Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ARTTRAVELΙΘΑΚΗ

ΙΘΑΚΗ

Μεσημεριανοί ύπνοι μετά από ζέστη, να ξυπνάς και να τρως κρύο καρπούζι. Να περιμένεις να βραδιάσει για να μπει λίγος αέρας από το παράθυρο και να πάρεις κουράγιο να αναλύσεις τα γραπτά του Σόρεν Κίρκεγκαρντ από εκεί που τα άφησες την προηγούμενη νύχτα. Μπορεί και να μη χρειαστεί να ασχοληθείς καθόλου με την Ιθάκη. Γιατί δεν πρόκειται ποτέ να σου φωνάξει τις ομορφιές της. Ό,τι έχει να σου πει, θα στο πει μυστικά στο αυτί. Κάπως έτσι είναι το νησί του Οδυσσέα και του Καβάφη. Το δικό σου νησί.
Tο μικρότερο σε μέγεθος και πληθυσμό μετά τους Παξούς νησί των Ιονίων Νήσων, αλλά πασίγνωστο σ όλο τον κόσμο για την πατρίδα, όπου βασίλευε ο πολυμήχανος 'Οδυσσέας' του Ομήρου. Σύμβολο προορισμού, νοσταλγίας και απόλυτης πατρίδας. Είναι μία από τις 4 επαρχίες του νομού Κεφαλληνίας και πήρε το όνομα της από τον Ίθακο, πρώτου κατοίκου του νησιού (γιος του Πτερέλαου και αδελφός του Πολύκτορα και του Νήριτου) ή κατά τη μυθολογία ήταν γιος του Ποσειδώνα και της Αμφιμέλης. Σύμφωνα με άλλη υπόθεση το όνομα προέρχεται από τη λέξη Ιθή (=εύθυμος) ή από τη φοινικικής καταγωγής λέξη Utika (=αποικία) ή από τη λέξη Ιθύς (=απότομος) λόγω της έντονης εναλλαγής του τοπίου  και η αντίθεση της από άγρια σε ήρεμη φύση. Αυτό που έχει καταφέρει η Ιθάκη τα τελευταία χρόνια είναι να κερδίζει συνεχώς έδαφος στη τουριστική πίτα, αλλά να μην κάνει καμιά έκπτωση στην παράδοση και τον τρόπο ζωή της που παραμένει ήρεμος καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.


Εξωγή: Είναι το τρίτο ορεινό χωριό της Ιθάκης σε απόσταση 21 χλμ από το Βαθύ, κτισμένο σε υψόμετρο 350 μ. στο βουνό Νήϊον, από τους παλαιότερους οικισμούς του νησιού. Η Εξωγή από το Μεσαίωνα και τους πρώτους Ενετικούς Χρόνους ήταν από τους κυριότερους οικισμούς της Ιθάκης επειδή είχε καλή παρατήρηση στο βόρειο τμήμα του νησιού και παρείχε ασφάλεια από τις πειρατικές επιδρομές.

Know before you go