Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ARTTRAVELΦΛΩΡΙΝΑ-ΠΡΕΣΠΕΣ

ΦΛΩΡΙΝΑ-ΠΡΕΣΠΕΣ

Η Φλώρινα είναι πόλη της Δυτικής Μακεδονίας και πρωτεύουσα του νομού Φλωρίνης. Βρίσκεται σε υψόμετρο 680 μέτρων. Η παρουσία της Φλώρινας ιστορείται από το 2.000 π.Χ. ως Ηράκλεια Λυγκιστίδας, με βάση αρχαιότητες που βρέθηκαν στο λόφο του Αγίου Παντελεήμονα όπου βρίσκεται η αρχαία Φλώρινα που έχτισε το 352 π.Χ. ο Φίλιππος ο Β'. Στην αρχαιότητα η περιοχή ήταν γνωστή με την ονομασία «Λυγκηστίς» ή «Λύγκος». Η πόλη από πλευράς αρχιτεκτονικής έχει να επιδείξει χαρακτηριστικά δείγματα των περασμένων αιώνων, νεοκλασικής και μακεδονικής αρχιτεκτονικής, επηρεασμένη από στοιχεία του τοπικού πολιτισμού, ενώ πολλά από τα κτίσματά της ανάγονται στην εποχή της τουρκοκρατίας. Τα νεοκλασικά κτήρια, αρχοντικά της Φλώρινας, δίπλα στις όχθες του ποταμού Σακουλέβα ο οποίος διασχίζει την πόλη, εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες και αποτελούν πηγή έμπνευσης για καλλιτέχνες, ζωγράφους, φωτογράφους και σκηνοθέτες, καθώς το μαγευτικό τοπίο της πόλης αποτέλεσε το σκηνικό σε 3 ταινίες του Θεόδωρου Αγγελόπουλου «Τοπίο στην ομίχλη», «Ο Μελισσοκόμος» και «Το μετέωρο βήμα του πελαργού». Ο Δήμος Πρεσπών περιλαμβάνει σήμερα 17 κατοικούμενους και 6 ερειπωμένους οικισμούς εκ των οποίων οι 5 εγκαταλείφθηκαν αμέσως μετά τον Εμφύλιο πόλεμο. Οι περισσότεροι οικισμοί βρίσκονται στο λεκανοπέδιο των Πρεσπών και έχουν αναπτυχθεί σε οπτική επαφή με τις δύο λίμνες, είτε κοντά στις όχθες τους είτε στους πρόποδες του Βαρνούντα. Μερικά από τα σημαντικότερα χωριά του Δήμου Πρεσπών είναι: 

Άγιος Αχίλλειος: Το νησάκι του Αγ. Αχιλλείου, που απέxει 60 χλμ. από τη Φλώρινα, είναι χτισμένο σε υψόμετρο 853 μ. μέσα στη Μικρή Πρέσπα. Οι ελάχιστοι μόνιμοι κάτοικοι ασχολούνται με την αλιεία, την κτηνοτροφία, τη γεωργία και τον τουρισμό ενώ η πρόσφατη κατασκευή της γέφυρας έκανε την πρόσβαση στο νησάκι ακόμα ευκολότερη.
 
Άγιος Γερμανός: Το κεφαλοχώρι απέχει 48 χλμ από τη Φλώρινα. Οι σημερινοί κάτοικοι του Αγίου Γερμανού μεταφέρθηκαν στην περιοχή, που είχε ερημώσει από τον εμφύλιο πόλεμο, το 1952-54. Πριν τον Εμφύλιο, το χωριό αριθμούσε 3.500 κατοίκους. Σήμερα όμως κατοικούν περίπου 250 άτομα όλο το χρόνο. Οι κύριες ασχολίες τους είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία και ο τουρισμός. Στο χωριό λειτουργεί και παραδοσιακό αποστακτήριο για την παρασκευή τσίπουρου. Ολόκληρος ο οικισμός παρουσιάζει μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον αφού πολλά από τα αξιόλογα σωζόμενα πέτρινα σπίτια χτίστηκαν στον οικισμό πριν το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. 
 
Λαιμός: Είναι η έδρα του Δήμου Πρεσπών και απέχει 50 χλμ. από τη Φλώρινα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων ασχολείται με την καλλιέργεια φασολιών και οι υπόλοιποι με την κτηνοτροφία, την αλιεία, τον τουρισμό και το εμπόριο.
 
Ψαράδες: Σε απόσταση 60 χλμ. από τη Φλώρινα, το χωριό κατοικείται από 100 άτομα και αποτελεί το μοναδικό ελληνικό χωριό στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας και είναι ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός.
 
Χρήσιμες Πληροφορίες
Δήμος Φλώρινας: Μεγ. Αλεξάνδρου 107, τηλ. 23853 51000, www.cityoflorina.gr
Δήμος Πρεσπών: Λαιμός, τηλ. 23850 52100, www.prespes.gr
Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας: Πλατεία Νοσοκομείου 2, τηλ. 23853 50100
Αστυνομικό τμήμα Φλώρινας: Ιωάννου Τρύπη 1, τηλ. 23850 44230
Ταξί Φλώρινας: 23850 23100/ 22700 / 22800
ΚΤΕΛ Φλώρινας: Μακεδονομάχων 10, τηλ. 23850 22430 
Πώς θα πάτε: Οδικώς από Αθήνα ως Λάρισα και Ελασσόνα και από εκεί για Κοζάνη και Φλώρινα. Εναλλακτικά με ΚΤΕΛ ως την Φλώρινα και από εκεί με τοπικά δρομολόγια για Πρέσπες ή με τρένο από Αθήνα ως το Πλατύ και από εκεί με δρομολόγια της γραμμής Θεσσαλονίκη-Φλώρινα (ΟΣΕ τηλ. 1110).

Know before you go