Χριστούγεννα σε Συρράκο-Καλαρρύτες.

Σ' ένα από τα πιο ανόθευτα κομμάτια της ελληνικής υπαίθρου, βιώνουμε την αίσθηση της αναγέννησης κι ας μην έχει να μας προσφέρει πολυτελή mountain resorts. Δύο πανέμορφα χωριά αντικριστά, μέσα σε μια θάλασσα ομίχλης. Κι ανάμεσά τους, ο Χρούσιας, παραπόταμος του Αράχθου, να κυλάει στη βαθιά, άγρια χαράδρα του. Αμέτρητες βρύσες και πέτρα παντού. Στο Συρράκο, αφήνεις το αυτοκίνητο έξω από τη θολωτή πέτρινη πύλη και παίρνεις το φιδίσιο μονοπάτι που οδηγεί στο κέντρο του χωριού. Λίγα φώτα και στολίδια στα πέτρινα αρχοντικά. Άλλος κόσμος. Μια γαλήνη ολόγυρα που σε κάνει να θες να μιλήσεις ψιθυριστά. Μόνο ο ήχος του νερού ακούγεται. Από το ποτάμι, τις βρύσες, τους μικρούς καταρράκτες, τη βροχή που πέφτει. Τα Χριστούγεννα εδώ τα γιορτάζουν ταπεινά, χωρίς περιττές χρυσόσκονες.

Μπορεί αυτήν τη χρονιά οι ισορροπίες να έχουν αλλάξει για όλους μας, αλλά κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα στους Καλαρρύτες είναι αυτό που κάποιοι θα ονόμαζαν "ιδανικά". Μετά τη λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, όλοι μαζεύονται στο μαγαζί του Ναπολέοντα με την πλούσια γενειάδα και τη μορφή παραμυθά. Στο παραδοσιακό κουζινάκι, πίσω από τον πάγκο με τις παλιές ζυγαριές, και κάτω από τις φωτογραφίες των παππούδων και του πατέρα του, ο ίδιος μαζί με τη γυναίκα του, τη Λαμπρινή, ξεδιπλώνουν όλο το ταλέντο τους στη μαγειρική. Κάθεσαι κοντά στην ξυλόσομπα και τον αφήνεις να σου πει ιστορίες για τους τεχνίτες του ασημιού και την οικογένεια Bulgari που κατάγεται από εδώ.Όταν ο δρόμος σας οδηγήσει σε αυτά τα παρθένα μέρη, ανάψτε ένα κερί στην ιστορική Μονή Κηπίνας, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, που κρέμεται κυριολεκτικά στο μέσο ενός κάθετου βράχου, νοτιοδυτικά των Καλαρρυτών στον δρόμο προς Ιωάννινα. Ανεβαίνετε από μονοπάτι που είναι λαξεμένο στην πλαγιά και φτάνετε σε μια μικρή ξύλινη γέφυρα πριν την είσοδο.
 
Αφήστε το αυτοκίνητο στην άκρη και –αν ο καιρός το επιτρέπει- περπατήστε στο σπάνιας ομορφιάς μονοπάτι που ενώνει τα δύο χωριά. Η πεζοπορία μέσα από τη χαράδρα του ποταμού Χρούσια θα σας πάρει μιάμιση με δύο ώρες το πολύ. 
 
Τιμήστε την παράδοση του Συρράκου με μια επίσκεψη στο αρχοντικό του ποιητή Κώστα Κρυστάλλη. Το πατρικό του σπίτι λειτουργεί σήμερα ως λαογραφικό μουσείο και βιβλιοθήκη όπου μπορεί κανείς να δει αντικείμενα της οικογένειας των Κρυστάλληδων, καθώς επίσης εκθέματα και δωρεές άλλων Συρρακιωτών.ΔΙΑΜΟΝΗ

Ξενώνας Μπήτσιου Κάζα Κάλντα
Περιποιημένα δωμάτια με πολύχρωμες φλοκάτες και γουστόζικα μικροέπιπλα- τα δύο αρκετά μεγάλα και με τζάκι (Συρράκο, τηλ: 26510 53540, www.casacalda.gr).
Σταυραετός
Ο πιο καινούργιος ξενώνας στο Συρράκο διαθέτει 4 δωμάτια με όλες τις ανέσεις και ταβέρνα που σερβίρει παραδοσιακά πιάτα (τηλ.: 26510 53296, www.syrrakostavraetos.gr).
Ξενώνας Ναπολέων Ζάγκλης
Δέκα ευρύχωρα και φωτεινά δωμάτια, με τη φροντίδα του κύριου Ναπολέοντα που έχει και την ταβέρνα-παντοπωλείο λίγο πιο κάτω (Καλαρρύτες, τηλ.: 26590 61518, www.xenonasnapoleon.com).
Το Συρράκο 
ο παλιό δημοτικό σχολείο του χωριού λειτουργεί σήμερα ως ξενώνας με 9 παραδοσιακού στυλ δωμάτια συν μία σουίτα, εστιατόριο και μπαρ (τηλ.: 26510 53410, www.syrrakohotel.gr).

 Tags:ξενοδοχεία διαμονή φαγητό ταβέρνες ξενώνες χριστούγεννα Καλαρρύτες Συρράκο χιόνι 

Προηγούμενο

Tα παραδοσιακά Χριστούγεννα της Ρόδου.

Επόμενο

Τα ονειρεμένα Χριστούγεννα της Κεφαλονιάς.