Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ARTTRAVELΙΚΑΡΙΑ

ΙΚΑΡΙΑ

Οικισμοί

Άγιος Κήρυκος: Πρωτεύουσα του νησιού με διώροφα καπετανόσπιτα, καλαίσθητα νεοκλασικά, σπίτια με φροντισμένες λουλουδιασμένες αυλές και εύφορα περιβόλια. Περπατήστε τα πέτρινα σοκάκια της παλιάς Πόλης στα βόρεια της, δείτε τον Άγιο Νικόλαο με το τέμπλο από τις αρχές του 19ου, αλλά και την εκκλησία του προστάτη της πόλης, Άγιου Κηρύκου, δημιούργημα του Βέλγου αρχιτέκτονα Ντυμπρέ.

Χριστός (Αγίου Κηρύκου): Χτισμένο γύρω από έναν λόφο, ενώ από την καρδιά του χωριού περνάει ένα ρέμα, όπου και βρίσκεται η πλατεία του χωριού που μοιάζει με πίστα. Έτσι και την αποκαλούν οι ντόπιοι. Εκεί γίνεται το πανηγύρι του χωριού στις 6 Αυγούστου. Πολλοί μπερδεύουν τον Χριστό Αγίου Κηρύκου με τον Χριστό Ραχών  κάτι που είναι τελείως λάθος, αφού τα δύο χωριά δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.

Αρμενιστής: Μπορεί να έχει πολύ λίγους μόνιμους κατοίκους, αλλά αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή στέκια των επισκεπτών του νησιού μιας και προσφέρει φιλοξενία: διαμονή, σίτιση, εξαιρετικές παραλίες-απέχει μόλις 3χλμ από τη παραλία του Να- και πανέμορφη φύση.Βρίσκεται στο βόρειο άκρο του νησιού, σε απόσταση 55χλμ. από τον Άγιο Κήρυκο. 

Γιαλισκάρι: Οικισμός δίπλα στη θάλασσα σε περιοχή πυκνόφυτη, αλλά εξαιρετικές παραλίες τριγύρω με γαλαζοπράσινα νερά. Βρίσκεται στην βορειοδυτική πλευρά του Αγίου Κηρύκου, σε απόσταση 50 χλμ.

Εύδηλος: Η πρώην πρωτεύουσα, σήμερα είναι το δεύτερο λιμάνι και το κέντρο της Βόρειας και Κεντρικής και Δυτικής Ικαρίας. Οικισμός εξαιρετικής ομορφιάς και γραφικότητας με παλιά αρχοντικά, στενά πεντακάθαρα σοκάκι, παραδοσιακά σπίτια, αλλά και νεόχτιστα που έχουν διατηρήσει τις αρχιτεκτονικές επιταγές του παρελθόντος. Εκτός από την αμφιθεατρική θέση του και τη θέση του πάνω από κόλπο χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι σύνορα ανάμεσα από τα σπίτια, δεν είναι ευδιάκριτα. Κατώφλια το ένα δίπλα στο άλλο, αυλές που μπαίνουν η μια μέσα στην άλλη. Αυτή η ιδιομορφία της αρχιτεκτονικής του που θυμίζει Κυκλάδες δημιουργεί μια πολύτιμη αίσθηση ζεστασιάς. Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού, 40 χμ βορειοδυτικά του Αγίου Κηρύκου.

Μαγγανίτης: Παραθαλάσσιο ψαροχώρι, στην νότια πλευρά του νησιού, με γραφικά σπίτια και αυλές, κάτω από τον επιβλητικό γρανιτόβραχο του Αθέρα. Κοντά βρίσκεται και η παραλία Σεϋχέλλες, με πρόσβαση μόνο από μονοπάτι.

Αρέθουσα:Ορεινό γραφικό χωριό με μεγάλη πλατεία, δάσος με κουμαριές και προστάτιδα την Αγία Μαρίνα. Εδώ βρίσκει κανείς καλό και φτηνό κατσικίσιο κρέας και τοπικά εδέσματα. Από εδώ περνάνε όλα τα μονοπάτια του νησιού, αλλά και τα μονοπάτια που οδηγούν στη παραλία Κυπαρίσσι.

