Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ARTTRAVELΑΜΟΡΓΟΣ

ΑΜΟΡΓΟΣ

Το νησί  του «Απέραντου Γαλάζιου» βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο των Κυκλάδων. Νησί με απότομη ορεινή μορφολογία εδάφους με δυο λιμάνια, τα Κατάπολα και την Αιγιάλη. Είναι διάσπαρτη από αρχαιολογικό πλούτο, λαϊκή αρχιτεκτονική, παραδοσιακά χωριά που παραμένουν πιστά σε τοπικά έθιμα. Τη παράσταση κλέβει η Χώρα της Αμοργού. Ανεπτυγμένη γύρω από το βενετσιάνικο κάστρο στην κορυφή του λόφου. Λευκή, αρχοντική και δαιδαλώδης. Αθέατη από τη θάλασσα και όταν πέφτει η νύχτα μεταμορφώνεται σε γοητευτική και πλανεύτρα. Δανείζεται από τη μαγεία της Πανσελήνου. Βορειοανατολικά της Χώρας βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας να κρέμεται από τους απότομους και απειλητικούς βράχους που το προφυλάσσουν και το κάνουν ορατό μόνο από το πέλαγος. Πήρε το όνομά του από την περιοχή Χόζοβα των Αγίων Τόπων από όπου μεταφέρθηκε η εικόνα της Παναγίας.

Εκτός, από την Χώρα, γνωρίστε τα Κατάπολα με το καλύτερο φυσικό λιμάνι των Κυκλάδων, την Αιγιάλη, το δεύτερο λιμάνι του νησιού με την πανέμορφη αμμουδιά, την Αρκεσίνη  χτισμένη κοντά στην αρχαία ομώνυμη πόλη, τα γραφικά και απόκοσμα Θολάρια και την ορεινή Λαγκάδα. Στο ταξίδι σας εκτός από θάλασσα και ήλιο θα μεθύσετε με ψημένη ρακή, με το μοναδικό τρόπο που την φτιάχνουν οι αμοργιανοί, θα γλυκαθείτε με χειροποίητο παστέλι από ντόπιο μέλι και θα χορτάσετε με ένα σωρό γαλακτοκτομικά και νόστιμα κρέατα, όλα από τις φάρμες του νησιού.

Αξιοθέατα Το Κάστρο, ο Αγ. Γιώργης ο Βαλσαμίτης με το ξακουστό αγίασμα, το Αρχαιολογικό Μουσείο στον Πύργο Γαβρά, το πρώτο Γυμνάσιο της Ελλάδας, η ξακουστή πλατεία της Χώρας Λόζα, όπου γίνονται όλα τα πανηγύρια. Όλα στη  Χώρα.

Παραλίες Η Αγία Άννα με τα παγωμένα νερά που τρυπώνουν ανάμεσα σε μεγάλες πλάκες, βότσαλα και άμμο, πολύ κοντά στη Χώρα. Η Αιγιάλη  με την πλατιά αμμουδιά, τα διάφανα νερά και τις ανέσεις οργανωμένης παραλίας, 17 χιλιόμετρα από τη Χώρα. Η Λεβρωσός που κάποτε ήταν μόνο για τους μυημένους και για όσους άντεχαν στο πολύ περπάτημα. Στη δυτική ακτή προς τη μεριά της Αιγιάλης. Θα την βρείτε παίρνοντας το δρόμο προς τα Θολάρια και ακολουθώντας το μονοπάτι ακριβώς από πάνω της.

Πως θα πάτε Με πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά για Κατάπολα.

Know before you go