Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ARTTRAVELΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Οικισμοί

Μυτιλήνη Η αποκαλούμενη και "Αρχόντισσα" του Αιγαίου. Μία πόλη, που το όνομα της είναι σχεδόν ταυτόσημο με το νησί. Βρίσκεται χτισμένη γύρω από το νότιο λιμάνι, η οποία φιλοξενεί μοναδικά αξιοθέατα, όπως οι εκκλησίες του Αγίου Θεράποντα και της Μητροπόλεως με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, το Αρχαίο Θέατρο, το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο, το μπρονζέ άγαλμα της Ελευθερίας -όμοιο αυτού της Νέας Υόρκης- και πολλά μουσεία.

Αγιάσος Σκαρφαλωμένο στους πρόποδες της Β.Α. πλαγιάς του Ολύμπου, μέσα σε άφθονη βλάστηση. Δρόμοι στενοί, γραφικοί, ανηφορικοί, σας γυρίζουν πραγματικά σε μια άλλη εποχή. Σπίτια απλά, αλλά ταυτόχρονα εντυπωσιακά, με ξύλινα μπαλκόνια και ανθισμένες γλάστρες.

Αγία Μαρίνα Ορεινό χωριό που πήρε το όνομά της από την εκκλησία της, που είναι και το πλέον ενδιαφέρον αξιοθέατο του χωριού. Χτίστηκε το 1797, έχει ένα περίφημο ξυλόγλυπτο τέμπλο και βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο του χωριού.  Η εκκλησία και το προαύλιό της έχουν χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικοί χώροι. Απέχει μόλις 6 χλμ από την Μυτιλήνη.

Αγία Παρασκευή Κωμόπολη με παλιά αρχοντικά που και αυτή πήρε το όνομα της από το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής που βρίσκεται μέσα σε σπηλιά.

Αφάλωνας  Ένα από τα πιο παλιά χωριά της Λέσβου που το όνομα του σημαίνει άνω αλώνια. Απέχει 7 χλμ βόρεια της Μυτιλήνης.

Ερεσός Κωμόπολη πατρίδα της λυρικής ποιήτριας Σαπφούς. Αρχοντικά σπίτια που απολαμβάνουν στεριά, θάλασσα, κάμπο και βουνό. Η εναλλαγή του τοπίου στα καλύτερα της.

Καλλονή Το λέει και το όνομα της, Η Καλλονή είναι ευνοημένη από τη φύση, με τα νερά του Κόλπου να την αγκαλιάζουν, την πλούσια πεδιάδα των 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων να την πλαισιώνει, με τα ιστορικά της Μοναστήρια να της παραστέκουν φρουροί, ήταν ανέκαθεν το σταυροδρόμι, απ' όπου περνούσαν και περνούν οι βασικοί οδικοί άξονες του νησιού.

Πλωμάρι Θεωρείται η πατρίδα του ούζου και ένα από τα πιο σημαντικά αραξοβόλια του νησιού με μεγάλη εμπορική και τουριστική κίνηση.  Εκτός από τη μυρωδιά του γλυκάνισου και τω θαλασσινών μεζέδων.Οι κεραμιδένιες στέγες των σπιτιών κατεβαίνουν κλιμακωτά από το λόφο προς τη θάλασσα, το πράσινο των δέντρων που περιβάλλουν το χωριό, το βαθύ γαλάζιο της θάλασσας, τα γραφικά δρομάκια στρωμένα με γκρίζα πέτρα, τα ψηλά σπίτια με τα χαρακτηριστικά σαχνισίνια, τα παλιά καφενεία με τα παπούδια, ο αρχοντομαχαλάς γύρω από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, οι περιποιημένες πλατείες και τα παλιά ελαιοτριβεία συστήνουν ένα σκηνικό που θα σας κάνει να επιστρέψετε.

Ταξιάρχης Χωριό γνωστό για το σπήλαιο του Αγίου Βαρθολομαίου με τους υπέροχους σταλακτίτες, τη εξαίρετη θέα του προς τη πόλη και για τη βρύση της Βαλιδέ Χανούμ, μια όμορφη δημόσια κρήνη του 1753 στην πλατεία του χωριού.Στο δρόμο για την Αγία Μαρίνα και τον Ταξιάρχη θα περάσετε από τα Ακλειδιού και τη Βαρειά, δύο προάστια της πόλης, γνώρισμα των οποίων είναι τα πολλά αρχοντικά σπίτια.

