Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ARTTRAVELΚΕΑ

ΚΕΑ

Φιλόξενα λιμάνια, λαξεμένη πέτρα, λιθόστρωτα αρχαία μονοπάτια, δάση από βελανιδιές και μυθικές πηγές. Εκκλησάκια κεντημένα στα βράχια, ήπιους λόφους και τον ήλιο που δύει πίσω απ’ το ναό του Ποσειδώνα. Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία της Τζιάς, η οποία μας περιμένει σχεδόν κάθε σαββατοκύριακο για τα πρώτα μπάνια. Θα μας υποδεχτεί με ένα αυτοσχέδιο γλέντι , θα κεράσει κόκκινο κρασί, κόκορα κρασάτο, παστέλι και θα μας αφήσει να ξεχάσουμε-έστω και για λίγο τα πάντα τις χρυσές αμμουδιές της. Ανακαλύψτε  το ελιξίριο της νεότητας στο πρώτο νησί των Κυκλάδων, το οποίο το περιφρουρεί, ένα πέτρινο λιοντάρι. Μη το φοβηθείτε. 

 

Οικισμοί

Ιουλίδα: Η Χώρα της Κέας. Σας υποδέχεται με ένα στεγάδι που οι τοίχοι του έχουν φιλοτεχνηθεί από τον ζωγράφο Α. Φασιανό. Μπαίνοντας θα χαθείτε σε γραφικά σοκάκια με μαγαζιά και ταβερνάκια. Το κάστρο έχει μαγευτική θέα και είναι χτισμένο με τους ογκόλιθους των αρχαίων τειχών.

Κορησσία: Ο κόλπος του Αγίου Νικολάου στη Κορησσία, είναι το φυσικό λιμάνι της Κέας. Γραφικός παραθαλάσσιος οικισμός είναι το κυριότερο τουριστικό κέντρο του νησιού.

Βουρκάρι: Γραφικό ψαροχώρι που το καλοκαίρι μετατρέπεται σε κοσμοπολίτικο αραξοβόλι περίπου 2 χιλιόμετρα μακριά από τη Κορησσία.

Μυλοπόταμος: Δύο χιλιόμετρα από την Κορησσία, συναντάμε την κοιλάδα του Μυλοπόταμου, από την οποία περνάει το νερό της Φλέας - πλούσια πηγή της Κέας - και μέρος του υδάτινου δυναμικού της Ιουλίδα

Κούνδουρος: Στην νότια Τζια, 16 χιλιόμετρα από την Ιουλίδα, βρίσκεται ο Κούνδουρος. Οικισμός με πανέμορφες αμμουδερές παραλίες που υποδέχονται η μια την άλλη και εντυπωσιακούς πετρόχτιστους μύλους που κατοικούνται.

 

Αξιοθέατα

Στην Ιουλίδα

Το μεσαιωνικό κάστρο χτισμένο το 13ο αιωνα από τον ενετό Ντομινικο Μικελι. Τα νεοκλασικά κτίρια του Δημαρχείου και του Παλιού Δημοτικού Σχολείου. 
Ο Λέων της Κέας , ένα λιοντάρι σκαλισμένο σε φυσικό βράχο. 
Το Αρχαιολογικό Μουσείο (τηλ. 22079), τα ευρήματα προέρχονται από τις ανασκαφες στη Κεφάλα, την Αγία Ειρήνη και την Καρθαία
Ο Πύργος της Αγίας Μαρίνας (5 χλμ ΝΔ της Ιουλίδας) Οικοδομήθηκε κατά τους Ελληνιστικούς χρόνους και αποτελεί από τα υψηλότερα σωζομενα μνημεία στην Ελλάδα.

Στο Βουρκάρι

Ο Προϊστορικός Οικισμός της Αγίας Ειρήνης. Ένας από τους σπουδαιότερους αιγαιακούς οικισμούς από την Πρώιμη ως την Ύστερη εποχή του Χαλκού. 

Ο Φάρος του Αγίου Νικολάου. Περνώντας από το Στενό του Κατσώνη το μονοπάτι οδηγεί στο Φάρο που άναψε πρώτος στις Κυκλάδες και δεύτερος στην Ελλάδα.
Το Μοναστήρι της Παναγιάς της Καστριανής. (12,5χλμ από το λιμάνι). Χτισμένο σε απόκρημνο βράχο δίπλα στη θάλασσα, εκεί που βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας από βοσκούς.

Το Δάσος  Βελανιδιάς Από τα ελάχιστα δάση της Βασιλικής Δρυός που έχουν μείνει στο Αιγαίο θα συναντήσετε στη κεντρική και ανατολική πλευρά της Κέας.

Τα Μονοπάτια Υπάρχουν μονοπάτια συνολικής έκτασης 36χλμ,το 65% αυτών λιθόστρωτα, που καταλήγουν σε ερημικές παραλίες, φυσικές πηγές και αρχαιολογικούς χώρους.

 

Παραλίες

Ξύλα Γαλανά πεντακάθαρα νερά, ψιλή άμμος και άγριο, άγονο τοπίο γύρω. Φέρτε μαζί σας ομπρέλα, νερό, φαγητό απαραίτητα, το βιβλίο σας ή κανένα περιοδικό.

Γιαλισκάρι Μικρή παραλία που βρίσκεται δίπλα στον ομώνυμο αμφιθεατρικά χτισμένο οικισμό με ευκαλύπτους και αρμυρίκια για ίσκιο και χαλάρωση.

Ποίσσες Προστατευμένη παραλία από δυο επιβλητικούς ορεινούς όγκους με ταβερνάκι, αναψυκτήριο και κάμπινγκ. Μπορείτε να μείνετε και σε κοντινά δωμάτια.

Οτζιάς  Η μεγαλύτερη της Τζιας, γύρω στα 800 μέτρα. Ιδανική για οικογενειακές βουτιές καθώς είναι οργανωμένη και τα νερά βαθαίνουν σταδιακά.  Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής παραλία και τα Σαββατοκύριακα έχει κόσμο.

Πώς θα πάτε Τα πλοία για την Κέα αναχωρούν από το λιμάνι του Λαυρίου και το ταξίδι διαρκεί περίπου μία ώρα. Στο νησί μπορείτε να φτάσετε και από Σύρο ή Κύθνο. Δρομολόγια από το Λαύριο εκτελούνται καθημερινά. 


credit photo © Shutterstock

Know before you go