Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ARTTRAVELΒΥΤΙΝΑ

ΒΥΤΙΝΑ

Με το που θα πέσουν τα πρώτα φύλλα, μαζί με τη Δημητσάνα, γίνονται οι απόλυτες πρωταγωνίστριες του Σαββατοκύριακου. Καλογυαλισμένα SUV καλύπτουν κάθε σημείο τους με τους επισκέπτες να αποχωρίζονται για λίγο το τζακούζι της σουίτας τους για να γευτούν μαγειρευτά στη γάστρα και ντόπιο κρασί. Ξαναζούμε εκείνο τον πρώτο ρομαντικό περίπατο στον περίφημο Δρόμο της Αγάπης, κάτω από αιωνόβια πλατάνια και σφενδάμους, με το τιτίβισμα των πουλιών να μας συνοδεύει. Το παλιό νυφοπάζαρο της Βυτίνας ξεκινά από το δημοτικό σχολείο και φτάνει ως τους πρόποδες του Μαινάλου στην κατεύθυνση της Αλωνίσταινας. Η διαδρομή δεν είναι μεγάλη αλλά άκρως ρομαντική. Εδώ άλλωστε γινόταν και το “νυφοπάζαρο” της περιοχής με τους νέους να ανταλλάσσουν βλέμματα και μηνύματα αγάπης, σύμφωνα πάντα με τα αυστηρά ήθη της εποχής.
Χτισμένη στα 1.033 μέτρα υψόμετρο, η Βυτίνα απλώνεται νωχελικά μέσα στο Μαίναλο, περικυκλωμένη από το ελατόδασός του. Φημίζεται για το υγιεινό κλίμα και το αλπικό τοπίο της και, εξαιτίας της θέσης της, αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για γνωριμία με την ορεινή Αρκαδία. Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, χτίστηκε το 350 μ.Χ., μετά τη διάλυση της αρχαίας αρκαδικής κώμης του Μεθυδρίου. Το όνομά της, σύμφωνα με μια εκδοχή, προέρχεται από τη λέξη βυθός, επειδή η παλιά κωμόπολη ήταν χτισμένη στο βάθος μιας λεκάνης τριγυρισμένης από λόφους. Μια άλλη εκδοχή δέχεται ότι το όνομά της οφείλεται στους Σλάβους που είχαν κατοικήσει την περιοχή και αργότερα εξελληνίσθηκαν. Στην Επανάσταση του 1821, η Βυτίνα είχε αναγνωριστεί ως "βακούφιο" και θεωρούταν τόπος ιερός. Αργότερα, αποτέλεσε εμπορικό κέντρο ολόκληρης της περιοχής, με σημαντικό παζάρι. Μάλιστα, υπήρχε υποκατάστημα της Τράπεζας Αθηνών καθώς και Δασοκομική Σχολή. Τα παλαιότερα χρόνια λειτουργούσαν αρκετά εργαστήρια ξυλοτεχνίας και υφαντουργεία. Αξιομνημόνευτοι είναι οι "Αργαλειοί" που λειτούργησαν την περίοδο του 1928, και στους οποίους οι νέες της περιοχής παρήγαγαν εξαιρετικά υφαντά. Σήμερα, η Βυτίνα κρατά τα πρωτεία στην τουριστική κίνηση της Αρκαδίας, με προσεγμένους ξενώνες, καλά εστιατόρια που σερβίρουν ντόπιες σπεσιαλιτέ και το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου σε απόσταση αναπνοής. 

Αξιοθέατα 
Μαίναλο: Το μεγαλύτερο αξιοθέατο στην περιοχή είναι το ίδιο το βουνό, με τις καταπράσινες διαδρομές, τον Λούσιο, τα μοναστήρια μες στο φαράγγι, τα πέτρινα γεφύρια, το χιονοδρομικό της Οστρακίνας, ακόμα και τα έρημα χωριά. Ένα απέραντο πάρκο πολιτισμού και ιστορίας, με ειδυλλιακά τοπία που ενέπνευσαν τον Γκαίτε, τον Βυργίλιο, τον Πουσέν και πολλούς άλλους ποιητές και φιλοσόφους, και υμνήθηκαν από αυτούς. 
Δημόσια Βιβλιοθήκη: Στεγάζεται σ’ ένα αναπαλαιωμένο κτίριο λίγα μέτρα πιο πέρα από την πλατεία της Βυτίνας, και φιλοξενεί αξιόλογες ιστορικές και λογοτεχνικές εκδόσεις. Εκεί λειτουργούσε το 1897 και σχολή κορασίδων.
Ναός Αγίου Τρύφωνα: Πετρόχτιστη εκκλησία που δεσπόζει στην κεντρική πλατεία.  Χτίστηκε το 1846 με τοπικό μαύρο μάρμαρο από ντόπιους μαστόρους. 
Ελληνικό Σχολείο: Ένα αξιόλογο δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής είναι το πετρόχτιστο Ελληνικό Σχολείο, που συνδέεται με την ιστορική σχολή της Βυτίνας.
Δρόμος της Αγάπης: Το δενδροσκέπαστο δρομάκι στην είσοδο της Βυτίνας προσφέρεται για ρομαντικούς περιπάτους, ιδιαίτερα το φθινόπωρο και την άνοιξη. 
 
Χρήσιμες Πληροφορίες
 
Δημαρχείο: 27950 22329
Αστυνομία: 27950 22207
Ιατρείο: 27950 22222
Ταξί: 27950 22619, 82359 & 31100
Πώς θα πάτε: Η Βυτίνα απέχει από την Αθήνα 185 χλμ. Θα πάτε οδικώς μέσω της Εθνικής Οδού Αθήνας-Τρίπολης, στρίβοντας δεξιά στον κόμβο της Νεστάνης και ακολουθώντας τη γραμμή Κάψια -Λεβίδι -Βλαχέρνα-Βυτίνα. Αν προτιμήσετε το ΚΤΕΛ, υπάρχουν αρκετά δρομολόγια την ημέρα με ανταπόκριση στην Τρίπολη. 

Know before you go