Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ARTTRAVELΚΥΘΝΟΣ

ΚΥΘΝΟΣ

Φορά δαχτυλίδι από ονειρεμένες αμμουδιές και βαφτίζεται σε νερά που έχουν το χρώμα του οινοπνεύματος. Διακριτική, πάλλευκη και ύπουλα γοητευτική η Κύθνος στις δυτικές Κυκλάδες ανυπομονεί να σε συστήσει στα μυστικά στέκια της. Να σου δείξει το δρόμο για το κάστρο της, να σου αποκαλύψει και τις 104 παραλίες της, την κάθε μυστική γωνιά της. Θέλει να μοιραστεί μαζί σου το άρωμα της, να χορέψεις μαζί της στον αργό ρυθμό της. Να της παραδοθείς τις νύχτες που ο αέρας θα μυρίζει θυμάρι και νυχτολούλουδα. Εκτός από τη καλοδιατηρημένη Χώρα με γραφικά σοκάκια, τις όμορφες εκκλησιές και το γεμάτο ζωντάνια λιμάνι Μέριχας, έχετε να ανακαλύψετε τον παραθαλάσσιο οικισμό, Λουτρά, το επίνειο της Χώρας, με οργανωμένη μαρίνα και τουριστική υποδομή, ο οποίο πήρε το όνομά του από τις ιαματικές πηγές που βρίσκονται στην περιοχή. Τον ευλογημένο οικισμό Κανάλα πάνω από την παραλία Μεγάλη Αμμου, όπου δεσπόζει η Παναγία Κανάλα, προστάτιδα του νησιού.

Αξιοθέατα Στο βόρειο τμήμα του νησιού, λίγο πριν το  ακρωτήρι Κέφαλος και ανάμεσα στους λόφους  Σκλάβο και Γιαλούδι, βρίσκεται το Κάστρο της  Ωριάς. Εδώ ήταν η παλιά πρωτεύουσα του νησιού, η οποία εγκαταλείφθηκε από τους Φράγκους και μεταφέρθηκε στη Μεσσαριά.

Το σπήλαιο Καταφύκι στη Δρυοπίδα με σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Η εκκλησία της Παναγίας της Φλαμπουριανής στη Φλαμπουριά.

Το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στο Χορδάκι.

Το Αιολικό Πάρκο και το Φωτοβολταϊκό Πάρκο της Κύθνου.

Ο Οικισμός Μεσολιθικής Εποχής του Βορρά. Χρονολογείται από το 7.500 - 6.000 π.Χ. και θεωρείται ο παλαιότερος οικισμός στις Κυκλάδες.

 

Παραλίες Η Κύθνος είναι ένα νησί με αμέτρητους κόλπους, όρμους και μοναδικές παραλίες με κρυσταλλένια νερά και άφθονη σκιά από τα αλμυρίκια. Οι περισσότερες είναι προσβάσιμες, αλλά υπάρχουν και αυτές που πρέπει να κοπιάσετε λίγο παραπάνω για να βουτήξετε στα οινοπνευματί νερά τους. Εμείς σας προτείνουμε τις: Αγία Ειρήνη, μικρή παραλία, απέναντι από τα Λουτρά, τον αμμουδερό Άγιο Δημήτριο στο νοτιότερο σημείο του νησιού, η οποία απλώνεται μπροστά από τον ομώνυμο οικισμό. Τον Άγιο Στέφανο με τα πολλά αλμυρίκια. Την Απόκρουση από τις μεγαλύτερες παραλίες της Κύθνου με άμμο και σκιά. Την  Γαϊδουρόμαντρα την μεγάλη αμμουδιά με τα πεντακάθαρα, αστραφτερά νερά. Την Φικιάδα με την ζαχαρένια, χρυσή αμμουδιά. Για απομόνωση σας ενδείκνυται η δυσπρόσιτη- παραλία του Σκύλου στη νοτιοανατολική πλευρά της Κύθνου: μεγάλη αμμουδιά, απόλυτη ησυχία και τα πιο διάφανα νερά που έχετε δει ποτέ. Η πιο ιδιαίτερη όμως παραλία του νησιού είναι η Κολώνα στο βόρειο άκρο του νησιού. Πρόκειται για μία λεπτή λωρίδα άμμου, η οποία σχηματίζει δύο ανεξάρτητες παραλίες. 

Πώς θα πάτε: Με πλοίο από τον Πειραιά. Εναλλακτικά, από το λιμάνι του Λαυρίου με καθημερινά δρομολόγια.

Know before you go