Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ARTTRAVELΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ

ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ

Τοπίο που θα ζήλευε ακόμα και ο Μονέ με την υπόλοιπη παρέα των ιμπρεσιονιστών: ατμόσφαιρα θολή που μόλις πέφτει το σούρουπο τυλίγεται στην ομίχλη και στον καπνό από τα τζάκια, πράσινα έλατα, καφεκόκκινες δρύες και στο βάθος η απόλυτη πρωταγωνίστρια, η λίμνη. Τα πάντα ξεκινούν και τελειώνουν στη λίμνη από το 1959 οπότε πραγματοποιήθηκε το όραμα του Νικόλαου Πλαστήρα –του μαύρου καβαλάρη για τους ντόπιους– με τη δημιουργία του φράγματος. Το Νεοχώρι είναι εμφανώς το πιο ανεπτυγμένο τουριστικά από τα υπόλοιπα χωριά της λίμνης και ανακηρύσσεται το ανεπίσημο σημείο εκκίνησης κάθε διαδρομής. Οφείλεται σίγουρα στην προνομιακή θέση του με την καλύτερη θέα στη λίμνη, αλλά και στους νέους που επιστρέφουν στον τόπο τους. Αυθορμητισμός, αυτό είναι η λίμνη Πλαστήρα. Είναι ιππασία εκεί που το ήρεμο, πρασινωπό νερό της χαϊδεύει το κόκκινο χώμα, είναι βόλτα με τα κίτρινα κανό ή τα hydro-bikes, πεζοπορία στα σηματοδοτημένα μονοπάτια του Μπελοκομύτη, βόλτα με γουρούνες ανάμεσα στις καστανιές και τα έλατα στη Ράφηνα, τάματα στους αγίους των τοιχογραφιών της Παναγίας Πελεκητής που μοιάζουν ολοζώντανοι, έτοιμοι να πραγματοποιήσουν κάθε μικρό ή μεγάλο θαύμα. Είναι ακόμα και οι μικροσκοπικοί σκίουροι με τη φουντωτή ουρά που αποφασίζουν να διασχίσουν αστραπιαία τον παραλίμνιο δρόμο στην Πλαζ Πεζούλας και ξαφνιάζουν τα ζευγάρια που περπατούν χέρι χέρι. Εδώ, τα διαφορετικά είδη της χλωρίδας και της πανίδας, συνυπάρχουν με όλες τις διαφορετικές φυλές του Σαββατοκύριακου που έρχονται για τις ολόφρεσκες, ζουμερές πέστροφες με τη συνοδεία του ντόπιου κρασιού Μεσενικόλα.
Η Λίμνη Πλαστήρα βρίσκεται στο οροπέδιο της Νεβρόπολης στο Νομό Καρδίτσας. Πρόκειται για τεχνητή λίμνη, και το επίσημό της όνομα είναι λίμνη Ταυρωπού. Σχηματίστηκε το 1959 με την ολοκλήρωση του φράγματος στον ποταμό Ταυρωπό ή Μέγδοβα, ενώ υπήρξε όραμα του Νικόλαου Πλαστήρα το 1935. Η χρηματοδότηση της έγινε από χρήματα που χρωστούσε η Ιταλία στην Ελλάδα και την κατασκευή ανέλαβε γαλλική εταιρεία. Σήμερα τη διαχείριση του φράγματος έχει αναλάβει η ΔΕΗ. Η λίμνη Πλαστήρα περιτριγυρίζεται από δεκάδες παραδοσιακά και φιλόξενα χωριά που αποτελούν τον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα, με περίπου 7.300 κατοίκους και έδρα το Μορφοβούνι, πατρίδα του “μαύρου καβαλάρη”, όπως αποκαλούσαν τον στρατηγό Νικόλαο Πλαστήρα οι συντοπίτες του. Κάποια από τα χωριά είναι πολύ τουριστικά ενώ κάποια άλλα άγνωστα στους πολλούς και σχεδόν έρημα. Τα πιο τουριστικά είναι το Νεοχώρι και τα Καλύβια Πεζούλας.

Χρήσιμες πληροφορίες
 
Δημαρχείο: 24413 52200
Νοσοκομείο Καρδίτσας: 24410 65555
Αστυνομικό Τμήμα Καρδίτσας: 24410 80223
Γραφείο τουρισμού: 24410 42563
ΤΑΞΙ: 24410 23839
ΡΑΔΙΟ ΤΑΞΙ: 24410 73001
Πώς θα πάτε: Με καθημερινά δρομολόγια του ΚΤΕΛ Καρδίτσας σε κάτι περισσότερο από 4 ώρες ως την Καρδίτσα (Λιοσίων 260, τηλ.: 210 8317181). Από Καρδίτσα υπάρχουν δρομολόγια προς τα χωριά της λίμνης με διαφορετικές ώρες και κόστος (ΚΤΕΛ Καρδίτσας, τηλ.: 24410 21411).

Know before you go