Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ARTTRAVELΣΥΡΟΣ

ΣΥΡΟΣ

Νησί με ασύγκριτη αρχοντιά και γοητεία, η Σύρος πήρε το όνομά της από το φοινικικό ουσύρα ή ουσούρα που σημαίνει “ευτυχισμένη”. Η Σύρος είναι πρωτεύουσα των Κυκλάδων με το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας πριν την ανάπτυξη του Πειραιά. Από την πρώτη στιγμή που θα πατήσει το πόδι σου εδώ θα καταλάβεις αμέσως πως η Σύρος δεν είναι το τυπικό Κυκλαδονήσι, έχει όλα εκείνα χαρακτηριστικά της οικογένειας της, αλλά έχει μια έμφυτη μεγαλοπρέπεια. Αυτό φαίνεται στα νεοκλασικά αριστουργήματα, στους ταρσανάδες, στο ιστορικό θέατρο, μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου κι στο δημαρχείο-ανάκτορο, στους δεξιοτέχνες καραβομαραγκούς και στα βουνά από λουκούμια με γεύση τριαντάφυλλο.

Η Ερμούπολη χτισμένη σε πλαγιά, ανηφορική και απλωμένη σε μικρούς λόφους, είναι γεμάτη με παλιά αρχοντικά ευγενών, εμπόρων και καπετάνιων. Ακριβώς πίσω το λιμάνι, ξεκινά ο λαβύρινθος με τα μικρά σοκάκια και ταδίπατα αρχοντικάμε τα μεγάλα και πολλά παράθυρα, ψηλοτάβανα, με ζωγραφιστές οροφές και πολύχρωμες πόρτες. Τα πιο ζηλευτά θα τα δείτε στη συνοικία Βαπόρια, τη πιο φημισμένη της Σύρου και η καλύτερη ώρα για να δείτε είναι το βράδυ, όταν φωτίζονται ατμοσφαιρικά τα νεοκλασικά. Για να δείτε την Ερμούπολη από ψηλά, πρέπει να ανεβείτε στην Άνω Σύρα που έχει σκαρφαλώσει σε μια από τις δυο πλαγιές του ενός από τους δύο λόφους που σε καλωσορίζουν στο λιμάνι. Χαθείτε στα στενά, προσευχηθείτε σε καθολικές εκκλησίες και ψάξτε για ένα ξέφωτο για να χαζέψετε τη θέα.

Στα γραφικά παραθαλάσσια χωριά της Κίνι, Βάρη, Φοίνικα, Γαλησσά, Ντελαγκράτσια, Μέγα Γιαλό με τις πεντακάθαρες παραλίες, μπορείτε να απολαύσετε τους μοναδικούς, ντόπιους μεζέδες και το ολόφρεσκο ψάρι. O φυσικός της πλούτος, οι δαντελωτές ακτές και τα ζεστά νερά της, η μικρή της έκταση όπως και η πλεονεκτική της θέση, παράλληλα με την καθημερινή σύνδεσή της με το λιμάνι του Πειραιά, την καθιστά έναν από τους ιδανικότερους προορισμούς.

Know before you go