Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ARTTRAVELΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ

ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ

Περπατώντας στη μεσαιωνική καστροπολιτεία της Πελοποννήσου θα νιώσετε πως ακολουθείτε ιππότες και δεσποσύνες που έχουν δώσει κρυφά ραντεβού στα δαιδαλώδη καλντερίμια ενώ τα ρομαντικά πλακόστρωτα, οι αιωνόβιες πέτρινες εκκλησίες και τα αρχοντικά palazzi έχουν μεταμορφωθεί σε θύλακες μνήμης. Τα βήματά σας θα σας οδηγήσουν στη άκρη του κάστρου, στο ταπεινό σπίτι όπου γεννήθηκε το 1909 ο Γιάννης Ρίτσος με τον αέρα του Μυρτώου να σας ανακατεύει τα μαλλιά. Εκεί μπροστά στην προτομή του θα αγκαλιαστείτε και θα φέρετε στο νου δικούς του στίχους: “Σου πάει αυτό το αεράκι γύρω στα χείλη σου, σου πάει αυτό το λουλούδι που κοιτάζεις....”.
Στην ανατολική ακτή της Πελοποννήσου, 90 περίπου χλμ. από την Σπάρτη, υψώνεται η μεσαιωνική καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς με τις 40 βυζαντινές εκκλησίες και τα δαιδαλώδη καλντερίμια της, προστατευμένη από το "Μικρό Γιβραλτάρ της Μεσογείου" - έτσι αποκαλούν οι ντόπιοι τον επιβλητικό, απόκρημνο και απροσπέλαστο βράχο ύψους 300 μ., στο ανατολικό πόδι του Λακωνικού κόλπου, πάνω στον οποίο είναι χτισμένη. Η ιδιαίτερη πατρίδα του ποιητή Γιάννη Ρίτσου, το "πέτρινο καράβι" με το οποίο ταξίδευε σε όλο τον κόσμο. Η ονομασία Μονεμβασιά (ή Μονεμβασία) οφείλεται στο ότι η είσοδος στην καστροπολιτεία εξασφαλίζεται από μία και "μόνη έμβαση": μια πέτρινη γέφυρα μήκους 130 μ. Στην αρχαιότητα ονομαζόταν «
"Άκρα Μίνωα" και ήταν ενωμένη σε μεγάλο μήκος με την ξηρά. Το 375 μ.Χ. αποκόπηκε από τη Λακωνία, μετά από έναν τρομερό σεισμό, και πήρε τη μορφή που βλέπουμε σήμερα. Κατά τον μεσαίωνα κατοικήθηκε, οχυρώθηκε και γνώρισε μεγάλη ακμή. Έχει κατακτηθεί κατά σειρά από τους Νορμανδούς, τους Βυζαντινούς, τους Ενετούς και τους Τούρκους, από τους οποίους απελευθερώθηκε το 1823. Από τα μεσαιωνικά χρόνια ήταν διάσημη για το κρασί της. Οι Φράγκοι το ονόμαζαν Malvasia, όπως άλλωστε ονόμαζαν και τη Μονεμβασιά. Το κρασί αυτό ήταν γλυκό και με υπέροχη γεύση, όπως μαρτυρούν παλιά συγγράμματα - ένα εκλεκτό και σπάνιο ποτό στις βασιλικές αυλές της μεσαιωνικής Ευρώπης. Σήμερα, το κάστρο της Μονεμβασιάς είναι ένας σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος, με πολλές εκκλησίες και άριστα συντηρημένα και αναπαλαιωμένα κτίσματα, αλλά και μια ολοζώντανη πόλη με παραδοσιακούς ξενώνες, εστιατόρια, cafes και μπαράκια με βεράντες που κρέμονται πάνω από το Μυρτώο πέλαγος. Περιλαμβάνει δύο οχυρωμένα οικιστικά σύνολα: την Κάτω Πόλη και την Πάνω Πόλη. Χτισμένη δίπλα στη θάλασσα, η Κάτω Πόλη σφύζει από κίνηση και ζωή. Αυτή όμως που χτίστηκε πρώτη είναι η Πάνω Πόλη, στην κορυφή του βράχου, όπου κατοικούσαν οι άρχοντες και ήταν η έδρα των διοικητικών υπηρεσιών. Η Πάνω Πόλη είναι πια ερημωμένη, δεσπόζει όμως ο ναός της Αγίας Σοφίας που είναι μια μικρογραφία της Αγια Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη. Απέναντι από την καστροπολιτεία βρίσκεται η Νέα Μονεμβασιά ή Γέφυρα, που προσφέρει πολλές επιλογές για διαμονή και φαγητό όλες τις εποχές του χρόνου. 

Χρήσιμες πληροφορίες 
Δήμος Μονεμβασίας: 27320 61222
Αστυνομία: 27320 61210
Ιατρείο: 27320 61204
Λιμεναρχείο: 27320 61266
Μουσείο: 27320 61403
Πώς θα πάτε: Η διαδρομή από την Αθήνα για Μονεμβασιά, ξεκινά από την Εθνική οδό προς Πελοπόννησο με κατεύθυνση Τρίπολη-Σπάρτη. Αφού φτάσουμε στη Σπάρτη συνεχίζουμε ακολουθώντας τη σήμανση προς Μονεμβάσια-Γύθειο. Περίπου 20 χλμ. μετά από τη Σπάρτη υπάρχει η διακλάδωση δεξιά με ανισόπεδο κόμβο προς Μονεμβασιά.

Know before you go