Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ARTTRAVELΗΡΑΚΛΕΙΟ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Το Ηράκλειο αποτελεί το διοικητικό, αγροτικό και εμπορικό κέντρο της Κρήτης. Οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού οργανώνουν οικισμούς και ζουν ειρηνικά. Γρήγορα άρχισαν να ταξιδεύουν στα γύρω νησιά, να εμπορεύονται τα προϊόντα τους και να φέρνουν χρυσό από την Αραβία και μέταλλα από τη Μικρά Ασία. Ιδρύουν αποικίες και κυριαρχούν στη θάλασσα, χτίζουν ανάκτορα με σημαντικότερα αυτά της Κνωσού, της Φαιστού και των Μαλίων. Οι Μινωίτες επινοούν ένα παράξενο δείγμα γραφής που ονομάστηκε ιερογλυφική γραφή. Η παρακμή του μινωικού πολιτισμού αρχίζει με την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Κατά τη διάρκεια των αιώνων κυριεύουν το νησί οι Ρωμαίοι, οι Βυζαντινοί, οι Άραβες, οι Ενετοί και οι Τούρκοι. Το 1913 η Κρήτη αναγνωρίζεται ως τμήμα της ελεύθερης Ελλάδας.

Σήμερα, το Ηράκλειο είναι μια από τις μεγαλύτερες σε έκταση και πληθυσμό πόλεις της Ελλάδας και πρωτεύουσα της Κρήτης. Πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού που εκτός από τις πολλές χρυσές αμμουδιές έχει και πολλές κατάφυτες εύφορες κοιλάδες, χαμηλές λοφοπλαγιές αλλά και πεδιάδες, με σημαντικότερη την πεδιάδα του Καστελλίου. Στα σημαντικότερα ακρωτήρια περιλαμβάνονται της Χερσονήσου και ο Σταυρός στα βόρεια, όπως επίσης το Λίθινο στα νότια. Κόλποι του νομού είναι στα βόρεια ο κόλπος του Ηρακλείου και στα νότια αυτός της Μεσαράς. Ειδικότερα, στις πεδιάδες της Μεσαράς, του Ηρακλείου και του Καστελίου παράγονται ελιές, σταφίδες, δημητριακά, εσπεριδοειδή και οπωροκηπευτικά. Σε παράλιες περιοχές, όπως η Άρβη, παράγονται και μπανάνες.

Οικισμοί-Χωριά

Λιμένας Χερσονήσου: Το πιο τουριστικά οργανωμένο θέρετρο του νομού του Ηρακλείου με τα περισσότερα και πιο πολυτελή ξενοδοχεία. Ακριβώς 2 χλμ. νότια από το λιμάνι βρίσκεται ένα μεγάλο ιστορικό και γραφικό χωριό, η Χερσόνησος,  με παραδοσιακά κτίρια, αναπαλαιωμένες φάμπρικες και παραδοσιακά καφενεία. Βρίσκεται 28 χλμ ανατολικά του Ηρακλείου. Το μικρό χωριό Χερσόνησος δίπλα

Μάλια: Βρίσκονται σε απόσταση 35 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου. Μια μικρή πόλη που παρά το μέγεθος μπορεί να διχοτομηθεί. Στα ήρεμα πάνω Μάλια, η παλιά παραδοσιακή πόλη στους πρόποδες του Όρους Σελένα και στα κάτω Μάλια με τα πολλά τουριστικά καταστήματα, μαγαζιά και καταλύματα που προτιμούν κυρίως οι ξένοι τουρίστες. Σε απόσταση 3 χλμ. βρίσκεται το Μινωικό ανάκτορο.

Μάταλα: Βρίσκονται σε απόσταση 71 χλμ. νοτιοδυτικά του Ηρακλείου. Κατά τη Μινωική και Ελληνιστική Εποχή ήταν το λιμάνι της Φαιστού. Τα Μάταλα είναι φημισμένα για τις σπηλιές τους, που φτιάχτηκαν από ανθρώπους και κατοικήθηκαν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της προϊστορικής περιόδου και τελευταία από τους hippies τα '70s.

Αγία Πελαγία: Βρίσκεται 18 χιλιόμετρα δυτικά από το Ηράκλειο. Κατά μήκος της στενής παραλίας θα βρείτε το ένα ξενοδοχείο πίσω από το άλλο, αλλά και πολλές ταβέρνες με καλό και παραδοασιακό φαγητό. Από τα διάσημα τουριστικά θέρετρα του νομού.

Αρχάνες: Βρίσκονται 16χιλιόμετρα από το Ηράκλειο. Το πανέμορφο χωριό ήταν το πρώτο που έβαλε ρεύμα στην ευρύτερη περιοχή του Μονοφατσίου. Το προτίμησαν κι οι Γερμανοί για να το κάνουν αρχηγείο τους στην Κατοχή κι έτσι διατηρήθηκε ανέπαφο. Και βραβεύτηκε ως, το δεύτερο πιο όμορφο χωριό της Ευρώπης.

Χουδέτσι: Βρίσκεται 22 χιλιόμετρα νότια του Ηρακλείου. Παραθεριστικό κέντρο του μεσοπολέμου, το Χουδέτσι είναι χτισμένο μέσα σε ρεματιά, που κατεβάζει δροσερό αεράκι από το μοναστήρι της Σπηλιώτισσας. Διατηρεί ακόμα ανέπαφα τα αρχοντικά του.

Ζαρός: Το χωριό Ζάρος βρίσκεται 45 χιλιόμετρα από την πόλη του Ηρακλείου σε μία περιοχή γεμάτη με όμορφα δέντρα και αγροτικά προϊόντα. Το χωριό είναι διάσημο για την άριστη ποιότητα των τρεχούμενων νερών του τα οποία συγκεντρώνονται σε κανάλια και ποτίζουν τη βλάστηση. 

Ανισσαράς: Βρίσκεται 24χλμ ανατολικά του Ηρακλείου, και 1χλμ δυτικά της Χερσονήσου. Εκτείνεται από το Κοκκίνη Χάνι στα Μάλια. Δεν είναι ούτε χωριό ούτε και πόλη. Είναι μια μεγάλη, λοφώδης περιοχή που εκτείνεται ακριβώς έξω από τη Χερσόνησο, που είναι ακριβώς δίπλα. Οι δυο περιοχές είναι κοντινές αλλά δεν μοιάζουν καθόλου. Ο Ανισσαράς δεν έχει μπαρ, club και πολλά εστιατόρια. Έχει όμως μερικές από τις καλύτερες επιλογές για διαμονή. 

 
Χρήσιμες Πληροφορίες
Δήμος Ηρακλείου: Αγίου Τίτου 1, τηλ. 2810 399399, www.heraklion.gr
Αστυνομία: 2810 274010, 274190 
Νοσοκομείο: Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλέιου τηλ. 2813 402111, www.pagni.gr
Λιμεναρχείο Ηρακλείου: 2810 244912      
Αεροδρόμιο Ηρακλείου: 2810 228402      
Πως θα πάτε: Με πτήσεις της Aegean Airlines από Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Εναλλακτικά, με δρομολόγια της Minoan Lines από τον Πειραία προς το Ηράκλειο, τηλ. 18175, www.minoan.gr

Know before you go