Χριστούγεννα στην Κρήτη.

Τόπος ευλογημένος ολόκληρη η Κρήτη με τα δικά της έθιμα και παραδόσεις. Ένας προορισμός για όλο το χρόνο που γίνεται ακόμα πιο φιλόξενος τις μέρες των Χριστουγέννων.Ακόμα και τα Χριστούγεννα, τίποτα δεν μοιάζει παράταιρο στα Χανιά: επισκέπτες κόβουν βόλτες ανάμεσα σε βενετσιάνικα αρχοντικά με καφασωτά παράθυρα ή κάτω από τη σκιά του μιναρέ του Αχμέτ Αγά, την ίδια στιγμή που ένας μαυροφορεμένος παππούς με στιβάνια προσπαθεί με το hands-free στο αυτί να συνεννοηθεί για κάποιο δέμα που θα στείλει με το πλοίο στην Αθήνα. Είναι τα καλούδια του τόπου του για τα παιδιά και τα εγγόνια που δεν θα καταφέρουν φέτος να περάσουν τις γιορτές στον τόπο τους. Εμείς είμαστε από τους τυχερούς. Χριστουγεννιάτικες μελωδίες μας τραβούν στην κέντρο της πόλης, στην αγορά. Εδώ στήνεται το δέντρο της πόλης και διοργανώνονται εορταστικές εκδηλώσεις με κλόουν και καρουζέλ. Παραμονή Χριστουγέννων πλήθος κόσμου κατευθύνεται 22 χιλιόμετρα δυτικά των Χανιών, στη Σπηλιά του Άι Γιάννη του Ερημίτη στη Μαραθοκεφάλα Κισάμου, για να παρακολουθήσει τη θεία λειτουργία και την αναπαράσταση της Γέννησης του Χριστού με φάτνη και ζώα που φέρνουν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, φωτιές, σήμαντρα και το αστέρι να λάμπει στην κορυφή της σπηλιάς.

Xania Flickr Theophilos Papadopoulos
credit photos © Theophilos Papadopoulos

Xania Dimosnikoskampianakis
credit photo © Νίκος Καμπιανάκης


 Στο Ρέθυμνο, η γιορτινή ατμόσφαιρα περιλαμβάνει παραστάσεις στο Σπίτι του Πολιτισμού, εκδηλώσεις στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη, χριστουγεννιάτικα παζάρια, πολύ παιχνίδι και χορός σε κάθε γωνιά της πόλης ενώ η Δημοτική Φιλαρμονική Ρεθύμνου παιανίζει στους κεντρικούς δρόμους και πλατείες της Παλιάς Πόλης σε εορταστικούς ρυθμούς. Παραμονή των Χριστουγέννων ακούγονται παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα κάλαντα με λύρες και μαντολίνα.

Rethimno Dimos 3

      Rethimno Dimos 4  Rethimno2

Rethimno Dimos 2

Rethimno Dimos 7

Rethimno Dimos 6
credit photos © Δήμος Ρεθύμνου


 Στο Ηράκλειο, η καρδιά των εκδηλώσεων χτυπά στην πλατεία Ελευθερίας όπου στήνεται ένα χωριό με ξύλινα σπιτάκια γεμάτα στολίδια, κάρτες μπαλόνια, δωράκια και χριστουγεννιάτικες λιχουδιές. Εδώ υπάρχει και το έθιμο της μπουγάτσας, όπου οι κάτοικοι καταναλώνουν ανήμερα της Πρωτοχρονιάς μεγάλες ποσότητες μπουγάτσας θέλοντας να είναι γλυκιά η πρώτη τους γεύση. Μάλιστα σε όλους τους δρόμους του Ηρακλείου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στήνονται υπαίθριοι πάγκοι για την διανομή μπουγάτσας.

Irakleio1 Dimos 1

     Irakleio1 Dimos 5  Irakleio1 Dimos 3

Irakleio1 Dimos 4
credit photos © Δήμος Ηρακλείου


 Στον Άγιο Νικόλαο κάθε χρόνο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις αφιερωμένες στον αθλητισμό, τη μουσική, την ιστορία του τόπου και φυσικά, στα παιδιά με αποκορύφωμα τη φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου της πόλης. Στις μεγάλες πόλεις, μας λένε, δεν θα βρούμε παραδοσιακά έθιμα. Στα χωριά όμως σε όλους τους νομούς της Κρήτης επικρατεί αναβρασμός: οι νοικοκυρές καθαρίζουν τα σπίτια, φτιάχνουν αυγοκαλάμαρα (κρητικές δίπλες), μελομακάρονα για τα Χριστούγεννα και κουραμπιέδες για την Πρωτοχρονιά. Ιδιαίτερη ιεροτελεστία απαιτεί το Χριστόψωμο, το οποίο ζυμώνεται με υπομονή και ακριβά υλικά ενώ οι γυναίκες κατά τη διάρκεια του ζυμώματος λένε: "Ο Χριστός γεννιέται, το φως ανεβαίνει, το προζύμι για να γένει." Πλάθουν το ζυμάρι και παίρνουν τη μισή ζύμη και φτιάχνουν μια κουλούρα. Με την υπόλοιπη φτιάχνουν σταυρό με λουρίδες απ' τη ζύμη. Στο κέντρο βάζουν ένα άσπαστο καρύδι ή ένα αυγό, συμβολίζοντας τη γονιμότητα. Για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, το Χριστόψωμο είναι ευλογημένο ψωμί, αφού αυτό θα στηρίξει τη ζωή του νοικοκύρη και της οικογένειάς του. Το κόβουν ανήμερα τα Χριστούγεννα, δίνοντας πολλές ευχές.

Agios Nikolaos1

Cretan Nutrition Periferia
credit photo © Περιφέρεια Κρήτης


 Οι χωρικοί με τη σειρά τους σφάζουν το γουρούνι που εκτρέφουν όλη τη χρονιά για να φτιάξουν απάκια, σύγκλινα, λουκάνικα, τσιγαρίδες και ομαθιές (έντερα γεμισμένα με ρύζι, σταφίδες και κομματάκια συκώτι). Την προπαραμονή των Χριστουγέννων, στα χωριά της ανατολικής Κρήτης γιορτάζεται η μέρα των Αγίων Δέκα. Στα πλαίσια των εορτασμών, έσφαζαν γουρούνια, τα οποία όλο το χρόνο τα τάιζαν με βελανίδια, χουμά και αποφάγια και χρησιμοποιούσαν το λίπος τους, το οποίο αποκαλείται γλίνα, ως βούτυρο και έφτιαχναν την λεγόμενη ξυγκόπιττα. Στα χωριά όλης της Κρήτης αυτές τις μέρες, μαζεύονται γύρω από το “ακοίμητο” τζάκι με τα μεγάλα κούτσουρα που σιγοκαίνε. Οι παλαιότεροι έλεγαν πώς μέσα από την αθρακιά – την στάχτη- μπορούσαν να μαντέψουν τα μελλούμενα.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε www.incrediblecrete.grwww.crete.gov.gr
www.heraklion.grwww.chania.grwww.rethymno.grwww.dimosagn.gr


Tags:Κρήτη Λασίθι Ρέθυμνο Χανιά Ηράκλειο χριστούγεννα Άγιος Νικόλαος 

Προηγούμενο

Χριστούγεννα στη Βαρκελώνη

Επόμενο

Πρωτοχρονιά στη Νέα Υόρκη (βίντεο)