Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ARTTRAVELΓΑΛΑΞΙΔΙ

ΓΑΛΑΞΙΔΙ

Εδώ τα πράγματα δείχνουν να μην αλλάζουν, λες και τα ορίζει όλα ο παράδοξος κυκλικός ζωδιακός κύκλος που είναι σκαλισμένος στο δάπεδο της Αγίας Παρασκευής. Όπως ακριβώς η θάλασσα του λιμανιού Οιανθείας, που κινείται διαρκώς χωρίς να πηγαίνει πουθενά. Το κεντρικό λιμάνι και ο Χηρόλακας, που κάποτε πρόσμεναν με λαχτάρα τους ναυτικούς, θα φιλοξενήσουν αυτή τη φορά τα δικά μας βήματα. Το δάσος που φύτεψαν οι κάτοικοι πριν από πολλά χρόνια, η Πέρα Πάντα, μοσχοβολάει αγάπη και φροντίδα. Το Γαλαξίδι, μια γλυκιά νησίδα ανάμεσα στο βουνό και την θάλασσα, δεν έπαψε να γοητεύει και να υπερασπίζεται την φήμη του σαν καταφύγιο για ερωτευμένους. Χτισμένο σε κεκλιμένο επίπεδο, μοιάζει με ένα λαβύρινθο από παλιά σπίτια που χωρίζονται από ακανόνιστα πέτρινα σοκάκια. Από παντού ξεπροβάλλουν διατηρητέα κτίρια – όπως το Δημαρχείο και το Παρθεναγωγείο – και κεραμοσκεπή αρχοντικά με χρωματιστά πορτοπαράθυρα και σιδερένια ρόπτρα στις πόρτες. Οι αυλές είναι στρωμένες με βότσαλα, με λουλουδιασμένους κήπους να ξεχειλίζουν πάνω από τις ψηλές μάντρες. Ατμόσφαιρα ρομαντική που θυμίζει άλλες εποχές και αντανακλά την ναυτική της παράδοση. Τα δειλινά, το ήσυχο λιμανάκι του Χηρόλακα μετατρέπεται στο ρομαντικότερο σημείο της πόλης και στα παγκάκια του, πλαισιωμένα από τεράστιες άγκυρες, με τον ήλιο να πέφτει στη θάλασσα, στήνονται συνωμοσίες σε βάρος της νύχτας.
Tο Γαλαξίδι είναι ιστορική παραθαλάσσια κωμόπολη του νομού Φωκίδας και είναι από τις ελάχιστες πόλεις της Ελλάδος που έχει κρατήσει αναλλοίωτο το παραδοσιακό της χρώμα. Βρίσκεται στην Βόρεια ακτή του Κορινθιακού κόλπου στη δυτική πλευρά του κόλπου της Ιτέας και έχει χαρακτηρισθεί παραδοσιακός οικισμός από το 1978. Μάρτυρες της παλαιάς ακμής του είναι σήμερα τα αρχοντικά, το τέμπλο του μητροπολιτικού ναού και το ναυτικό μουσείο που δίνουν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και περιέχουν στοιχεία για την ιστορία και την λαμπρή εμπορική δραστηριότητα των κατοίκων της για περισσότερο από δυο αιώνες. Το 1790 ήταν ένα από τα πολυσύχναστα ελληνικά λιμάνια, πύλη της κεντρικής Στερεάς για τις εμπορικές συναλλαγές με την Πελοπόννησο και σταθμός αποθήκευσης και διακίνησης προϊόντων. Στην περίοδο της ιστιοφόρου ναυτιλίας ήταν πασίγνωστο για τον μεγάλο στόλο, τον πλούτο και τη ναυτική ικανότητα των κατοίκων του. Τα περίφημα γαλαξιδιώτικα ιστιοφόρα, με ιδιαίτερα ναυπηγικά χαρακτηριστικά, εκτελούσαν μεταφορές και εμπόριο σε όλα τα λιμάνια της Μεσογείου.
 
 
Χρήσιμες πληροφορίες 
 
Π.Ε. Φωκίδας: www.fokida.gr
Αστυνομία: 22650 41222
Περιφερειακό Ιατρείο: 22650 41312
ΚΤΕΛ Φωκίδας: 22650 42087, www.ktel-fokidas.gr
Πώς θα πάτε: Το Γαλαξίδι απέχει 211 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Μπορείτε να πάτε μέσω της Εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας. Στρίβετε στον κόμβο του Κάστρου για Ορχομενό – Λιβαδειά, συνεχίζετε για Αράχωβα, Δελφούς, Ιτέα και Γαλαξίδι. Εναλλακτικά, μετά τη Λιβαδειά θα ακολουθήσετε το δρόμο προς Δίστομο, Δεσφίνα και Ιτέα.

Know before you go