Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ARTTRAVELΚΩΣ

ΚΩΣ

Πόλη της Κω Τυλιγμένη σε ένα καταπράσινο τοπίο στη ανατολική πλευρά του νησιού, εκεί όπου βρισκόταν και η αρχαία πόλη, σημάδια της οποίας υπάρχουν παντού. Μια φροντισμένη πόλη με μεγάλες πλατείες, δρόμους, καλοδιατηρημένα κτίρια που δημιουργούν μια γοητευτική εικόνα που μπορεί να μην περιμένατε να συναντήσετε. Τα πιο σημαντικά της αξιοθέατα συγκεντρώνονται γύρω από το λιμάνι, το Κάστρο της Νεραντζιάς των Ιπποτών και oΠλάτανος, ένα από τα αρχαιότερα δέντρα του κόσμου, κάτω από το οποίο η παράδοση λέει πως δίδασκε ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της Ιατρικής.

Πλατάνι (Κερμεντές) Γραφικό χωριό κοντά στη πόλη της Κω που λόγω της παρουσίας κατοίκων τούρκικης καταγωγής, φέρει και την ονομασία Κερμεντές. Είναι διάσημο για τα πεντανόστιμα μικρασιάτικα και ανατολίτικα πιάτα που σερβίρονται στις ταβέρνες του.

Τιγκάκι Μέσα στη μικρή πανέμορφη και καταπράσινη κοιλάδα και δίπλα στη θάλασσα μπροστά σε μια τεράστια αμμουδερή παραλία με κρυστάλλινα νερά, βρίσκεται το Τιγκάκι, από τα πιο δημοφιλή θέρετρα του νησιού. 11 χλμ δυτικά της πόλης της Κω.

Ασφενδιού Μεγαλοχώρι στις πλαγιές του όρους Δίκαιο, ένα παλαιό χωριό που αποτελείται από δυο ξεχωριστές γειτονιές, την Ευαγγελίστρια ή Πέρα Γειτονιά και τον Ασώματο. Στη γη του μεγαλώνουν αμπέλια και ελαιώνες. Δείτε την εκκλησία των Ασωμάτων Ταξιαρχών του 11ου αιώνα με το πανέμορφο ξύλινο τέμπλο και τα ερείπια της παλαιοχριστιανικής βασιλικής του Αγίου Παύλου, λίγο πιο έξω από το χωριό. Αν αντέχετε τις πεζοπορίες και τις διαδρομές ανεβείτε στο όρος Δικαίου στα 840 περίπου μέτρα, για να προσκυνήσετε στο εκκλησάκι του Χριστού. Από εδώ η θέα, κόβει την ανάσα. Το Ασφενδιού βρίσκεται 14 χλμ νοτιοδυτικά της πόλης της Κω.

Πυλί Χαρακτηριστικό του τα πετρόκτιστα σπίτια, τα περισσότερα γύρω από την γραφική πλατεία, τα παραδοσιακά καφενεία, οι ψαροταβέρνες και τα παλαιού τύπου μπακάλικα. Στο χωριό υπάρχει μεγάλη πηγή που τα κρύα της νερά τρέχουν από 6 μεγάλες βρύσες, ενώ δίπλα στην πηγή υπάρχουν οι αρχαίοι θόλοι. Το Πυλί, βρίσκεται 15 χλμ νοτιοδυτικά της πόλης της Κω και μόλις 4 χλμ νότια από το Μαρμάρι.

Μαρμάρι Από τα πιο δημοφιλή φέρετρα της Κω, κυρίως λόγω της μεγάλης αμμουδερής παραλίας και της κοντινής απόστασης από τη πόλη.

Μαστιχάρι Στο λιμάνι του συχνάζουν οι καλύτερες ψαράδες του νησιού. Οι ταβέρνες στο Μαστιχάρι έχουν από τα πιο φρέσκα ψάρια, ενώ από εδώ φεύγουν και πλοία για την Κάλυμνο. Η παραλία του είναι ιδανική για το ηλιοβασίλεμα, ενώ την προτιμούν και οι surfers. Βρίσκεται 22 χλμ δυτικά της πόλης της Κω.

Αντιμάχεια Παραδοσιακό χωριό στην ενδοχώρα της Κω. Πρόκειται για έναν πανάρχαιο οικισμό με μεσαιωνικό κάστρο, καστρόσπιτα, παλιές πέτρινες δεξαμενές, παλιές εκκλησιές. Ιδιαίτερου κάλους τα ερείπια της παλαιοχριστιανικής Βασιλικής, με το ωραίο ψηφιδωτό δάπεδο.Το χωριό διαθέτει μερικούς από τους καλύτερους παραδοσιακούς οργανοπαίκτες σε όλη την Ελλάδα. Πολύ γνωστοί οι Αντιμαχιώτες και για την ευχέρεια που έχουν να σκαρώνουν στίχους, τις περισσότερες φορές σατιρικούς. Βρίσκεται 23 χλμ νοτιοδυτικά από την πόλη της Κω και 4 χλμ νότια από το Μαστιχάρι.

Καρδάμαινα Σύγχρονο τουριστικό θέρετρο και βρίσκεται 29 χλμ νοτιοδυτικά της πόλης της Κω. Σπίτια και κτίσματα απλώνονται κατά μήκος της παραλίας. Στη πλάτη της καταπράσινη φύση από καλλιέργειες και δέντρα. Από το λιμανάκι της φεύγει καράβι για Νίσυρο και για την Αγία Ειρήνη, όπου υπάρχουν ιαματικές πηγές.