Χριστος Ραχών: Η πρωτεύουσα του δήμου Ραχών, με πλατεία που μοιάζει με τεράστιο πέτρινο εξώστη, απ' όπου μπορεί κανείς να αγναντέψει ολόκληρο το νησί και το πέλαγος. Σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο παράγεται και το υπέροχο μαύρο μπρούσκο κρασί, που αναφέρει ο Όμηρος. Εδώ στις Ράχες η ζωή έχει άλλους ρυθμούς. Ο χρόνος κυλά διαφορετικά, προσαρμοσμένος στις ανάγκες των κατοίκων. Δουλεύοντας ολημερίς στη φύση, οι κάτοικοι των γύρω χωριών, ανηφόριζαν το σούρουπο στο Χριστό για να καλύψουν τις βιοτικές τους ανάγκες. Έτσι τα μαγαζιά έμεναν ανοιχτά μέχρι αργά το βράδυ. Τα χρόνια πέρασαν, ο κόσμος εξελίχθη, μα ο ρυθμός ζωής στις Ράχες παραμένει ο ίδιος. Ο δήμος είναι καλυμμένος από μεγάλους θάμνους, κυρίως λαγκαδιές, που προσδίδουν στο τοπίο την εικόνα της πλούσιας βλάστησης. Yπάρχουν σπάνια είδη ζώων στο νησί και από τα συνηθισμένα ζώα, μόνο κάποια λίγα κοπάδια αιγοπροβάτων εμφανίζονται (ελευθέρας βοσκής, τα λεγόμενα "ρασκά"), διαταράσσοντας την ησυχία του νησιού με τα κουδούνια που έχουν στο λαιμό τους.

Καρκινάγρι: Ψαροχώρι δίπλα σχεδόν στο ακρωτήρι «κάβο- Πάππας», ανάμεσα σε κατακόρυφες βουνοπλαγιές και κρυστάλλινη θάλασσα με όχι πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια- διαμερίσματα με καφενεία και ταβέρνες κοντά στη και έντονη διαπεραστική αίσθηση ανεμελιάς. Εδώ θα βρείτε πάντα φρέσκο ψάρι και θαλασσινοί μεζέδες που συνοδεύονται από ντόπιο Ικαριώτικο κρασί!
 

Αξιοθέατα

Το Ταυροπόλιον: Αρχαία πόλη που κατοικούσαν οι Ναΐαδες. Στην αρχαιότητα υπήρχε ένα από τα πιο φημισμένα Ιερά, αφιερωμένοι στην Ταυρόπολο Αρτέμιδα. Από το αρχαίο λιμάνι σώζεται σήμερα η προκυμαία και το δάπεδο του Ιερού. Βρίσκεται δυτικά του Αρμενιστή.

Οινόη: Αρχαία πρωτεύουσα του νησιού. Ονομάζονταν και Διονυσιάδα. Σώζονται ίχνη από το τείχος που περιέκλειε την πόλη, καθώς και το ερειπωμένο οίκημα της Βυζαντινής περιόδου. Τα ευρήματα ευρίσκονται στην σημερινή περιοχή Κάμπος.

Δράκανο: Αρχαία πόλη που θεωρείται και πατρίδα του Διόνυσου. Βρίσκεται στην περιοχή Φανάρι στο ανατολικότερο σημείο του νησιού. Σήμερα σώζονται ερείπια του αρχαίου κάστρου και πάνω σε ύψωμα ο Πύργος του Δράκανου, κυκλικό οικοδόμημα Αλεξανδρινής εποχής, 4ου π.Χ. αιώνα.

Θερμαί: Πόλη της αρχαιότητας με τις γνωστές ραδιούχες ιαματικές πηγές. Είναι τα σημερινά Θέρμα.

Κάστρο του Κοσκινά: Φρούριο Βυζαντινής εποχής, έργο του 10ου αιώνα, κοντά στο χωριό Κοσοίκια στη βόρεια περιοχή του νησιού. Μέσα στο φρούριο βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Δοργανά.


Παραλίες

Αρμενιστής: Στο ομώνυμο γραφικό χωριό του Αρμενιστή βρίσκεται η παραλία, ιδιαίτερα δημοφιλής λόγω της τοποθεσίας της. Συνδυάζει άμμο και χαλίκι. 51 χλμ από τον Άγιο Κήρυκο.

