Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ARTTRAVELΛΕΥΚΑΔΑ

ΛΕΥΚΑΔΑ

Η Λευκάδα ανήκει στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων και αποτελεί το τέταρτο σε έκταση νησί του Ιονίου. Μαζί με τα νησιά Κάλαμος, Καστός και Μεγανήσι (γνωστά και ως Πριγκιποννήσια), αποτελεί το δήμο Λευκάδος με έδρα την πόλη της Λευκάδος. Το όνομά της η Λευκάδα το πήρε απ' το ακρωτήριο Λευκάτα, στο νοτιότερο άκρο του νησιού, από όπου σύμφωνα με τον μύθο η ποιήτρια Σαπφώ πήδηξε για να απαλλαγεί απ' τον έρωτά της για τον Φάωνα. Επιπλέον, σύμφωνα με τη θεωρία που διατύπωσε ο Γερμανός αρχαιολόγος Γουλιέλμος Δαιρπφελδ μετά από ευρήματα στην περιοχή του Νυδρίου, η Λευκάδα είναι η Ομηρική Ιθάκη. Το νησί πήρε μέρος στη ναυμαχία της Σαλαμίνας, τη μάχη των Πλαταιών κατά τους περσικούς πολέμους, καθώς και στον Πελοποννησιακό πόλεμο στο πλευρό των Σπαρτιατών ενώ ακολούθησε και το Μέγα Αλέξανδρο στην εκστρατεία του. Το 1204 ενσωματώθηκε στο Δεσποτάτο της Ηπείρου περνώντας στους Φράγκους, στους Οθωμανούς, στους Βενετούς, στους Γάλλους και στους Άγγλους το 1815 μέχρι να ενωθεί με την Ελλάδα το 1864. Η Λευκάδα άρχισε να μπαίνει στον τουριστικό χάρτη το 1963 όταν ο Αριστοτέλης Ωνάσης αγόρασε το νησάκι Σκορπιό απέναντι από το Νυδρί. Σήμερα το νησί γνωρίζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη ενώ κάθε χρόνο διοργανώνονται οι Γιορτές Λόγου και Τέχνης αλλά και το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ με την συμμετοχή καλλιτεχνών απ' όλο τον κόσμο.

Αξιοθέατα Το Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας, η Δημόσια Βιβλιοθήκη, η Χαραμόγλειος Βιβλιοθήκη, το Μουσείο Φωνογράφου, το κάστρο της Αγίας Μαύρας στην είσοδο του νησιού, οι Καταρράκτες του Δημοσάρη, ο Σκορπιός, η σπηλιά του “Παπανικολή” στο Μεγανήσι, όπου έβρισκε καταφύγιο το ομώνυμο υποβρύχιο κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πως θα πάτε Με το αυτοκίνητό σας ή το ΚΤΕΛ Λευκάδας από τον Κηφισό ή αεροπορικώς με πτήσεις προς το αεροδρόμιο του Ακτίου το οποίο απέχει 20 λεπτά από τη Λευκάδα.

Know before you go