Χειρονομίες που πρέπει να αποφεύγουμε στα ταξίδια.Μπορεί αυτή την περίοδο να μην ταξιδεύουμε για να εφαρμόσουμε τις παρακάτω συμβουλές, κανείς όμως δεν μας εμποδίζει να κάνουμε την έρευνα μας και να πάμε διαβασμένοι στο επόμενο ταξίδι μας, ώστε να αποφύγουμε ατυχή περιστατικά. Εκτός από τις γνωστές παγκοσμίως προσβλητικές χειρονομίες, υπάρχουν κινήσεις που για εμάς μπορεί να μην σημαίνουν κάτι το ιδιαίτερο, στο εξωτερικό όμως μπορεί να μας φέρουν μπελάδες. Δείτε ποιες πρέπει να αποφύγετε.

Aσία: Αριστερό χέρι για χειραψία.
Το να δώσουμε κάτι ή να χαιρετήσουμε κάποιον με το αριστερό χέρι αν κρατάμε κάτι με το δεξί δεν είναι κάτι κακό στη χώρα μας αλλά στην Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή θεωρείται μεγάλη προσβολή. Έχετε υπόψη, επίσης, ότι στην Ιαπωνία θεωρείται πρέπον να δίνουμε κάτι χρησιμοποιώντας και τα δύο χέρια.

Iνδία: Πατούσες και σόλες.
Για τους Ινδούς αποτελεί μεγάλη προσβολή το να δείχνεις τις σόλες των παπουτσιών ή τις πατούσες σου ή ακόμα και να αγγίζεις οτιδήποτε με αυτές.

Ιράν: Thumbs Up
Αυτό που μπορεί να φαίνεται στον υπόλοιπο κόσμο σαν μια καθολικά θετική χειρονομία δεν είναι καθόλου ευπρόσδεκτη στο Ιράν. Δυστυχώς, στο Ιράν και σε γειτονικές χώρες όπως το Αφγανιστάν, ο αντίχειρας είναι ισοδύναμος με το μεσαίο δάχτυλο!Aυστραλία: Το ανάποδο σύμβολο της νίκης.
Το να σχηματίζετε ένα V με τα δάχτυλά σας είναι παγκοσμίως αποδεκτό ως σύμβολο της νίκης. Ωστόσο, αν τα δάχτυλα είναι στραμμένα προς εσάς, στην Αυστραλία και την Αγγλία είναι συνώνυμο της βρισιάς “f..... you”.

Το απαλό χτύπημα στο κεφάλι.
Μπορεί στη χώρα μας να συνηθίζουμε να χτυπάμε ελαφρά τα παιδάκια στα μαλλιά ως επιβράβευση, για τους βουδιστές όμως το να αγγίζει κανείς την κορυφή του κεφαλιού, όπου θεωρούν ότι κατοικούν τα πνεύματα, είναι μεγάλη προσβολή.

 Γερμανία: To “όλα καλά”.
Ο κύκλος που σχηματίζουμε ενώνοντας το μεγάλο δάχτυλο με το δείκτη μπορεί συνήθως να είναι κάτι το θετικό, αλλά σε χώρες όπως η Γερμανία, η Βραζιλία και η Τουρκία αποτελεί αρνητική χειρονομία και συνδέεται προσβλητικά με την ομοφυλοφιλία. Στη Γαλλία επίσης μεταφράζεται ως μηδενικό ή ότι κάποιος ή κάτι δεν αξίζει.Ιταλία: Τρίψιμο του πηγουνιού.
Το να τρίβεις τα δάχτυλά σου στο πηγούνι με φορά από το λαιμό προς τα έξω, στο Βέλγιο, τη βόρεια Ιταλία και την Τυνησία, μεταφράζεται ως “άντε χάσου”. Στην Ιταλία - συγκεκριμένα στη Βόρεια Ιταλία - είναι μια επιθετικά απορριπτική χειρονομία, που σημαίνει (με τους πιο ευγενικούς όρους) ότι απλά δεν σας ενδιαφέρει. 

Φινλανδία: Σταυρωμένα χέρια.
Μπορεί για εμάς να είναι απλώς μια στάση του σώματος, για τους Φινλανδούς όμως υποδηλώνει αλαζονεία αλλά και ότι αυτός που κάθεται με σταυρωμένα χέρια είναι έτοιμος για καυγά.

Μαλαισία: Δείχνοντας με το δείκτη σας.
Ως μικρό παιδί, μπορεί να έχετε τιμωρηθεί ότι "είναι αγενές να δείχνετε!" ειδικά αν τολμήσατε να συνδυάσετε τη χειρονομία με το γέλιο. Αυτή η χειρονομία είναι εξαιρετικά προσβλητική στη Μαλαισία. Στην πραγματικότητα, επειδή μπορεί να είναι προσβλητικό σε ορισμένες κουλτούρες, οι υπάλληλοι στα πάρκα της Disney εκπαιδεύονται για να αποφεύγουν να δείχνουν με τους δείκτες τους. Αντ 'αυτού, εάν πρέπει να δείχνουν κάτι, χρησιμοποιούν δύο δάχτυλα. Στη Disney, δηλαδή στη Μαλαισία, η εναλλακτική λύση είναι να δείχνετε με τον αντίχειρά σας (ιδιαίτερα τον δεξί σας αντίχειρα).Βραζιλία: Το σύμβολο «ΟΚ».
 Αν και αντιπροσωπεύει το όλα καλά στον υπόλοιπο κόσμο,  περιγράφει ένα «συγκεκριμένο μέρος του σώματος» στη Βραζιλία. Είναι επίσης εξίσου προσβλητικό σε ορισμένα έθνη της Μέσης Ανατολής. Ειδικά αν κάνετε το ΟΚ με την παλάμη στραμμένη προς το μέρος σας, θεωρείται μια άκρως προσβλητική χειρονομία. 

Ταϊβάν: Δείχνοντας το φεγγάρι.
Σύμφωνα με την δεισιδαιμονία της Ταϊβάν, κάτι τέτοιο δεν θα προσβάλει κανέναν Γη, αλλά θα υποστεί την οργή της θεάς του φεγγαριού. Η τιμωρία της για αυτή την προσβολή είναι πολύ συγκεκριμένη: Θα κόψει το αυτί σας. Έτσι, εάν θαυμάζετε μια πανέμορφη πανσέληνο στην Ταϊβάν, προσπαθήστε να κρατήσετε τα χέρια σας στις τσέπες. 

Ιταλία και Ισπανία: Χαλαρό χέρι (ή το σύμβολο "rock on").
Αυτές οι χειρονομίες μπορεί να σας βάλουν σε μπελάδες σε ορισμένα κράτη της Δυτικής Ευρώπης, τα οποία θεωρούν ότι αυτή η χειρονομία μιμείται κέρατα.  Η χρήση του« hang loose» ή οποιασδήποτε μορφής χειρονομίας που μοιάζει με κέρατα, συμβολίζει… έναν σύζυγο του οποίου η σύζυγος τον εξαπατά και ο κόσμος το γνωρίζει. 
Tags:χειρονομίες ταξίδια 

Προηγούμενο

Συμβουλές για υπέροχες φωτογραφίες στο χιόνι.