Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ARTTRAVELΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ

ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ

Μια άψογη αρχιτεκτονική μακέτα, μια κατάλευκη καστροπολιτεία και ίσως η πιο ιδιαίτερη Χώρα των Κυκλάδων. Μικρά στενάκια, λιλιπούτειες αυλές, γλάστρες με γεράνια και ασβεστωμένα πεζούλια συμπληρώνουν το παζλ της πιο γοητευτικής των Κυκλάδων. Όλοι οι δρόμοι, όποιο σοκάκι και να πάρει κανείς σε οδηγεί τις τρεις βασικές πλατείες της Χώρας. Η πρώτη είναι η πλατεία του Ντούναβη ή αλλιώς πλατεία του Ιταλού, όνομα που πήρε -τιμής ένεκεν- από το εστιατόριο-café που άνοιξε ο ιταλόφωνος Έλληνας της Φολεγάνδρου. Η δεύτερη πλατεία, η Πιάτσα και η τρίτη, η πλατεία του Κρητικού. Εδώ κι άλλα εστιατόρια, κι άλλα café, κι άλλα σφηνάκια. Και φώτα, πολλά φώτα και μουσική. Καλή μουσική. Όλη η νυχτερινή dolce vita του νησιού εκτυλίσσεται στις πλατείες. Την ημέρα στο Κάτεργο, την Αγκάλη, τον Άγιο Νικόλαο, το Αμπέλι, τις παραλίες με τα πανέμορφα νερά.

Το όνομα του νησιού έχει δυο εκδοχές: η πρώτη είναι από την φοινικική λέξη phelekgundari που σημαίνει πετρώδης γη και η δεύτερη από τον πρώτο κάτοικο της Φολεγάνδρου, που σύμφωνα με την μυθολογία ήταν ο Φολέγανδρος, γιος του Μίνωα του βασιλιάς της Κρήτης. Η Φολέγανδρος ανήκει στις νοτιοδυτικές Κυκλάδες. Έχει μέγιστο ύψος 455 μέτρα, έκταση 32 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αριθμεί γύρω στους 650 κατοίκους. Απέχει από τον Πειραιά 104 ναυτικά μίλια. Το νησί έχει δύο μεγάλους οικισμούς. Πρωτεύουσα είναι η Χώρα (ή πόλη Φολέγανδρος), με 316 κατοίκους, σε ύψωμα 200 μ. Ο άλλος οικισμός, η Άνω Μεριά, βρίσκεται βορειότερα με πληθυσμό 291 κατοίκων, και αποτελεί το πιο παραδοσιακό κομμάτι του νησιού. Μικρότερος οικισμός και λιμάνι του νησιού είναι ο Καραβοστάσης. Στις παραλίες φτάνει κανείς με τουριστικά καραβάκια, αυτοκίνητο ή λεωφορείο. Για τις πιο απομονωμένες αμμουδιές προτιμήστε το περπάτημα. Γνωστές παραλίες στο βόρειο και δυτικό τμήμα είναι το Λιβάδι ή Λιβαδάκι, το Αμπέλι, το Δένδρο και το Αυλάκι ενώ στο ανατολικό βόρειο τμήμα είναι μόνο το Σερφιώτικο και στο νότιο το Λατινάκι και το Κάτεργο. Επίσης, δίπλα στο δυτικό όρμο της Αγκάλης, βρίσκονται οι δύο παραλίες Φυρά και Άγ. Νικόλαος. Η Φολέγανδρος είναι ιδανικός τόπος για πεζοπορία: τα μονοπάτια ανάμεσα στις ξερολιθιές περνούν από παλιούς μύλους, εγκαταλελειμμένες θεμωνιές, ερημικά ξωκλήσια και διασχίζουν όλο το νησί.

Μετά τις διαδρομές στο νησί θα αναλάβετε δυνάμεις στις ταβέρνες, όπου σερβίρονται όλα τα καλά του κόσμου, πιο διάσημα όμως είναι τα ματσάτα (παραδοσιακά ζυμαρικά που φτιάχνουν οι γυναίκες της Φολεγάνδρου), αλλά και το τυρί σουρωτό, τυρόπιτα καλασούνα, καρπουζένια (γλυκιά πίτα με καρπούζι, μέλι και σουσάμι), παστέλι από το παραδοσιακό εργαστήρι της Άνω Μεριάς και φολεγανδρίτικο μέλι. Οι νύχτες στο νησί είναι μαγικές, όλη η Χώρα γίνεται μια παρέα στις πεζούλες, στις πλατείες με καλή ελληνική μουσική, αλλά και jazz, soul, rock και swing.

Know before you go