Χριστούγεννα στην Αυστρία.

Μπορεί η Βιέννη να είναι η αδιαμφισβήτητη πρωτεύουσα των Χριστουγέννων, ολόκληρη η χώρα όμως κρύβει πόλεις που μπορούν άνετα να μετατρέψουν τις γιορτές στο παραμύθι των παιδικών μας χρόνων. Από τα τέλη του Νοέμβρη ολόκληρη η χώρα έχει ντυθεί για τα καλά στα λευκά και το πνεύμα των Χριστουγέννων είναι αισθητό σε κάθε γωνιά της: από το Λιντς στα σύνορα με την Τσεχία, το κρατίδιο του παραμυθένιου Σάλτσμπουργκ, το Γκρατς με την υπέροχα διατηρημένη παλιά πόλη ως την πρωτεύουσα του Τυρόλο, Ίνσμπρουκ και το Κλάγκενφουρτ στη λίμνη Βέρτερζεε που αποπνέει ιταλική φινέτσα.

Austria Salzburgerland 1

Austria Salzburgerland 2

Austria Salzburgerland 6

Salzburg2  Tirol1

Austria Salzburgerland 3

Salzburg3


Σε καθεμία από τις πόλεις αυτές στήνονται αγορές ενώ διοργανώνονται και πολλές εκδηλώσεις που τιμούν παραδοσιακά έθιμα της χώρας. Το Gluehwein, το ζεστό κρασί με μπαχαρικά και σταφίδες, είναι απαραίτητο για να ξορκίζει το τσουχτερό κρύο. Οι ετοιμασίες ξεκινούν την Κυριακή, τέσσερις εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα. Τότε είναι που σύμφωνα με την παράδοση σε κάθε αυστριακό σαλόνι υπάρχει στεφάνι στολισμένο με γιρλάντες και τέσσερα κεριά. Σε κάθε κυριακάτικο δείπνο, η οικογένεια ανάβει ένα κερί, προσεύχεται, διαβάζει χριστουγεννιάτικες ιστορίες και τραγουδά παραδοσιακά κάλαντα.

Graz1

Graz3

Innsbruck1

Innsbruck  Innsbruck3

Innsbruck4

Ολόκληρη η Αυστρία έχει παράδοση στις χριστουγεννιάτικες αγορές. Ιστορικότερη όλων είναι βέβαια της Βιέννης που ξεκίνησε το 1298. Η αγορά του Ίνσμπρουκ στήνεται στη μεσαιωνική πλατεία ενώ στο Σάλτσμπουργκ λειτουργεί μπροστά στον καθεδρικό ναό. Στην κεντρική πλατεία κάθε πόλης στέκει και το χριστουγεννιάτικο δέντρο ενώ συχνά υπάρχει και ένα δεύτερο στολισμένο με ψίχουλα για τα πουλιά.

Klagenfurt

Klagenfurt1

Linz1

Salzburg4  Salzburg

Schallaburg

Την παραμονή των Χριστουγέννων τα πάντα κλείνουν από νωρίς το απόγευμα για να μαζευτεί η οικογένεια στο τραπέζι για το δείπνο. Ανάβουν τα φώτα του δέντρου και τραγουδούν την “Άγια Νύχτα” που γράφτηκε και ακούστηκε πρώτη φορά το 1818 από τους Josef Mohr και Franz Gruber στο χωριό Oberndorf. Τότε είναι που τα παιδιά ανοίγουν τα δώρα τους, που σύμφωνα με την αυστριακή παράδοση, τα φέρνει το Christkind, ένα ξανθό αγγελάκι που συμβολίζει το νεογέννητο Ιησού.

Austria Salzburgerland 5

Krapfen  Tirol3

Tirol

credit photos © Austrian National Tourist Office / © www.salzburgerland.com

Tags:Βιέννη Τιρόλο Αυστρία χριστούγεννα Σάλτσμπουργκ Άλπεις χιόνι 

Προηγούμενο

Παρίσι: Ένα χριστουγεννιάτικο θαύμα

Επόμενο

Θεσσαλονίκη: Γιορτές στην Αριστοτέλους