Το χωριό «φάντασμα» της Κρήτης

Πώς μπορεί να μοιάζει η εγκατάλειψη; Όπως αυτό το όμορφο παλιότερα πυκνοκατοικημένο χωριό στο Ηράκλειο. Πρόκειται για το χωριό Καλάμι που πλέον μετρά λιγότερους από δέκα μόνιμους κατοίκους . Η εικόνα του έρημου αυτού χωριού μεταφέρει στις οθόνες του υπολογιστή μας με το drone του, ο Νίκος Σαράντος. Το Καλάμι βρίσκεται 80χλμ ανατολικά του Ηρακλείου δίπλα από την Άνω Βιάννο, τοποθετημένο σε ένα πολύ όμορφο τοπίο με πυκνή βλάστηση. Είναι να απορεί κανείς γιατί το άφησαν να ερημώσει. Υπό κανονικές συνθήκες αυτός ο οικισμός θα έπρεπε να είναι ένας από τους πιο όμορφους και ζωηρούς του νομού με τα αρχοντικά του να σφύζουν από ζωή. Ένας θρόνος μαθητείας της κρητικής ομορφιάς. Σήμερα, όμως βλέπει κανείς έρημα σοκάκια, πεσμένες πόρτες που δεν διαβαίνει κανείς, παράθυρα που όταν πέφτει το σκοτάδι δεν φωτίζονται ποτέ. 
Πάνω από εκατόν πενήντα ήταν οι οικογένειες και εξακόσιοι περίπου οι κάτοικοι του Καλαμίου πριν αρχίσει η ερημοποίηση του στα μέσα της δεκαετίας του 70. Τότε ήταν που οι κάτοικοι σταδιακά κατέβηκαν προς τα Νότια παράλια, ψάχνοντας μια καλύτερη τύχη. 

Για να πάτε στο Καλάμι θα πάρετε το δρόμο Ιεράπετρα - Βιάννος και θα συναντήσετε ταμπέλα για Καλάμι και Ψαρή Φοράδα στη μέση της διαδρομής.

Ο Νίκος Σαράντος, ο άνθρωπος που ανέβασε αυτό το βίντεο στο you tube γράφει χαρακτηριστικά: 

"Θα μπορούσε να είναι κάποιο χωριό της εμπόλεμης Συρίας που οι κάτοικοι του το εγκατέλειψαν μέσα σε μία νύχτα για να σωθούν."


Δείτε το βίντεο 


Tags:Καλάμι 

Προηγούμενο

Γαλαξίδι: Ένα βίντεο για να το αγαπήσετε

Επόμενο

Η Κοπεγχάγη σε ένα λεπτό