Χριστούγεννα στο Σάλτσμπουργκ.

Επαγγελματίες μουσικοί και φοιτητές δίνουν αυτοσχέδιες συναυλίες στα στενά σοκάκια της παλιάς πόλης. Οι μελωδίες της κλασικής μουσικής μπλέκονται με τα κάλαντα που ακούγονται σε διάφορες γωνιές και τις μυρωδιές από γαρίφαλο και πορτοκάλι, προσφέροντας το ιδανικό Christmas spirit.

 
 
  

Jon Reid 10
 credit photo © Jon Reid
 
Τα «ξωτικά» Krampus και Perchten τριγυρνούν στους δρόμους κατά το παραδοσιακό έθιμο- τα αφήνουμε να μας ακουμπήσουν, για να μας φέρουν γούρι. Η επίσκεψη στην παραδοσιακή αγορά Salzburger Christkindlmarkt, στην πλατεία του Καθεδρικού, είναι επιβεβλημένη. Πρόκειται για μια από τις παλαιότερες της Ευρώπης – υπάρχουν έγγραφα του 15ου αιώνα που περιγράφουν τα εξαιρετικά χειροτεχνήματα που πωλούσαν οι ηλικιωμένες γυναίκες μπροστά από τον ναό. Είναι επίσης μια από τις μικρότερες: μόλις 85 πάγκοι κάτω από τη φωταγωγημένη μπαρόκ σκηνή του κέντρου, με τα σιντριβάνια της να προστατεύονται από το κρύο μέσα σε γυάλινες θήκες, τις καμπάνες των εκκλησιών ν' αντηχούν κάθε τόσο και το μεσαιωνικό κάστρο να λάμπει ψηλά στο λόφο.
 


  

0201 Sbg Stadtansicht 095
 
Στους πάγκους βρίσκουμε χειροτεχνήματα, γούνινες παντόφλες, αρωματικά, λιχουδιές και γλυκάκια που σπάνε τις μύτες μας. Με ζεστό Glühwein και gingerbreads σε σχήμα καρδιάς ανά χείρας, ανεβαίνουμε στους λόφους της πόλης, για να αγναντέψουμε τις στέγες και τους τρούλους. Αν μάλιστα έχει πέσει το πρώτο χιόνι, η εικόνα είναι μαγευτική. Αγοράζουμε σοκολατάκια Mozartkugeln από το ζαχαροπλαστείο Fürst (αυτό πουλάει τα αυθεντικά), βολτάρουμε στις όχθες του Salzach και περιπλανιόμαστε στους κήπους του Mirabell όπου τα πιτσιρίκια έχουν φτιάξει χιονάνθρωπους.
 
 
Μόλις νυχτώσει, κατευθυνόμαστε προς το St. Peter Stiftskeller, που λειτουργεί πάνω από 1.200 χρόνια, για ένα Mozart Dinner Concert στην υποβλητική αίθουσα που φωτίζεται μόνο από κεριά και με μουσικούς ντυμένους με κοστούμια εποχής.
 
 

Tags:Αυστρία χριστούγεννα Σάλτσμπουργκ 

 

Επόμενο

Χριστούγεννα στο Κεμπέκ