Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ARTTRAVELΑΛΟΝΝΗΣΟΣ

ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ

Η Αλόννησος ανήκει στο σύμπλεγμα των Σποράδων και διοικητικά στο νομό Μαγνησίας με πρωτεύουσα το Βόλο. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, στο νησί μένουν 2.700 κάτοικοι, με σημαντικότερους οικισμούς το Πατητήρι, το Παλιό Χωριό, τη Στενή Βάλα. Σύμφωνα με τα ευρήματα στην περιοχή, το νησί κατοικείται πάνω από 10.000 χρόνια. Πελασγοί, Μινωίτες, Μυκηναίοι, Αθηναίοι και Μακεδόνες πέρασαν από την Αλόννησο. Από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα τα κυριότερα προϊόντα που παράγονται στην Αλόννησο και κύριες εξαγωγές του νησιού ήταν το φημισμένο κρασί, το ελαιόλαδο και οι αμφορείς. Οι Ρωμαίοι χρησιμοποίησαν το νησί ως τόπο εξορίας ενώ κατά τα βυζαντινά χρόνια λεηλατήθηκε από πειρατές. Όπως και τα γειτονικά νησιά, η Αλόννησος κατακτήθηκεαπό τους Βενετούς τον 13ο αιώνα, και τους Τούρκους τον 15ο αιώνα μέχρι την απελευθέρωση το1830. Η μεγάλη καταστροφή ήρθε το 1965 όταν ένας τρομερός σεισμός κατέστρεψε σχεδόν όλα τα κτίρια. Οι άνθρωποι, που είχαν ζήσει μέχρι τότε στο παλιό χωριό, μετακινηθήκαν στο Πατητήρι. Το παλιό χωριό, έμεινε έρημο για πολλά χρόνια, αλλά στη δεκαετία του 1970 το χωριό άρχισε σιγά-σιγά να ζωντανεύει πάλι. Για τους περισσότερους, η Αλόννησος βρίσκεται στη σκιά της Σκιάθου και της Σκοπέλου αλλά όσοι το επισκέπτονται ανακαλύπτουν έναν αληθινό παράδεισο στις αποχρώσες του γαλάζιου και του πράσινου.

Αξιοθέατα

Η γραφική Χώρα, το Λαογραφικό Μουσείο, το Πειρατικό-Ιστορικό Μουσείο, το Κάστρο, το Θαλάσσιο Πάρκο, οι εκκλησίες του Αγίου Αθανασίου, του Αγίου Γεωργίου και το εκκλησάκι του Χριστού με μεταβυζαντινές τοιχογραφίες, το Κέντρο Ενημέρωσης της Εταιρείας για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας στο Πατητήρι.

Παραλίες

Ο Μουρτιάς με λεπτό βότσαλο, οι οργανωμένες Μηλιά και Χρυσή Μηλιά, το Κοκκινόκαστρο με τον επιβλητικό κόκκινο βράχο, ο πολυφωτογραφημένος Άγιος Δημήτριος, η μικρή βοτσαλωτή παραλία Βότση, ο Ρουζούμ Γιαλός με τα τιρκουάζ νερά και το λευκό βότσαλο, η Κυρα-Παναγιά και ο Όρμος Πλανήτης στις οποίες θα πάτε με σκάφος.

Πως να πάτε: Ακτοπλοϊκώς από τον Άγιο Κωνσταντίνο, το Βόλο και την Κύμη.

Know before you go