


 
Επιλέξτε «τοπικά» ξενοδοχεία 
Όταν το ταξίδι μας επικεντρώνεται στο να βιώσουμε όσο περισσότερο γίνεται το νέο προορισμό, μοιάζει απόλυτα λογικό να το κάνουμε και στη διαμονή μας. Η αυθεντικότητα ενός μικρού, τοπικού ξενοδοχείου που αποτελεί ζωτικό μέρος ενός τοπικού οικοσυστήματος και τείνει να λειτουργεί πιο προσεκτικά όταν πρόκειται και για το περιβάλλον, δεν πρέπει να μας αφήσει ασυγκίνητους. 

Μένουμε μακριά από τα ζώα 
Τα άγρια ζώα πιέζονται απίστευτα από την ανθρώπινη παρουσία και είναι εύκολο για εμάς να διακόψουμε τη φυσική τους δραστηριότητα αναπαραγωγής ή σίτισης απλώς με την παρουσία μας. Το να μην αγγίζετε, να μην φωτογραφίζετε και, στην ιδανική περίπτωση, να μην τρώτε, άγρια ζώα είναι ένα τεράστιο βήμα για να βοηθήσετε στην εξισορρόπηση ευαίσθητων συστημάτων. Μπορούμε ακόμα να απολαύσουμε την παρακολούθηση ζώων από μακριά και πρέπει να υποστηρίξουμε καινοτόμα έργα που πραγματικά εργάζονται για την προστασία της ύπαρξής τους.Δεν νοιαζόμαστε μόνο για το περιβάλλον
Το να ταξιδέψουμε καλύτερα δεν έχει να κάνει μόνο με το περιβάλλον και τις εκπομπές ή τη μείωση του πλαστικού, αλλά οτιδήποτε αφήνουμε πίσω μας. Τα δικαιώματα των εργαζομένων, τις εμπειρίες προσωπικού και οικονομικές επιπτώσεις του ταξιδιού μας. Η συνειδητή πολυτέλεια ήρθε η ώρα να αγκαλιάσει τώρα όλα τα παραπάνω.

Ταξιδεύουμε στους σωστούς προορισμούς
Η εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης των αναγκών της φύσης, των τοπικών επιχειρήσεων και των ταξιδιωτών σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Γι’αυτό το λόγο υποστηρίζουμε προορισμούς όπως η Κοπεγχάγη, η οποία έχει ήδη αναπτύξει τεράστιους υπαίθριους χώρους που επιτρέπουν ατομικό χώρο και άσκηση, καθώς και καινοτόμο οικολογική διαχείριση  ή η Μπελίζ , η οποία διαθέτει μερικά από τα πιο αυθεντικά οικολογικά ξενοδοχεία στον κόσμο. Είναι μια καλή αρχή για να σχεδιάσετε το επόμενο ταξίδι σας.

Επιλέγουμε λιγότερο τουριστικά μέρη 
Καθώς οι άνθρωποι γίνονται πιο επιλεκτικοί,  είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο υπερτουρισμός θα αποτελέσει μικρότερο πρόβλημα στο μέλλον. Μέρη όπως η Φινλανδία, τα οποία ακολουθούσαν πάντα ένα μοντέλο χαμηλότερου αντίκτυπου και έχουν επενδύσει στους φυσικούς τους βιότοπους (το 73% της Φινλανδίας καλύπτεται από δάσος και η ανάπτυξη είναι περιορισμένη) είναι ιδανικά μέρη όσον αφορά τον τουρισμό χαμηλού όγκου, οπότε είναι καλές επιλογές αν θέλετε να ξεφύγετε από τα πλήθη. 


 
 

Tags:τι να δω τι να κάνω οικολογικός τουρισμός 

Προηγούμενο

5 επικά ταξίδια που απαιτούν προσεκτικό σχεδιασμό.

Επόμενο

4 tips για τα επόμενα αεροπορικά σας ταξίδια