Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ARTTRAVELΒΥΖΙΤΣΑ

ΒΥΖΙΤΣΑ

Η Βυζίτσα και οι Μηλιές μοιράζονται το ίδιο τοπίο και κατά κάποιο τρόπο αλληλοσυμπληρώνονται. Το φθινόπωρο βάφει τη θέα απ' τα παράθυρα με όλη την γκάμα των χρωμάτων, απ' το βαθύ πράσινο μέχρι το χρυσαφί. Όπου κι αν κοιτάξεις, θα δεις ανακαινισμένα τρίπατα αρχοντικά, λιθόχτιστες σκεπαστές κρήνες με περίτεχνα σκαλιστά μάρμαρα και αμέτρητα καλοδιατηρημένα καλντερίμια που διασχίζουν όλο το χωριό και σβήνουν μέσα σε πυκνά δάση με αγριοκαστανιές και οξιές. Τα ψηλά κτίρια γεμίζουν με ζευγάρια και οικογένειες που απολαμβάνουν τη θαλπωρή των δωματίων και τις βόλτες στην πλατεία και τα καφέ. Οι ντόπιοι κάθονται στα καφενεδάκια κάτω από τα πλατάνια για τον πρώτο καφέ της ημέρας. Στον αέρα η κάπνα των ξυλόφουρνων που ψήνουν τα πρωινά ψωμιά. Οι γυναίκες έχουν ήδη προετοιμάσει τις πίτες για το μεσημεριανό τραπέζι και το φαΐ σιγοψήνεται στα τσουκάλια. Πρόθυμα, κατεβαίνουμε κι εμείς, οι κουρασμένοι των πόλεων, για να πάρουμε μια μικρή αλλά πολύτιμη δόση χωριάτικης ζωής στην αρχή του φθινοπώρου.
Σε απόσταση 28 χλμ. από τον Βόλο, ανάμεσα στα χωριά Πινακάτες και Μηλιές, και σε υψόμετρο 500 μ., η Βυζίτσα είναι ένα ζωντανό μουσείο παραδοσιακής πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής. Έχει ανακηρυχθεί διατηρητέος οικισμός και της έχει απονεμηθεί το βραβείο του «Χρυσού Μήλου» που χαρακτηρίζει τους καλύτερα διατηρημένους παραδοσιακούς οικισμούς. Η αναγέννηση της Βυζίτσας άρχισε από το 1976, όταν ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού ξεκίνησε την αναπαλαίωση και κατασκευή των παλιών αρχοντικών, τα οποία και παρέδωσε στους ιδιοκτήτες τους, για να γίνουν ξενώνες. Τα πλακόστρωτα καλντερίμια του χωριού οδηγούν σε εντυπωσιακά αρχοντικά - πολλά από τα οποία κατοικήθηκαν από τον 16ο αιώνα από Έλληνες της Αιγύπτου- και καλοδιατηρημένες εκκλησίες, που προσφέρουν στον επισκέπτη μαθήματα παράδοσης και ιστορίας. Επιπλέον, η Βυζίτσα αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους αγαπούν την πεζοπορία και τους περιπάτους σε τοπία έντονης βλάστησης με απεριόριστη θέα στον Παγασητικό κόλπο και στις πλαγιές του Πηλίου. Το χωριό φημίζεται για το ντόπιο κρασί και το τσίπουρό του. Μια από τις εκδηλώσεις που αξίζει να πάρει μέρος κανείς, γίνεται κατά τον εορτασμό της Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Στο πανηγύρι, που πραγματοποιείται στις 29 Αυγούστου, προσφέρεται παραδοσιακή φάβα σε όλους τους επισκέπτες. 

 
Χρήσιμες πληροφορίες 
 
Δήμος Μηλέων: 24230 86204
Αστυνομικό Τμήμα: 24230 86222
Ιατρείο: 24230 86666
Νοσοκομείο Βόλου: 24210 94299
ΚΤΕΛ Βόλου: 24210 33254
ΟΣΕ Βόλου: 24210 28555
Πώς θα πάτε: Οδικώς από την Αθήνα στον Βόλο (324 χλμ.) από την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας. Η Βυζίτσα απέχει περίπου 30 χλμ. από τον Βόλο. Ακολουθείτε τον παραλιακό δρόμο περνώντας από τα χωριά Αγριά, Λεχώνια, Γατζέα, Καλά Νερά και Κορόπη όπου αρχίζετε να ανηφορίζετε προς Μηλιές και Βυζίτσα. 

Know before you go