Συμβουλές για υπέροχες φωτογραφίες στο χιόνι.

Συμβουλές που θα μας ήταν χρήσιμες πριν από κάποιο ταξίδι στα ελληνικά χιονοδρομικά, σε ευρωπαϊκούς χειμερινούς προορισμούς ή στις χιονισμένες Άλπεις. Επειδή όμως κανένα από τα παραπάνω δεν προβλέπεται να συμβεί φέτος το χειμώνα, και επειδή στα περισσότερα μέρη της χώρας μας αυτή τη στιγμή τα πάντα είναι χιονισμένα, εφαρμόζουμε μερικά βοηθητικά tips για υπέροχες φωτογραφίες στα χιονισμένα στενά της γειτονιάς μας. Μια πολύ καλή προθέρμανση για τα ταξίδια που σκοπεύουμε να κάνουμε!

Προετοιμαστείτε κατάλληλα
Ντυθείτε ζεστά, φορέστε τα σωστά γάντια ώστε να μπορείτε να χειριστείτε την κάμερα ή το κινητό σας και φορτίστε τη συσκευή πριν τη βόλτα σας. Οι μπαταρίες έχουν την τάση να κρατούν λιγότερο στο κρύο, ενώ σιγουρευτείτε ότι έχετε αρκετή μνήμη για να τραβήξετε πολλές φωτογραφίες.

Μην φοβάστε τα φίλτρα
Για χιονισμένες καταστάσεις όπου υπάρχει σημαντική αντανάκλαση, η χρήση polarizing φίλτρου μπορεί να μειώσει τις αντανακλάσεις του χιονιού. Αν σκοπεύετε να τραβήξετε μια φωτογραφία κατά τη διάρκεια της ημέρας, ίσως θελήσετε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα φίλτρο ND. Αυτό θα σας επιτρέψει να κρατήσετε το κλείστρο ανοιχτό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς να πλημμυρίσετε τον αισθητήρα με φως.


Ρυθμίστε το exposure
Ένα φρέσκο λευκό στρώμα χιονιού φαίνεται όμορφο, αλλά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όταν η κάμερά σας προσπαθεί να το αποτυπώσει και συχνά καταλήγει να φαίνεται γκρι. Για να βοηθήσετε το χιόνι να φαίνεται φρέσκο και λευκό, ίσως χρειαστεί να προσαρμόσετε το exposure +1 ή το +2. Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε μια ρύθμιση για σκίαση- ή ακόμα και τη ρύθμιση χιονιού εάν το κινητό σας διαθέτει. Μην ανησυχείτε πάρα πολύ εάν το χιόνι βγαίνει υπερβολικά λευκό, αφού συνήθως είναι πιο εύκολο να κάνετε πιο σκούρα μια εικόνα κατά την επεξεργασία παρά να την φωτίσετε.

Ρυθμίστε την ισορροπία του λευκού
Το λευκό χιόνι θα μπερδέψει την αυτόματη ισορροπία λευκού της κάμερας (AWB) - κάτι που συχνά θα έχει ως αποτέλεσμα το χιόνι να έχει μια κάπως μπλε απόχρωση. Εάν οι εικόνες σας είναι πολύ μπλε, η ρύθμιση χιονιού στην κάμερά σας μπορεί να βοηθήσει - ή, μπορείτε να προσαρμόσετε την ισορροπία λευκού σας χειροκίνητα. Όσο χαμηλότερος είναι ο αριθμός, τόσο πιο μπλε θα φαίνεται μια λήψη και όσο υψηλότερος είναι ο αριθμός, τόσο πιο ζεστή θα είναι.

