Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ARTTRAVELΜΕΤΣΟΒΟ

ΜΕΤΣΟΒΟ

Φωλιασμένο στις πλαγιές της Πίνδου, το Μέτσοβο είναι ανεπιτήδευτα φολκλόρ. Η ζωή κυλά με τους ίδιους ρυθμούς κάθε μέρα, χωρίς να αλλάζει  “βιτρίνα” για τους τουρίστες. Κάθε Σαββατοκύριακο η κεντρική πλατεία γεμίζει με οικογένειες και φοιτητές από τη Θεσσαλονίκη, σκιέρ, γέροντες με τσιγκελωτά μουστάκια και πελεκημένες στο χέρι ξύλινες γκλίτσες που κουβεντιάζουν βλάχικα και Μετσοβίτισσες ντυμένες με κεντημένες ποδιές, μαντίλες και τσόχινες καζάκες. Όσες φορές κι αν έχεις βρεθεί στον all time classic προορισμό του νομού Ιωαννίνων, πάντα θα επιστρέφεις για να περπατήσεις αργά ανάμεσα στα αρχοντικά με τα ξύλινα χαγιάτια, να στήσεις τα καλύτερα φαγοπότια με κοντοσούβλι στη λαδόκολλα, καπνιστό μετσοβόνε και κόκκινο Φλογερό Αβέρωφ, να ξεκουράσεις το βλέμμα σου στα βλάχικα βοσκοτόπια και τη λίμνη των πηγών Αώου και να γεμίσεις τα πνευμόνια σου με τις μυρωδιές της φύσης της Πίνδου. Τα σκεπασμένα με χιόνι έλατα, τα σκούρα γκρίζα σύννεφα, τα πετρόχτιστα σπίτια, τα πλακόστρωτα δρομάκια, οι παραδοσιακές βρύσες και η παγωμένη ατμόσφαιρα που μπερδεύεται με τα τζάκια που καπνίζουν από νωρίς το πρωί στήνουν το λιτό σκηνικό. Εδώ, το αλπικό τοπίο δεν έχει ανάγκη από φτιασιδώματα για να μοιάζει με το ιδανικό χειμερινό ενσταντανέ
Το μεγαλύτερο βλαχοχώρι της Ελλάδας, έδρα του ομώνυμου Δήμου, είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.150 μ., σε μια από τις ψηλότερες βουνοκορφές της Πίνδου, στο μεταίχμιο των ορίων της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Δυτικής Μακεδονίας. Πατρίδα εθνικών ευεργετών, όπως ο Ευάγγελος Αβέρωφ και ο Μιχαήλ Τοσίτσας, το Μέτσοβο άκμασε επί Τουρκοκρατίας χάρη στα προνόμια που δόθηκαν στους κατοίκους του. Δεν άργησε να γίνει εμπορικό και πνευματικό κέντρο, με πλήθος εμπόρων και τεχνιτών να αναδεικνύονται από τους κόλπους του. Σήμερα, είναι ένα ολοζώντανο χωριό-υπόδειγμα ορεινού οικισμού, που ξεχωρίζει για την αρχοντική γοητεία, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και την πολιτιστική κληρονομιά του. Ολόγυρά του, τα πολλά δάση αλλά και οι ποταμοί, όπως ο Αώος που σχηματίζει την ομώνυμη τεχνητή λίμνη, ο Άραχθος και ο Πηνειός, σχηματίζουν ένα μοναδικής φυσικής ομορφιάς τοπίο που προσφέρεται για πλήθος δραστηριοτήτων. Το Μέτσοβο φημίζεται για τα τυριά του (μετσοβόνε, μετσοβέλα, γραβιέρα κ.ά.), τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα χειροποίητα υφαντά, τα ξυλόγλυπτα και για το υπέροχο κόκκινο κρασί του, το Κατώγι Αβέρωφ. 

 
Χρήσιμες πληροφορίες 
 
Δήμος Μετσόβου: 26560 41207 
Αστυνομία: 26560 41233
Κέντρο Υγείας: 26560 41111
ΚΤΕΛ: 26560 41280
Ταξί: 26560 41393
Πώς θα πάτε: Με αυτοκίνητο από Αθήνα θα ακολουθήσετε τη διαδρομή για Ιωάννινα. Από τα Ιωάννινα το Μέτσοβο απέχει μισή ώρα περίπου μέσω Εγνατίας. Αν επιλέξετε το δρόμο μέσω Τρικάλων-Καλαμπάκας θα φτάσετε σε περίπου 5 ώρες. Από Θεσσαλονίκη, θα ακολουθήσετε σ’ όλη τη διαδρομή σας την Εγνατία οδό. Η απόσταση είναι 220 χλμ. και το ταξίδι διαρκεί κοντά στις δυόμισι ώρες. 

Know before you go