10 πράγματα που πρέπει να κάνετε στη Μονεμβασιά.

  Παρακάτω θα βρείτε 10 πράγματα που πρέπει να δείτε όταν βρεθείτε στην καστροπολιτεία που σταμάτησε ο χρόνος. 


Βόλτα στην Άνω Πόλη και το Ναό της Αγίας Σοφίας
Ανεβαίνοντας για περίπου 15 λεπτά από την παλιά πόλη της Μονεμβασιάς, φτάνετε στην ‘Ανω Πόλη, τον Γούλα όπως λέγεται, με την υπέροχη θέα στην πόλη, τα τείχη και τη θάλασσα. Λίγο πιο πάνω, στην άκρη του απόκρημνου βράχου δεσπόζει η εκκλησία της Αγίας Σοφίας, μια από τις 40 εκκλησίες του κάστρου. Χτίστηκε τον 12ο αιώνα και θεωρείται πιστό αντίγραφο της Αγίας Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη.Στο Ναό του Ελκομένου Χριστού
Η εκκλησία του Ελκομένου Χριστού στην κεντρική πλατεία χτίστηκε το 13ο αιώνα και σήμερα αποτελεί σύμβολο και ιερό μέρος το οποίο επισκέπτονται χιλιάδες προσκυνητές από όλο τον κόσμο. Οφείλει το όνομα της από την εικόνα του Χριστού Ελκομένου, η οποία είχε κλαπεί το 1979, βρέθηκε το 1980 και επεστράφη στην εκκλησία 32 χρόνια αργότερα.

Επίσκεψη στο σπίτι του Γιάννη Ρίτσου
«Πέτρινο καράβι μου». Έτσι περιγράφει ο Γιάννης Ρίτσος την γενέτειρα του, από την οποία θαρρείς ότι δεν έφυγε ποτέ πραγματικά. Στην Καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς, εκεί βρίσκεται μέχρι και σήμερα το σπίτι που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο ποιητής, όπως επίσης και ο τάφος του. Το σπίτι του βρίσκεται δίπλα από την είσοδο του κάστρου της Μονεμβασιάς και θα το αναγνωρίσετε από την προτομή του που αγναντεύει το Μυρτώο πέλαγος.Αρχαιολογικό Μουσείο Μονεμβασιάς 
Η αρχαιολογική συλλογή της Μονεμβασιάς στεγάζεται σε ένα διατηρητέο κτήριο στην πλατεία του Ελκομένου. Το κτήριο χρησιμοποιήθηκε ως Τζαμί στην περίοδο της Τουρκοκρατίας ενώ μετασκευάστηκε σε κτήριο δημοσίας χρήσης στην περίοδο της Β’ Ενετοκρατίας. Πρόκειται για ένα μουσείο με πλούσιο υλικό που έφεραν στο φως αρχαιολογικές έρευνες στο χώρο της Μονεμβασιάς και παρουσιάζει την ανθρώπινη δραστηριότητα, αλλά και την καλλιτεχνική εξέλιξη του μέρους.
 
Μια βουτιά στο Πορτέλο
Σ’ ένα μικρό, κρυμμένο άνοιγμα στη νότια πλευρά των τειχών, θα βρει κανείς το γραφικό λιμανάκι Πορτέλο. Παλαιότερα λειτουργούσε ως λιμάνι ανεφοδιασμού του κάστρου, αλλά και ως ο μόνος χώρος όπου μπορούσαν να κάνουν μπάνιο οι Μονεμβασιώτες. Τώρα πια, αν ο καιρός το επιτρέπει, μπορείτε να απολαύσετε τη μοναδική εμπειρία να κολυμπήσετε στη σκιά της Καστροπολιτείας. Το λιμάνι του Γέρακα
Ένα τοπίο απίστευτης φυσικής ομορφιάς, είναι το λιμάνι του Γέρακα. Ο Γέρακας, ή «Ιέραξ» όπως ονομαζόταν κατά τα βυζαντινά χρόνια, αποτέλεσε το ναυτικό σταθμό των Βυζαντινών για την καταπολέμηση των Σαρακηνών, αλλά και το αγκυροβόλιο Υδραίων και Σπετσιωτών εμπόρων, αλλά και όσων ήθελαν να αποφύγουν τις τρικυμίες. Πρόκειται για ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό, χτισμένο μέσα σε φιόρδ, το οποίο αξίζει το χρόνο σας, αφού απέχει μόλις 22 χιλιόμετρα από την Μονεμβασιά. 

Νεάπολη
Μόλις 20 λεπτά από τη Μονεμβασιά βρίσκεται και η Νεάπολη, η παραθαλάσσια κωμόπολη με το πλούσιο ναυτικό παρελθόν, τους μικρούς παραγωγούς, τα μουσεία και τα εντυπωσιακά φυσικά αξιοθέατα. Ένα μέρος με απίστευτες παραλίες, παλιούς οικισμούς, όμορφα χωριά και άγρια ομορφιά. Πεζοπορία
Ακολουθήστε με τα πόδια μια από τις πολλές κοντινές διαδρομές με αφετηρία τη Μονεμβασιά. Για πολλούς, άλλωστε, αποτελεί τον παράδεισο της πεζοπορίας. Εμείς σας προτείνουμε τη διαδρομή διάρκειας περίπου 3 ωρών που ξεκινά από τον Άγιο Φωκά και καταλήγει στο επισκέψιμο Σπήλαιο της Καστανιάς, η οποία αποτελεί τμήμα του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε33. Μέσα από καταπράσινη ορεινή διαδρομή φτάνετε σε ένα από τα εντυπωσιακότερα σπήλαια της Ελλάδας, δίπλα στη Νεάπολη. Πραγματοποιούνται ξεναγήσεις ανά μια ώρα και θα δείτε σπάνιους σχηματισμούς από σταλαγμίτες και σταλακτίτες.

Οι τοπικές γεύσεις 
Κάντε μια βόλτα στα καταστήματα για να προμηθευτείτε τοπικά καλούδια: τα περίφημα αμυγδαλωτά και σαμουσάδες (παραδοσιακό γλυκό με μέλι, φύλλο, σουσάμι, καρύδι και αμύγδαλο) από το Μορέως Ήδιστα, το διάσημο ζαχαροπλαστείο της οικογένειας Χαραμή (τηλ.: 27320 61040, www.amygdaloto.gr), αρωματικά φυτά και βότανα, αρωματικό τσάι και φυσικά καλλυντικά από τις Λίξες (τηλ.: 27320 61121) και τοπικά κρασιά, μελόκρασο και τσίπουρο από το Κελάρι (τηλ.: 27320 61695).

Φαγητό στο Κανόνι
Ένα από τα πιο γνωστά εστιατόρια του κάστρου, με σπεσιαλιτέ τη «στάμνα» (μοσχάρι κοκκινιστό στο πήλινο, σκεπασμένο με λεπτοκομμένες πατάτες και τυρί ένταμ). Προσθέστε στην παραγγελία τη μελιτζάνα «Κανόνι», τη χοιρινή πρασοτηγανιά με μπαχαρικά και τα σαΐτια. Το κάτι παραπάνω στο υπέροχο φαγητό, προσθέτει η μοναδική θέα. Κάστρο Μονεμβασιάς, τηλ.:27320 61387.


Tags:Μονεμβασιά τι να δω τι να κάνω 

Προηγούμενο

Τα λάθη που πρέπει να αποφύγετε στο ταξίδι με το τρένο.

Επόμενο

Tα καλύτερα μέρη του κόσμου για να κάνετε πρόταση γάμου.