Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ARTTRAVELΤΗΝΟΣ

ΤΗΝΟΣ

Η Τήνος είναι το νησί της πρώτης και της τελευταίας απόδρασης του καλοκαιριού. Ή καλύτερα, της απόδρασης της τελευταίας στιγμής, όποτε κι αν είναι αυτή για τον καθένα μας. Κι αυτό γιατί το “χειροποίητο νησί”, όπως την αποκάλεσε ο Καστοριάδης απέχει ελάχιστα από τη Ραφήνα και μια ανάσα από την κοσμοπολίτικη γειτόνισσά της, τη Μύκονο. Για να δεις το αληθινό της πρόσωπο, αυτό που λάτρεψαν διανοούμενοι και εραστές των low profile διακοπών θα πρέπει να αποφύγεις το Δεκαπενταύγουστο και τα πλήθη που συνωστίζονται για να προσκυνήσουν. Η Παναγία, άλλωστε, θα είναι πάντα εκεί και θα περιμένει να ακούσει το δικό σου μικρό ή μεγάλο θαύμα. 

Αν περάσεις βιαστικός, υπάρχει πιθανότητα να παρεξηγήσεις τη Χώρα αφού κρατά καλά φυλαγμένα τα μυστικά της. Το μόνο που σου ζητά είναι να την αφιερώσεις χρόνο, να περπατήσεις στα δαιδαλώδη σοκάκια της παλιάς πόλης και να κάνεις ένα νοερό ταξίδι στο 19ο αιώνα. Σοκάκια, καμάρες, παραδοσιακά αρχοντικά και παλιές εκκλησίες, αλλά και επαύλεις με μεγάλους κήπους με οπωροκηπευτικά, λαγκάδια και κρήνες, πλακόστρωτα σοκάκια και σπίτια με οικόσημα, δίνουν απλόχερα μια νησιώτικη πόλη που κρύβει μέσα της μπόλικη ιστορία. Η οικονομική και κοινωνική ακμή του παρελθόντος είναι εμφανής σε κάθε βήμα. Ο παλαιός πλακόστρωτος δρόμος της Παναγίας κατασκευάστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα ενώ ο νέος τη δεκαετία του '50. Όλοι όμως οδηγούν τους πιστούς στο συγκρότημα της Παναγίας που από το βόρειο άκρο της πόλης φαίνεται ότι την παρακολουθεί, την αγκαλιάζει και την προστατεύει.

Έξω από τη Χώρα το χειροποίητο νησί μοιάζει με υπαίθριο έργο τέχνης. Γοητευτικοί οικισμοί, καλοδιατηρημένα χωριά που κρύβουν θησαυρούς μέσα σε σκιερές μεσαιωνικές στοές και σπίτια με μαρμαρόγλυπτες λεπτομέρειες και παραλίες με διάφανα νερά, είναι όλα εκεί και περιμένουν τους μυημένους να τα ανακαλύψουν. Το road-trip στην ενδοχώρα της Τήνου κρύβουν εικόνες που μας εκπλήσσουν σε κάθε στροφή του δρόμου: στην ορεινή Αετοφωλιά όπου πνέουν μόνιμα βόρειοι άνεμοι, στον γραφικό Αρνάδο με τις μεσαιωνικές καμάρες, τις λουλουδιασμένες αυλές και το εκκλησιαστικό μουσείο, στο Βώλακα με το μοναδικό στον κόσμο σεληνιακό τοπίο και τα φημισμένα εργαστήρια καλαθοπλεκτικής, στα Δύο Χωριά που θεωρούνται τα “μπαλκόνια” της Τήνου με υπέροχη θέα στη θάλασσα, στην Καλλονή με τις ολάνθιστες αυλές, στον πανέμορφο Κάμπο στο κέντρο του νησιού, στη γραφική Καρδιανή, το μικρό χωριό Κουμάρος στις απότομες πλαγιές του Φούρκα, στον Κτικάδο με τα μεγάλα σπίτια στολισμένα με μαρμάρινα υπέρθυρα, στο ψαροχώρι του Πάνορμου στα βόρεια του νησιού, στο Σκλαβοχωριό τη γενέτειρα του ζωγράφου Ν. Γύζη και φυσικά στον Πύργο, το μεγαλύτερο και για πολλούς ομορφότερο χωριό της Τήνου.Η Τήνος ανήκει στις βόρειες Κυκλάδες και είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί του συμπλέγματος μετά την Άνδρο και τη Νάξο. Έχει έκταση 197 τ.χλμκαι αριθμεί 52 οικισμούς με πληθυσμό σχεδόν 10.000 κατοίκους. Η Τήνος έχει ορεινό έδαφος με ψηλότερο βουνό τον Τσικνιά, που βρίσκεται στα ανατολικά με 726 μ. ύψος, ενώ το κλίμα της είναι ήπιο και ξηρό με βασικό χαρακτηριστικό της τους έντονους ανέμους. Οι κάτοικοι του νησιού ασχολούνται με τη γεωργία, τη ναυτιλία, την αλιεία και τον τουρισμό, με έμφαση στον θρησκευτικό τουρισμό λόγω της περίφημης Παναγίας της Τήνου. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του νησιού είναι οι πολλοί και με αξιοθαύμαστη αρχιτεκτονική περιστεριώνες και οι εκατοντάδες εκκλησίες και ξωκλήσια του.

Know before you go