Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ARTTRAVELΔΗΜΗΤΣΑΝΑ

ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ

Γαντζωμένη αμφιθεατρικά πάνω από το φαράγγι του Λούσιου, σε πλαγιά του Μαίναλου. Απολαμβάνουμε τη θέα προς τον κάμπο της Μεγαλόπολης, ακούγοντας στο background το παραμύθι που αφηγούνται οι πύργοι, οι νερόμυλοι και οι μπαρουτόμυλοι. Στην πλάτη μας η σταθερή και ασάλευτη αιωνιότητα της πέτρας. Η Δημητσάνα είναι η ζωντανή απόδειξη του πώς οι λιθαράδες και οι χτίστες της Αρκαδίας κατάφεραν να δώσουν στην πέτρα ψυχή, να τη δαμάσουν και να τη μετασχηματίσουν σε πολυώροφα, πέτρινα κτίρια, νόμιμα και άξια παιδιά του βουνού. Ασάλευτα εδώ και χρόνια, αγέρωχα και επιθετικά σαν πέτρινες λόγχες απέναντι στο χρόνο που το μόνο που μπόρεσε ήταν να τους προσθέσει γοητεία. Στο χωριό, τα βήματα κατευθύνονται προς τον κεντρικό δρόμο και ξεφεύγουν προς τα πλακόστρωτα παρακλάδια του. Σηκώνοντας το βλέμμα βρίσκεσαι αντιμέτωπος με ψηλούς τοίχους, ξύλινα παραθυρόφυλλα και κεραμιδένιες σκεπές, σημάδια μιας αρχιτεκτονικής που αντικατοπτρίζει την πορεία της Δημητσάνας ως σημαντικό εμπορικό κέντρο της περιοχής. Ανάμεσα στα παλιά «ανώνυμα» αρχοντικά και τα γραφικά ταβερνεία υψώνονται τα σπίτια όπου γεννήθηκαν ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε' – σημερινό Εκκλησιαστικό μουσείο – και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός
Στην καρδιά της Πελοποννήσου, στην Αρκαδία, σκαρφαλωμένη στα 1.000 μέτρα ψηλά στο Μαίναλο, η Δημητσάνα είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Γορτυνίας. Παραδοσιακός και διατηρητέος οικισμός, είναι χτισμένη πάνω στην αρχαία Τεύθιδα και απλώνεται αμφιθεατρικά σε δύο αντικριστούς λόφους, πάνω από το φαράγγι του Λούσιου ποταμού. Από τον 16o αιώνα και ύστερα, η Δημητσάνα βρίσκεται σε διαρκή ακμή. Μετά τη Μονή Φιλoσόφoυ και τη Μονή Αιμυαλoύς, πoυ είχαν γίνει εστίες γραμμάτωv και καλλιτεχνίας, το 1764 λειτούργησε ονομαστή σχολή με μεγάλη προσφορά στην αφύπνιση του γένους. Είναι γενέτειρα του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε' και του Παλαιών Πατρών Γερμανού, των οποίων οι ανδριάντες την κοσμούν σήμερα. Μάλιστα, το σπίτι του Γρηγορίου Ε' έχει ανακαινισθεί και στεγάζει σήμερα Εκκλησιαστικό Μουσείο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της επανάστασης του ’21, η Δημητσάνα αποτέλεσε το σημαντικότερο κέντρο ανεφοδιασμού σε μπαρούτι. Μεγάλο μέρος της περίφημης βιβλιοθήκης της καταστράφηκε, γιατί το χαρτί ήταν αναγκαίο για να φτιάχνουν φυσέκια στους 14 μπαρουτόμυλους που τροφοδοτούσαν ασταμάτητα τους μαχητές της Ρούμελης και του Μοριά. Γι’ αυτό το λόγο ονομάστηκε «μπαρουταποθήκη του Έθνους». Η πορεία της Δημητσάνας μέσα στον χρόνο είναι στενά συνδεδεμένη με τον Λούσιο ποταμό και το φαράγγι του. Το ποτάμι - πασίγνωστο κατά την αρχαιότητα αλλά και από τη μυθολογία - περνά χαμηλότερα με κατεύθυνση προς βορρά διαγράφοντας ένα επιβλητικό φαράγγι, για να εκβάλλει τελικά στον Αλφειό ποταμό. Πρόκειται για ένα τόπο εξαιρετικού φυσικού κάλους, διάσπαρτο από ιστορικά, θρησκευτικά και αρχιτεκτονικά μνημεία, για τη διάσχιση του οποίου η Δημητσάνα αποτελεί ιδανική αφετηρία.

Χρήσιμες Πληροφορίες
Δημαρχείο: 27950-31237
Αστυνομία: 27950-31205
Κέντρο Υγείας: 27950-31401
Πώς θα πάτε: Η Δημητσάνα απέχει από την Αθήνα 204 χλμ. Ακολουθώντας την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου με κατεύθυνση προς Τρίπολη, μετά τη σήραγγα του Αρτεμισίου, θα στρίψετε δεξιά προς Βυτίνα και κατόπιν θα ακολουθήσετε τις πινακίδες για Δημητσάνα.

Know before you go