Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ARTTRAVELΙΟΣ

ΙΟΣ

Η Ίος ή "Μικρή Μάλτα" όπως αποκαλείται από τους ναυτικούς επειδή το λιμάνι της προστατεύεται από τους δυνατούς ανέμους. Σύμφωνα με την παράδοση, το νησί θεωρείται η πατρίδα της μητέρας του Ομήρου ενώ εικάζεται πως ο ποιητής πέθανε και θάφτηκε εδώ. Στις αρχές του 13ου αιώνα, η Ιος κατακτήθηκε από τους Βενετούς οι οποίοι έκτισαν ένα κάστρο στην Χώρα τον αμέσως επόμενο αιώνα. Το 1537, η Ιος κατακτήθηκε από τους Τούρκους αλλά συμμετείχε στην επανάσταση κατά του Τουρκικού ζυγού το 1821 και απελευθερώθηκε το 1832 μαζί με τα υπόλοιπα Κυκλαδικά νησιά. Κάποια στιγμή έγινε ιδιαίτερα δημοφιλείς στους χίπις που έφταναν στο νησί με τις οικογένειες τους και κατασκήνωναν στον Μυλοπότα. Πολλοί αργότερα έγινε γνωστή για την νυχτερινή της ζωή, ακόμα και σήμερα λειτουργούν περισσότερα από 150 μπαρ. Αυτό συνετέλεσε στο να γίνει και αγαπημένος προορισμός των εφήβων, οι οποίοι την διάλεγαν για τις πρώτες τους ενήλικες διακοπές με τους φίλους τους. Η Ίος, όμως, πασχίζει τα τελευταία χρόνια να αλλάξει πρόσωπο. Να αναδείξει τα μαγευτικά ηλιοβασιλέματα της, την αρχιτεκτονική της, την κυκλαδίτικη ενέργεια της, τις πανέμορφες παραλίες του νησιού που αγάπησαν ο  Γαΐτης, ο Ζαν Μαρί Ντρο, ο Χέλμουτ Καντ, ο εικαστικός πρεσβευτής της Ίου, και ο Ελύτης.

Οικισμοί

Η Χώρα γραφική και κατάλευκη είναι χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω στο λόφο. Όλα τα πρότυπα της κλασικής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονική: Τοίχοι με μεγάλο πάχος, το κατάλευκο των σπιτιών, μικρά εκκλησάκια, σοκάκια, και μικρές αυλές. Στο τελείωμα της Χώρας, βρισκόμαστε στην περιοχή των Ανεμόμυλων(12 στον αριθμό) που πριν από αρκετά χρόνια αποτελούσαν στοιχείο της παραγωγικής δύναμης του νησιού. Η Χώρα είναι ευλογημένη από την Παναγιά τη Γκρεμιώτισσα. Όλο το χωριό χτισμένο στα πόδια της μπροστά. Δεξιά το λιμάνι, αριστερά οι ανεμόμυλοι, και απέναντι τα γειτονικά νησιά Σίκινος και Σαντορίνη. 

Το Μαγγανάρι στο Νότιο άκρο του νησιού. Η διαδρομή έως εκεί είναι μια πραγματική απόλαυση γιατί ο δρόμος διασχίζει το νησί εσωτερικά και φτάνει στα 500 περίπου μέτρα υψόμετρο.

Ο παραθαλάσσιος οικισμός Μυλοπότας απέχει μόλις 3 χλμ. από τη Χώρα με τη διάσημη και κοσμική, πια παραλία του. Χαρακτηριστικό της, η χρυσή αμμουδιά της και τα πεντακάθαρα νερά της.

Αξιοθέατα

Τα λείψανα της αρχαίας πόλης που ήταν κτισμένη στην ίδια θέση με τη σημερινή Χώρα και τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο  στο ισόγειο του Δημαρχείου .

Το Μουσείο μοντέρνας Τέχνης "Ζαν Μαρί Ντρο" στη Χώρα.

Ο τάφος του Ομήρου στη θέση Πλακωτό, στη βόρεια πλευρά του νησιού.

 

Παραλίες

Μαγγανάρι: Μια απέραντη δαντελωτή ακρογιαλιά, πέντε κολπίσκοι με ισάριθμες παραλίες που η φύση έχει προικίσει με ξανθή ψιλή άμμο και γαλαζοπράσινα ρηχά. Στο νοτιότερο άκρο του νησιού.

Κουμπάρα: Ωραία και πεντακάθαρη παραλία που έχει το πλεονέκτημα να βρίσκεται μόνο 1,5 χιλιόμετρο μακριά από το λιμάνι του Όρμου. Έχει τριακόσια μέτρα λεπτής άμμου και φημίζεται για τα ηλιοβασιλέματα της.

Μυλοπότας: Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 είχε ανακηρυχτεί άτυπο αρχηγείο του χιπισμού. Παραλία με λευκή άμμο που απλώνεται για πάνω από ένα χιλιόμετρο. Στην ανατολική ακτή της Ίου, 3 χιλιόμετρα από τη Χώρα.

Ψάθη: Δυο πανέμορφες διαδοχικές παραλίες με ευρύχωρη αμμουδιά και λιτό νησιώτικο πετρώδες τοπίο. Δεν θα βρείτε ξαπλώστρες και ομπρέλες, μόνο ήλιο γαλανή θάλασσα και αρκετά δυνατούς ανέμους. Δημοφιλείς στους σέρφερς. Στην ανατολική ακτή της Ίου, 16 χιλιόμετρα από τη Χώρα.

Know before you go