Μεσσακτή: Η πιο δημοφιλής αμμουδιά του νησιού. Στη βορινή πλευρά της Ικαρίας, στο Γιαλισκάρι. Πολλές φορές έχει κύμα, κατάλληλο για θαλάσσια σπορ. 4 χλμ ανατολικά του Αρμεντιστή.

Θερμά: Παραλία με ψιλό βοτσαλάκι κοντά στον Αρμενιστή με κάποιες ανέσεις που σπανίζουν στις παραλίες της Ικαρίας. Στο τέλος της υπάρχει και ξενοδοχείο. 2,5 χλμ ανατολικά από τον Αρμενιστή.

Κεραμέ: Βοτσαλωτή παραλία στη νότια πλευρά του νησιού με εύκολη πρόσβαση. Εντυπωσιακός βραχώδης βυθός που αποτελεί πρόκληση για τους ψαροτουφεκάδες. 14,4 χλμ από τον Άγιο Κήρυκο.

Φάρος: Η μεγαλύτερη σε μήκος παραλία του νησιού, με αλμυρίκια κατά μήκος της ακτής για φυσική σκιά. Η παραλία βρίσκεται στη Νοτιοανατολική πλευρά του νησιού και διαθέτει πολύ εύκολη πρόσβαση. Στο βυθό της συχνάζουν σαλάχια, ενώ προσφέρει και θέα στους Φούρνους, Θύμαινα και Σάμο.

Κέραμι: Βοτσαλωτή παραλία στην βορειοανατολική μεριά του νησιού με κάμποσα αλμυρίκια. Υπάρχει και μια ταβέρνα και ντους.10 χλμ. βορειοανατολικά από τον Αγ. Κήρυκο.

Λιβάδι: Παραλία κοντά στον Αρμενιστή. Τριγύρω πλούσια βλάστηση και μια λίμνη. Με το ίδιο όνομα υπάρχει και η παραλία Λιβάδι στο χωριό Χρυσόστομο, όμως οι δύο παραλίες δε σχετίζονται.

Ιερό: Απομονωμένη, αλλά εύκολα να τη προσεγγίσει κανείς. Κλειστός κολπίσκος με γαλαζοπράσινα νερά και υπέροχη αμμουδιά. Ιδανική για όσους δεν τα πάνω καλά με τα κύματα. 16,4 χλμ από τον Άγιο Κήρυκο.

Σεϋχέλλες: Λευκή άμμος που εξήχθηκε κατά τη διάνοιξη του τούνελ του Μαγγανίτη. Το εξωτικό χρώμα των νερών της, την έχει δώσει και το όνομα της. Η πρόσβαση γίνεται από μονοπάτι 25 χλμ. νοτιοδυτικά από τον Άγιο Κήρυκο.

Νας: Μικρή με άμμο και χαλικάκι παραλία με βράχια γύρω γύρω. Εδώ εκβάλει και ποταμός, αλλά και φιλοξενείται εδώ και αιώνες ο Ναός της Ταυροπόλου Αρτέμιδος. Πρόσβαση από αραιά σκαλιά, ενώ ένα μονοπάτι ,μέσα από πλατάνια, κατά μήκος του ποταμού οδηγεί σε μία λίμνη που για τους πιο τολμηρούς προσφέρεται και για κολύμπι με μια ξεχωριστή δροσερή εμπειρία κάτω από τον καταρράκτη του Χάλαρη. 3.6 χλμ από τον Αρμενιστή.

Πως θα πάτε: Αεροπορικώς από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος προς το αεροδρόμιο της Ικαρίας που απέχει 10 χλμ. Άγιο Κήρυκο. Τηλ; 22750 23966, 32197. Ακτοπλοϊκώς από το λιμάνι του Πειραιά πραγματοποιούνται δρομολόγια για τον Άγιο Κήρυκο και τον Εύδηλο (τα δύο λιμάνια της Ικαρίας). Επίσης, ο Άγιος Κήρυκος συνδέεται με τη Σάμο (Βαθύ και Καρλόβασι), τους Φούρνους, τη Χίο, τη Πάρο, τη Νάξο και τη Σύρο. Ο Εύδηλος συνδέεται με τη Μύκονο, τη Πάτμο, τους Λειψούς και τη Σάμο.

Know before you go