Κέφαλος Βρίσκεται 40 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Κω και είναι μια όμορφη κωμόπολη χτισμένη σε ένα λόφο στο δυτικό τμήμα του νησιού. Ήταν κατά την αρχαιότητα η πρώτη πρωτεύουσα της Κω. Τα σπίτια έχουν κτιστεί το ένα δίπλα στο άλλο και για αυτό το λόγο έχει δημιουργηθεί ένα μικρός λαβύρινθος από στενά σοκάκια. Στα σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετε τα ντόπια γλυκά, κυρίως αυτά με το περίφημο μέλι της περιοχής. 

Αξιοθέατα

Το Ασκληπιείο: Το σημαντικότερο ιερό θεραπευτήριο της αρχαιότητας, αφιερωμένο στον Ασκληπιό, θεό της ιατρικής. Περιελάμβανε και σχολή ιατρικής όπου δίδασκε ο Ιπποκράτης. Το Ασκληπιείο ήταν θρησκευτικό ιερό. Ο χώρος έχει τρία διαφορετικά επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο μπορείτε να δείτε τα ρωμαϊκά δημόσια λουτρά και τα δωμάτια. Στο δεύτερο επίπεδο βρίσκεται ο βωμός του Απόλλωνα, ο Ναός του Ασκληπιού και ο Ναός του Απόλλωνα. Ενώ στο τρίτο επίπεδο είναι ακόμη ένας Ναός του Ασκληπιού. Από εκεί θα απολαύσετε μία θαυμάσια θέα της πόλης της Κω και της ακτογραμμή της Τουρκίας.Χτισμένο σε τρία επίπεδά στις πλαγιές ενός λόφου απολάμβανε ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα και τα μικρασιατικά παράλια. 4 χλμ από την πόλη της Κω. 

Ο Πλάτανος του Ιπποκράτη: Ο πλάτανος του Ιπποκράτη βρίσκεται σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία μέσα στην πόλη  της Κω, πίσω ακριβώς από το Διοικητήριο (Επαρχείο) και κοντά στο Ενετικό Φρούριο. Το είδος του πλατάνου είναι Πλάτανος ο ανατολικός (Platanusorientalis L.) και η ηλικία του, αν και δεν έχει επακριβώς καθοριστεί, θεωρείται ότι υπερβαίνει τα 2.300 χρόνια. Η διάμετρος κορμού, στη βάση του, είναι 4,70 μέτρα και η περίμετρός του 10,50 μέτρα. Ο μύθος λέει ότι στην σκιά του δίδασκε ο Ιπποκράτης.

Η αρχαία Αγορά: Τα ερείπια της Αγοράς εκτείνονται πέρα από τη λεωφόρο Ιπποκράτους, εδώ χτυπούσε η οικονομική καρδιά της αρχαίας Κω με δρόμους, καταστήματα, εργαστήρια και βωμούς. Σήμερα στα ερείπια έχει κτιστεί η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου.

Casa Romana: To αναστηλωμένο Ρωμαικό σπίτι (Casa Romana) ή η Ρωμαική οικία όπως είναι γνωστή. Από την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του  ξεχωρίζουν τα τρία αίθρια με τα πανέμορφα διώροφα περιστύλια, αλλά και τα ψηφιδωτά που αναπαριστούν ως επί των πλείστων φυσιολατρικό περιεχόμενο. Υπάρχουν παραστάσεις θαλάσσιου βυθού, δελφίνια, τίγρεις και πάνθηρες και ένα καταπληκτικό ψηφιδωτό μιας Νηρηίδας πάνω σε ιππόκαμπο. η ρωμαϊκή κατοικία, βρίσκεται δεξιά της οδού Γρηγορίου Ε'

Το Κάστρο των Ιπποτών: Το κάστρο των Ιπποτών του τάγματος του Αγίου Ιωάννη βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού της Kω σε χώρο που στην αρχαιότητα ήταν νησί και συνδεόταν με την ξηρά μέσω γέφυρας, η οποία σώζεται μέχρι σήμερα, γνωστή ως η γέφυρα της οδού Φοινίκων. Το κάστρο αποτελείται από δύο οχυρωματικούς περιβόλους, τον εσωτερικό και τον εξωτερικό. O εσωτερικός έχει τέσσερις κυκλικούς πύργους στις γωνίες, από τους οποίους ο νοτιοανατολικός έχει ενσωματωθεί στο τείχος του εξωτερικού περιβόλου.

Ιπποτική Οικία του Κoμεντόρη: Bρίσκεται επί της Aκτής Mιαούλη, και βρισκόταν εντός του περιμετρικού τείχους της Μεσαιωνικής πόλης και σε επαφή με αυτό. Πρόκειται για το μοναδικό σωζόμενο κοσμικό κτίσμα της Iπποτικής περιόδου στην Kω, που κτίστηκε το 1514 από τον Διοικητή (Κομεντόρη) της Kω Francesco Sans. Αποτελείται από δύο κεραμοσκέπαστους ορθογώνιους χώρους. Αρχικά κύρια όψη ήταν η δυτική (επί της οδού Μεσολογγίου). Επί τουρκοκρατίας το κτήριο χρησιμοποιήθηκε σαν καφενείο και ανοίχθηκαν δύο θύρες της ανατολικής πλευράς (επί της Ακτής Mιαούλη). Eπάνω και δεξιά από τη νότια είσοδο της δυτικής πλευράς βρίσκεται εντοιχισμένο ένα οικόσημο με τον θυρεό του Mεγάλου Mαγίστρου Fabrizio Del Carretto και το οικόσημο του κομεντόρη Francesco Sans, με την χρονολογία 1514.


credit photo © www.aegeanislands.gr

 

Know before you go