Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ARTTRAVELΚΕΡΚΥΡΑ

ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Νομός της Κέρκυρας είναι ο μεγαλύτερος σε πληθυσμό νομός της περιφέρειας των Ιονίων νήσων κι αποτελείται από την Κέρκυρα, τα μικρά νησιά Οθωνοί, Μαθράκι, Ερεικούσσα και το συγκρότημα των Παξών Αντίπαξων. Σύμφωνα με τον Όμηρο, η Κέρκυρα ήταν το νησί των Φαιάκων ενώ στους αρχαίους χρόνους την αποίκησαν οι Ερετριείς και ύστερα οι Κορίνθιοι. Κατά τα κορινθιακά χρόνια το νησί απέκτησε μεγάλη δύναμη και συμμετείχε στους περσικούς πολέμους με 60 τριήρεις. Στον Πελοποννησιακό πόλεμο πήρε το μέρος των Αθηναίων και στη συνέχεια πέρασε στους Ρωμαίους. Κατά το Μεσαίωνα η Κέρκυρα λεηλατήθηκε από τους Ούνους, τους Βάνδαλους, τους Γότθους και τους Άραβες που ρήμαξαν το νησί. Στο δεύτερο μισό του 14ου αιώνα, οι Βενετοί αγοράζουν το νησί στο οποίο παρέμειναν πάνω από τέσσερις αιώνες ενώ το 1797 ο Ναπολέων Βοναπάρτης ανέλαβε τη διοίκηση της Κέρκυρας και των υπόλοιπων Επτανήσων και μαζί του έφερε τις ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης. Η πρώτη παρουσία των Γάλλων διήρκεσε μόνο δύο χρόνια αφού ακολούθησε η Ρωσοτουρκική κατοχή για να επιστρέψουν και πάλι οι Γάλλοι το 1807 δίνοντας στο νησί γαλλική κουλτούρα και εμφάνιση. Το 1814 η Κέρκυρα με όλα τα Ιόνια νησιά περνούν υπό την προστασία των Άγγλων μέχρι να ενωθούν τελικά με την Ελλάδα το 1864. Μετά τους παγκόσμιους πολέμους που αποτέλεσαν μεγάλο πλήγμα,  η Κέρκυρα άρχισε να ανακάμπτει τουριστικά την δεκαετία του '60 σημειώνοντας άνοδο του βιοτικού επιπέδου των Κερκυραίων και παράλληλα μεγάλη άνθηση των γραμμάτων και των τεχνών. Σήμερα το νησί αποτελεί έναν από τους πιο κοσμοπολίτικους και δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Παραλίες

Στα δυτικά: η αγαπημένη των γυμνιστών Μυρτιώτισσα, ο μεγάλος και πολυσύχναστος Άγιος Γόρδιος, η πολυφωτογραφημένη Παλαιοκαστρίτσα, ο αμμώδης Άγιος Γεώργιος, ο Παραμόνας με τους βραχώδεις σχηματισμούς, ο ήσυχος Πέλεκας, οι Περουλάδες με τα ρηχά νερά και τη λεπτή άμμο, το οργανωμένο Σιδάρι και η αγαπημένη της νεολαίας Γλυφάδα.

Στα ανατολικά: το αμμώδες και ήσυχο Κομμένο, η οργανωμένη και δημοφιλής Κοντόκαλι, οι Μπενίτσες και τα Μωραΐτικα με άμμο και πετραδάκι κοντά στην πόλη, τα απάνεμα Γουβιά, η αμμουδερή Δασιά και το στρωμένο με λευκά βότσαλα Μπαρμπάτι.

Αξιοθέατα Παλαιό και Νέο Φρούριο, Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, Λιστόν, η πλατεία Σπιανάδα, Αχίλλειον, Μον Ρεπό, Ποντικονήσι, το Κανόνι, ο Ναός του Αγίου Σπυρίδωνα, η Αναγνωστική Εταιρία, το Μοναστήρι της Παναγίας της Παλαιοκαστρίτσας.

Πως θα πάτε: Αεροπορικώς με πτήσεις της Aegean ή οδικώς μέχρι την Ηγουμενίτσα κι από εκεί με ferry boat.

Know before you go