Ταξίδια εν μέσω πανδημίας: Τι να προσέξουμε.

Το έχετε ακούσει με εκατοντάδες διαφορετικούς τρόπους: το 2020 ήταν η χειρότερη χρονιά, ειδικά για τους φανατικούς ταξιδιώτες. Για να μιλήσουμε με αριθμούς, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών μειώθηκαν κατά μέσο όρο πάνω από 70% παγκοσμίως τον προηγούμενο χρόνο. Με το βλέμμα σε ένα πιο αισιόδοξο μέλλον, ελπίζουμε ότι σε κάποιους μήνες να μπορέσουμε έστω και διστακτικά, να κάνουμε τα πρώτα μας σχέδια για ένα ταξίδι μετά από τόσο καιρό. Όμως, ακόμα και με λιγότερα μέτρα και το εμβόλιο ως βασικό παράγοντα, η πανδημία θα συνεχίσει να είναι εδώ και να απαιτεί το μέγιστο της προσοχής μας, ειδικά όσο έχει να κάνει με τα ταξίδια στο εξωτερικό. Γι’ αυτό το λόγο, πρέπει όλοι να έχουμε στο μυαλό μας κάποιες βασικές παραμέτρους για το επόμενο, και όχι μόνο, χρονικό διάστημα. 

Μην κάνετε υπεραισιόδοξα σχέδια
Όταν ξεκινάτε να προγραμματίζετε το ταξίδι σας στο εξωτερικό εν μέσω πανδημίας είναι καλύτερο να συμπεριλάβετε μία ή δύο χώρες έως ότου ο ιός τεθεί υπό έλεγχο. Παρόλο που μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να βιώσετε όλες τις εμπειρίες που χάσατε μαζεμένες, ειδικά αφού μείνατε στο σπίτι για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, θα είναι καλύτερα να χαλαρώσετε στο ταξίδι σας παρά να ανησυχείτε για πρόσθετα δρομολόγια, καραντίνες, τεστ COVID και συνεχώς μεταβαλλόμενες οδηγίες. 

Μην βιαστείτε να επιλέξετε προορισμό
Πριν λάβετε οποιεσδήποτε αποφάσεις για διεθνή ταξίδια, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον ιστότοπο της κυβέρνησης ή του κρατικού τμήματος για τις πιο πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με τις απαγορεύσεις ταξιδιού, την ασφάλεια κατά της νόσου και τις απαιτήσεις εισόδου. Σιγουρευτείτε ότι στον προορισμό που επιλέγετε, δεν υπάρχει υποχρεωτική καραντίνα κατά την άφιξη, αλλά και τι θα συμβεί στην περίπτωση που νοσήσετε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Ελέγξτε την πολιτική ακυρώσεων ή αλλαγής των πτήσεων
Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ακούσει τις ιστορίες των ταξιδιωτών που έχασαν χιλιάδες ευρώ σε ένα ακυρωμένο ταξίδι του 2020 που δεν καλύπτονταν από την ταξιδιωτική ασφάλιση. Προσοχή, όταν αγοράζετε ασφαλιστήρια συμβόλαια κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς πολλά προγράμματα δεν καλύπτουν τα ψιλά γράμματα που έχουν να κάνουν με την COVID-19. Αυτό που μπορείτε και πρέπει να κάνετε είναι να επιλέξετε τη σωστή αεροπορική εταιρεία, καθώς πολλοί αερομεταφορείς προσφέρουν εξαιρετικές πολιτικές αλλαγής και ακύρωσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι πολιτικές ποικίλλουν ανάλογα με τις αεροπορικές εταιρείες και τις επιχειρήσεις, επομένως είναι πάντα καλύτερο να επισκεφτείτε το site και να αναζητήσετε τη σελίδα σχετικά με τον COVID-19 για περισσότερες πληροφορίες.