Τραβήξτε κάτι πάνω στο χιόνι
Παρόλο που μπορεί να είναι δελεαστικό να φωτογραφίσετε μια απέραντη έκταση του καθαρού λευκού χιονιού, σκεφτείτε να προσθέσετε μερικές λεπτομέρειες ή σημεία ενδιαφέροντος στις εικόνες σας για να βοηθήσετε τις συνθέσεις σας και να τις κάνετε πιο ελκυστικές. Αναζητήστε ζώα, φράχτες, πεσμένα κούτσουρα ή οτιδήποτε ενδιαφέρον για να χρησιμεύσετε ως σημείο εστίασης στις εικόνες σας.Προσθέστε λίγο χρώμα
Το χιόνι δημιουργεί ένα τέλειο σκηνικό, ειδικά αν προσθέσετε μια πινελιά χρώματος. Εάν τραβάτε πορτρέτα, τα θέματα σας μπορούν να λάμψουν πραγματικά εάν περιλαμβάνουν φωτεινά χρώματα όπως το κόκκινο. Εάν τραβάτε εικόνες της φύσης ή μακροφωτογραφίες, αναζητήστε ένα χρώμα που έρχεται σε αντίθεση με το χιόνι - τα κόκκινα μούρα, τα πουλιά, ένα σκουριασμένο γραμματοκιβώτιο ή ένας βαμμένος φράχτης μπορούν όλα να φανούν υπέροχα και θα έρχονται σε αντίθεση με το καθαρό λευκό σκηνικό.

Eπενδύστε στο foreground
Η αλλιώς στο προσκήνιο. Σε μια φωτογραφία, το foreground είναι το τμήμα του πλαισίου που βρίσκεται πιο κοντά στην κάμερα. Ο χώρος προσκηνίου σε μια εικόνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να τραβήξει την προσοχή σε ένα θέμα που βρίσκεται πιο μακριά στο πλαίσιο, για παράδειγμα με τις αρχικές γραμμές, ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να πλαισιώσει το θέμα. Όταν πρόκειται για χιόνι,  ή οποιοδήποτε άλλο είδος φωτογραφίας τοπίου το να έχετε κάποιο foreground είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δημιουργήσετε μερικές εντυπωσιακές συνθέσεις. Το foreground προσθέτει μια αίσθηση βάθους και διάστασης σε μια φωτογραφία και μπορεί να βοηθήσει την εικόνα να ζωντανέψει.


Πιάστε τις νιφάδες σε αργή κίνηση
Let it snow! Αν και οι νιφάδες χιονιού που πέφτουν μπορεί να μην είναι πολύ βοηθητικές αν δεν τις θέλετε στις εικόνες σας, μπορούν να δώσουν εξαιρετικές δυνατότητες στις φωτογραφίες σας. Για να τραβήξετε νιφάδες χιονιού, θα πρέπει να έχετε πολύ σταθερή την κάμερα σας. Για να καταφέρετε να τις «πιάσετε» μειώστε την ταχύτητα κλείστρου προς τα κάτω ή επιταχύνετε την ταχύτητα κλείστρου μέχρι να «παγώσει» τις νιφάδες που πέφτουν. Αν θέλετε να τραβήξετε βίντεο, η αργή κίνηση θα σας δώσει ένα φανταστικό αποτέλεσμα.

Μην ξεχάσετε την επεξεργασία
Παρόλο που ορισμένες φωτογραφίες δεν απαιτούν πολύ ή καμία επεξεργασία, η φωτογραφία χιονιού είναι κάτι που συχνά απαιτεί κάποια, μόλις φτάσετε στο σπίτι. Για παράδειγμα, ο φωτισμός μπορεί συχνά να χρειάζεται προσαρμογή. Και οι φωτογραφίες χιονιού συχνά καταλήγουν σε μια ομίχλη, κάτι που μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί αυξάνοντας την ένταση του μαύρου στην εικόνα ή χρησιμοποιώντας το ρυθμιστικό "dehaze". Επίσης, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να προσθέσετε ένα λευκό πλαίσιο στις εικόνες σας, αφού η λευκή άκρη γύρω από μια κυρίως λευκή εικόνα μπορεί να βοηθήσει τις φωτογραφίες χιονιού σας να φαίνονται ακόμη καλύτερες. Οι χιονισμένες σκηνές μπορούν επίσης να δημιουργήσουν υπέροχες ασπρόμαυρες εικόνες και ίσως θελήσετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε φίλτρα όπως το Νoir & Blanc .

Tags:χιόνι φωτογραφίες tips 

Προηγούμενο

Ταξίδια εν μέσω πανδημίας: Τι να προσέξουμε.

Επόμενο

Χειρονομίες που πρέπει να αποφεύγουμε στα ταξίδια.