Βίντεο: Η άγνωστη ελληνική αρχαία πόλη από ψηλά!

Το μαγευτικό βίντεο μας μεταφέρει στον 5ο αιώνα π.Χ., στην άλλοτε ένδοξη πόλη που βρίσκεται κοντά στο σημερινό Πόρτο Χέλι.

Η Αρχαία Πόλη των Αλιέων ή Αλύκη ή Αλιάδα ιδρύθηκε το 468 πΧ. όταν οι Αργείοι καταστρέφουν τις Μυκήνες και την Τίρυνθα, που ήταν σύμμαχοι της Σπάρτης και οι Δωριείς Τυρίνθιοι αναζητούν καταφύγιο στους συγγενείς φυλετικά Δρύοπες Ερμιονίτες μετά από χρησμό του ιερού του Απόλλωνα. Αυτοί τους παραχωρούν την πόλη των Αλιέων όπου ενισχύουν και οργανώνουν τον οικισμό που υπήρχε στη θέση αυτή ήδη από τη νεολιθική περίοδο και θα συγκατοικήσουν για εκατόν πενήντα χρόνια περίπου με τους γηγενείς Δρύοπες. Ωστόσο το 303 π.Χ. ο Δημήτριος ο Πολιορκητής την κατέστρεψε ολοσχερώς, βοηθούμενος από τους παλαιούς κατοίκους Δρύοπες. Το όνομα της πόλης οφειλόταν στην κύρια δραστηριότητα των κατοίκων, που ήταν η αλιεία και η συλλογή κοχυλιών πορφύρας, ένα όστρακο με χρωστική ουσία που έδινε ένα βαθύ κόκκινο χρώμα. Η αλιεία της συγκεκριμένης πορφύρας, η πιο ακριβή κατά την αρχαιότητα που ευδοκιμούσε στα παράλια της Αλιάδας συντελούσε στην ανάπτυξη και της γειτονικής Ερμιόνης, η οποία μονοπωλούσε την κατεργασία της και τη διάθεση της πολύτιμης βαφής της. Σήμερα από την πόλη των Αλιέων, που αποτελεί το πιο ολοκληρωμένο παράδειγμα ανασκαμμένης τυπικής ελληνικής πόλης, σώζεται μέρος της Ακρόπολης καθώς και είναι ορατά τα υποθαλάσσια έργα και κτίσματα τα οποία μπορεί κανείς να τα δει με βάρκα. Επίσης, αρκετά ευρήματα των ανασκαφών (κεραμικά, αιχμές δόρατος, αγάλματα, κοσμήματα και χάλκινα νομίσματα) που δίνουν πλήθος πληροφοριών για τη ζωή, το πολίτευμα, τη θρησκεία και την κοινωνική δομή των κατοίκων, παρουσιάζονται στο αρχαιολογικό μουσείο Ναυπλίου (Πηγή: Δήμος Ερμιονίδας).

  

Το μαγευτικό βίντεο που ανέβασε στο κανάλι του στο YouTube ο χρήστης haanity μας δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε μια πτήση με drone πάνω από τα τείχη, τις οδούς και τα οικήματα της άλλοτε ένδοξης πόλης που βρίσκεται κοντά στο σημερινό Πόρτο Χέλι. Αν αναρωτιέστε για το τραγούδι που πλαισιώνει το βίντεο, πρόκειται για το Alibi της καναδής τραγουδίστριας Alannah Myles (γνωστής με το θρυλικό τραγούδι Black Velvet) που αποτελεί διασκευή του Δι'Ευχών της Χαρούλας Αλεξίου.

Δείτε το βίντεο:

Tags:Πόρτο Χέλι 

Προηγούμενο

Σαφάρι στη Νότια Αφρική

Επόμενο

Βόρειο Σέλας: Με τα μάτια της NASA