Οι απαραίτητες προφυλάξεις στα καταλύματα 
Τώρα που έχετε κάνει κράτηση για τις πτήσεις σας, ήρθε η ώρα να σκεφτείτε τη διαμονή. Όπως με τις αεροπορικές εταιρείες, το ίδιο ισχύει εδώ: Ελέγξτε την κύρια σελίδα του ξενοδοχείου και επιβεβαιώστε την πολιτική ακύρωσης πριν από την κράτηση. Πολλά ξενοδοχεία και οικοδεσπότες διαμερισμάτων προσφέρουν ευέλικτες πολιτικές ακύρωσης για να δελεάσουν τις κρατήσεις. Όταν επιλέγετε τύπο δωματίου ή διαμερίσματος, φροντίστε να αφιερώσετε χρόνο για να σκεφτείτε την πανδημία και τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να λάβετε. Ελέγξτε τις προσφορές δωματίων του ξενοδοχείου σας και σκεφτείτε τις επιλογές σας. Εάν κάτι δεν είναι στο εύρος τιμών σας, μπορείτε να ρωτήσετε τη ρεσεψιόν εάν υπάρχουν εκπτώσεις ή αναβαθμίσεις. Μην πάτε στο αεροδρόμιο χωρίς COVID test
Τώρα που ετοιμάζεστε να ταξιδέψετε, αυτό μπορεί να είναι το πιο σημαντικό στοιχείο για να τσεκάρετε στη λίστα σας. Οι περισσότερες χώρες απαιτούν ένα αρνητικό αποτέλεσμα που έχει εκδοθεί εντός 72 ωρών από την επιβίβαση. Προγραμματίστε μια δοκιμή δύο πρωινά πριν από την αναχώρησή σας, ώστε να λάβετε το πιστοποιητικό σας το ίδιο απόγευμα και να το εκτυπώσετε πριν την πτήση σας. Μην ξεχάσετε να εκτυπώσετε πολλά αντίγραφα του αρνητικού σας πιστοποιητικού και να το βάλετε σε κάποιο ασφαλές  σημείο των αποσκευών σας πριν πάτε στο αεροδρόμιο.

Μην ξεχάσετε τα απαραίτητα των τελευταίων μηνών
Μάσκες, γάντια, απολυμαντικά και σνακ που πρέπει να έχετε μαζί σας πριν πάτε στο αεροδρόμιο. Η εμπειρία δεν είναι τόσο διασκεδαστική όσο ήταν κάποτε. Πολλά μπαρ και καταστήματα δεν λειτουργούν και ακόμη και αν έχετε πρόσβαση στο business lounge, πιθανότατα θα είναι επίσης κλειστά. Κάθε αεροδρόμιο θα είναι διαφορετικό, οπότε φροντίστε να έχετε λίγο φαγητό και νερό, για κάθε περίπτωση, και να βρείτε ένα μέρος για να καθίσετε μακριά από το πλήθος. Φροντίστε να συσκευάσετε αρκετές μάσκες, γάντια και απολυμαντικά για ολόκληρο το ταξίδι. Είναι επίσης καλύτερο να αποφεύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο το μπάνιο σε μια πολυσύχναστη πτήση.

Να είμαστε υπεύθυνοι ταξιδιώτες
Ένας τομέας που έχει υποφέρει σχεδόν το ίδιο με τα ταξίδια είναι και το περιβάλλον. Σκεφτείτε όλες τις μάσκες, τα πλαστικά περιτυλίγματα και τις επιπλέον συσκευασίες που προστίθενται στα απορρίμματα κάθε μέρα. Ενώ ταξιδεύετε, φροντίστε να απορρίψετε όλα τα σκουπίδια σας στους κατάλληλους κάδους και βεβαιωθείτε ότι τα ξενοδοχεία σας, τα οποία πιθανότατα θα έχουν λιγότερο προσωπικό, τηρούν τα πρότυπα που έχουν οριστεί. Αν κάτι μπορεί να μας διδάξει η πανδημία σε σχέση με τα ταξίδια είναι πώς να γίνουμε πιο στοχαστικοί ταξιδιώτες στο μέλλον.

.

Tags:ταξίδια COVID-19 τι να κάνετε 

Προηγούμενο

Tι πρέπει να ξέρετε για τα ταξίδια μετά το εμβόλιο του COVID-19.

Επόμενο

Συμβουλές για υπέροχες φωτογραφίες στο χιόνι.