Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ARTTRAVELΜΠΟΥΤΑΝ

ΜΠΟΥΤΑΝ

Το Βασίλειο του Μπουτάν, όπως είναι η επίσημη ονομασία της χώρας, βρίσκεται στην νοτιοανατολική Ασία, στα ανατολικά των Ιμαλαΐων ανάμεσα στην Ινδία και την Κίνα. Πρωτεύουσα του Μπουτάν είναι το Τίμπου ή Θίμφου. Η χώρα έχει έκταση 38.394 τετραγωνικά χιλιόμετρα (λίγο μεγαλύτερη από την Μακεδονία) και πληθυσμό που αγγίζει τους 700.000 κατοίκους. Η βόρεια πλευρά της χώρας βρίσκεται στις παρυφές των Ανατολικών Ιμαλαΐων και εκεί συναντώνται αλπικά λιβάδια και παγωμένες βουνοκορφές και εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες στα ψηλότερα σημεία. Το ύψος πολλών βουνών υπερβαίνει τα 7.000 ενώ η ψηλότερη κορυφή είναι το Κουλα Κανγρι (7.553 μ.). Ποτισμένα με άφθονα χιονόνερα, τα λιβάδια είναι καταπράσινα όλο το χρόνο και συντηρούν τα κοπάδια λιγοστών νομάδων βοσκών. Το κλίμα στο Μπουτάν ποικίλλει, ανάλογα με το υψόμετρο, από υποτροπικό στο νότο, εύκρατο στα κεντρικά υψίπεδα και πολικό κλίμα στο βορρά. Εναλλάσσονται πέντε διακριτές εποχές: το καλοκαίρι, οι μουσώνες, το φθινόπωρο, ο χειμώνας και η άνοιξη. Οι περισσότερες βροχοπτώσεις σημειώνονται στο δυτικό Μπουτάν. Το νότιο Μπουτάν έχει ζεστό, υγρό καλοκαίρι και δροσερό χειμώνα. Στα κεντρικά και ανατολικά ο καιρός είναι εύκρατος και πιο στεγνός από τα δυτικά με ζεστά καλοκαίρια και δροσερούς χειμώνες. Η εθνική γλώσσα της χώρας προσδιορίζεται ως η Ντζόνγκα που αποτελεί μία από τις 53 γλώσσες της θιβετιανής γλωσσικής οικογένειας. Στην εκπαίδευση χρησιμοποιούνται επίσης τα Αγγλικά ως γλώσσα διδασκαλίας, ενώ τα Ντζόνγκα διδάσκονται ως η εθνική γλώσσα. Αρχηγός του Μπουτάν είναι ο Βασιλιάς Γίγκμε Κεσάρ Ναμγκιάλ Βανγκτσούκ, πέμπτος κατά σειρά της δυναστείας Βανγκτσούκ. Το 2008 ολοκληρώθηκε η μετάβαση του πολιτεύματος από απόλυτη μοναρχία σε συνταγματική μοναρχία κι έτσι το Μπουτάν έγινε η νεότερη δημοκρατία στον κόσμο. Πρωθυπουργός από το 2008 είναι ο Λιόνπο Γίγκμε Τίνλεϊ.

 

Χρήσιμες πληροφορίες
Πληθυσμός: 700.000 κάτοικοι
Νόμισμα: Το Νγκούλτρουμ (ΒΤΝ) 1 ευρώ= 65,8 BTN. To Νγκούλτρουμ έχει κλειδωμένη την ίδια ισοτιμία με την ινδική ρουπία. Δέχονται πιστωτικές κάρτες αλλά και αμερικάνικα δολάρια.
Διαφορά ώρας: +4
Πότε να πάτε: Όλο το χρόνο εκτός από το καλοκαίρι, όταν και είναι η εποχή των μουσώνων με πολλές βροχοπτώσεις.
Επίσημα έγγραφα: Θα χρειαστείτε διαβατήριο και βίζα, την οποία θα φροντίσει το ταξιδιωτικό σας πρακτορείο αφού δεν επιτρέπεται να ταξιδέψετε στη χώρα ως μεμονωμένοι επισκέπτες αλλά σε γκρουπ ή με οργανωμένο πακέτο.
Πρέπει να ξέρετε: Στο Μπουτάν δεν μπορείτε να μπείτε χωρίς να συνοδεύεστε από κάποιο ταξιδιωτικό πρακτορείο ενώ η κυβέρνηση επιβάλει στον κάθε τουρίστα να πληρώνει €148-€185 (ανάλογα με την τουριστική περίοδο) και κάθε ημέρα παραμονής στη χώρα. Στην τιμή περιλαμβάνονται τα πάντα, από φόρους, διαμονή και φαγητό μέχρι μεταφορές στο εσωτερικό της χώρας αλλά και διαπιστευμένος ξεναγός, τον οποίο πρέπει να έχετε υποχρεωτικά. 
Πώς θα πάτε: Από την Αθήνα με πτήσεις της Emirates ως το Δελχί και την Καλκούτα της Ινδίας ή την Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης (τηλ. 210 9333400, www.emirates.com). Από εκεί θα συνεχίσετε με πτήσεις των Βασιλικών Αερογραμμών του Μπουτάν ως το αεροδρόμιο του Paro (www.drukair.com.bt).

Know before you go