Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ARTTRAVELΛΑΣΙΘΙ

ΛΑΣΙΘΙ

Ο Νομός Λασιθίου είναι ο ανατολικότερος νομός της Κρήτης. Στις τρεις πλευρές του το Λασίθι βρέχεται από θάλασσα : το Κρητικό πέλαγος από τα βόρεια, το Καρπάθιο ανατολικά και το Λιβυκό στα νότια. Δυτικά είναι ο Νομός Ηρακλείου με φυσικό όριο την οροσειρά Δίκτη. Πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου είναι ο Άγιος Νικόλαος. Σημαντικά κέντρα του είναι επίσης, η Σητεία, η Ελούντα και η Ιεράπετρα που είναι και η μεγαλύτερη πόλη του. Ο νομός έχει από τις όμορφες παραλίες της Κρήτης, αλλά και της Ελλάδας. Η παραλία του Βάι με το διάσημο φοινικόδασος και η παραλία της Χρυσής με το ενδημικό είδος κέδρου είναι δυο μόνο από αυτές. Ένα από τα χαρακτηριστικά του νομού είναι η εύφορη γη και οι πεδιάδες που παράγουν πολλά και εξαιρετικής ποιότητας αγαθά κυρίως δημητριακά, ελαιόλαδο και υψηλής ποιότητας σουλτανίνα. Το σκηνικό συμπληρώνουν μια πλούσια ακτογραμμή με λιμνοθάλασσες, γραφικούς κόλπους, αμμώδεις παραλίες, φαράγγια, ενδημικά φυτά που συναντιούνται μόνο εδώ, ερείπια μινωικών οικισμών, αλλά και βυζαντινές εκκλησιές.

Οικισμοί

Άγιος Νικόλαος: Η πρωτεύουσα του νομού, βρίσκεται 67 χιλιόμετρα Ανατολικά από το Ηράκλειο, στο Δυτικό τμήμα του νομού και στη δυτική ακτή του κόλπου του Μιράμπελου, ο οποίος είναι και ο μεγαλύτερος του νησιού.

Ελούντα: Περίπου 11 χλμ. βόρεια του Αγίου Νικολάου. Το πρώην ψαροχώρι της Ελούντας, που έδωσε το όνομα του στην παραθεριστική, κοσμοπολίτικη περιοχή με τα πολυτελή ξενοδοχεία, είναι σήμερα ένας μικρός τουριστικός προορισμός, με απλά ξενοδοχεία, εστιατόρια ,καφέ και πολλές άλλες υπηρεσίες. Η αμμουδιά, δίπλα από το λιμανάκι, είναι μικρή και ευχάριστη. Από εδώ φεύγουν τα πλοιάρια που πραγματοποιούν επισκέψεις στο νησάκι της Σπιναλόγκα, στην μέση του κόλπου.

Ιεράπετρα: Μια αρχόντισσα που καθρεφτίζεται στο Λιβυκό πέλαγος. Είναι η νοτιότερη πόλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσοι την ξέρουν καλά την λένε «Νύμφη του Λιβυκού». Σήμα κατατεθέν της πόλης αποτελεί το Φρούριο Καλές. Βρίσκεται στο νότιο μόλο του παλιού λιμανιού και κτίστηκε στις αρχές του 13ου αιώνα από τους Ενετούς. Επίσης, η Ιεράπετρα φημίζεται για τις πολλές βυζαντινές εκκλησίες της.

Σητεία: Η ανατολικότερη πόλη της Κρήτης σε απόσταση 70χλμ από τον Άγιο Νικόλαο είναι χτισμένη στα πέριξ του ομώνυμου κόλπου. Η Σητεία είναι η πατρίδα του δημιουργού του Ερωτόκριτου, του Βιτσέντζου Κορνάρου. Η πόλη επειδή είναι αποκομμένη λόγω γεωγραφικής θέσης από την υπόλοιπη Κρήτη έχει διαμορφώσει τον δικό της ξεχωριστό χαρακτήρα και αυτό φαίνεται τόσο από τους ανθρώπους αλλά και την ατμόσφαιρα στη πόλη. Εδώ όλα είναι αργά, χαλαρά, ενώ πλανιέται η αίσθηση μιας γλυκιάς νιρβάνας. Κοντά στη Σητεία βρίσκεται και το περίφημο φοινικόδασος του Βάι.

Πλάκα: Γραφικό ψαροχώρι, απέναντι από το νησί της Σπιναλόγκας στην είσοδο της λιμνοθάλασσας της Ελούντας.

Μύρτος: Παραθαλάσσιο χωριό μπροστά σε μια υπέροχη χρυσή  αμμουδιά του. Η περιοχή είναι κατάφυτη από μπανανιές κοντά στις όχθες του ποταμού Κρύου. Απέχει 16 χλμ. από την Ιεράπετρα.

Καλό Χωριό: Μια γειτονιά από πολλούς μικρούς οικισμούς, Αρνικού, Ίστρου, Πύργου και Φόρτι χτισμένους σε μια εύφορη καταπράσινη σχεδόν όλο το χρόνο κοιλάδα. Τα τελευταία χρόνια η περιοχή αναπτύσσεται συνεχώς. Βρίσκεται 12χλμ νότια του Αγίου Νικολάου.

 

Χρήσιμες πληροφορίες
 
Δήμος Αγίου Νικολάου: Ρ. Καπετανάκη 7, τηλ. 28413 40100, www.dimosagn.gr
Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου: Κωνστ. Παλαιολόγου & Κνωσού, τηλ. 28413 43000, 28410 66000 
Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Νικολάου: τηλ. 28410 91422
ΚΤΕΛ Λασιθίου: τηλ. 28410 23880
Πώς θα πάτε: Ο Άγιος Νικόλαος εξυπηρετείται από το λιμάνι και το αεροδρόμιο του Ηρακλείου. Από το Ηράκλειο θα φτάσετε στον Άγιο Νικόλαο σε λιγότερο από μια ώρα.

Know before you go