Αξιοθέατα

Γενί - Tζαμί Ιστορικό μνημείο της τρίτης δεκαετηρίδας του 19ου αιώνα είναι το μεγαλύτερο και λαμπρότερο μουσουλμανικό τέμενος της πόλης. Aπό αρχιτεκτονική και αισθητική άποψη, είναι απ' τα πιό ενδιαφέροντα κτίσματα της Mυτιλήνης, αντιπροσωπευτικό της εποχής του και της ενδιαφέρουσας οθωμανικής τέχνης που αναπτύχθηκε σ' ελληνικό έδαφος και φτιάχτηκε από Ελληνικά χέρια, που άφησαν εμφανή τα σημάδια τους. Το Γενί Τζαμί, μετά τις εργασίες ανάπλασης και αναστήλωσής του, λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος και θα φιλοξενεί εκδηλώσεις του Δήμου.

Πινακοθήκη Στεγάζεται σε ένα παλιό τριώροφο αρχοντικό (Xαλίμ Mπέη), χαρακτηριστικό δείγμα της τοπικής αρχιτεκτονικής, που δεσπόζει στην περιοχή της Eπάνω Σκάλας. Διαθέτει μια από τις σημαντικότερες συλλογές έργων ζωγραφικής, η οποία αποτελείται από 138 πίνακες ζωγραφικής, σπάνια χαρακτικά, βιβλία και γκραβούρες.Mεταξύ των άλλων στη Δημοτική Πινακοθήκη εκτίθενται έργα του Γιάννη Tσαρούχη, του Γ. Γουναρόπουλου, του Aντ. Πρωτοπάτση, του Oρ. Kανέλλη, του Πικάσο, του Mατίς, του Mόραλη, του Φασιανού, του Xρ. Mπότσογλου, χαρακτικά της Bάσως Kατράκη και μια σειρά από πίνακες πολλών άλλων σημαντικών Eλλήνων ζωγράφων. Αδραμυτίου 46, Μυτιλήνη, τηλ: 22510 48002.

Αρχαίο Θέατρο Μυτιλήνης Βρίσκεται σε ύψωμα. μέσα σε ένα δασύλλιο από πεύκα, σε μικρή απόσταση δυτικά, από τον ανηφορικό δρόμο που διασχίζει τον Συνοικισμό και φτάνει ως την εκκλησία της Αγίας Κυριακής. Ο Δημήτριος Ευαγγελίδης, έκανε την πρώτη ανασκαφική έρευνα το 1928. Δήλωσε τότε, ότι το Θέατρο της Μυτιλήνης ήταν από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας, εφάμιλλο της Επιδαύρου και χωρούσε περίπου 15.000 θεατές. Aπό το Aρχαίο Θέατρο Mυτιλήνης σώζεται η τελευταία οικοδομική φάση του μνημείου, που χρονολογείται στα Yστερορωμαϊκά χρόνια. Η ηχητική του ήταν και είναι υπέροχη. Το Αρχαίο Θέατρο Μυτιλήνης είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος. 

Το Μουσείο Θεοφίλου Μυτιλήνης Στο ειδυλλιακό προάστιο της Μυτιλήνης «Βαρεία», μέσα σ’ ένα απέραντο ελαιώνα λειτουργεί από το 1965 το Μουσείο έργων Θεόφιλου.Είναι δημιούργημα του με παγκόσμια φήμη και κύρος τεχνοκρίτη και εκδότη καλλιτεχνικών περιοδικών και βιβλίων, του επίλεκτου Λεσβίου Στρατή Θ. Ελευθεριάδη. Του γνωστότερου ως Tériade. Το 1965ο Tériade, με δαπάνες του έχτισε το Μουσείο, σε σχέδια του Λεσβίου αρχιτέκτο¬να Γιώργου Γιανουλέλλη, το στόλισε με 86 πίνακες και το δώρισε στο Δήμο Μυτιλήνης, μέσω δε αυτού στους φιλότεχνους όλου του κόσμου. Έκτοτε το Μουσείο λειτουργεί κανονικά. Απέκτησε διεθνή προβολή και εκτός απ' τις χιλιάδες επισκεπτών που δέχεται όλο το χρόνο, φιλοξενεί και βοηθά καθηγητές και φοιτητές Σχολών Καλών Τεχνών, και γενικότερα μελετητές του έργου του Θεόφιλου, διοργανώνει διαλέξεις, εκδηλώσεις, εκπροσωπείται σε διεθνείς συναντήσεις. Παράλληλα έχει αναπτύξει αξιόλογη εκδοτική δραστηριότητα γύρω απ' τον «αλαφροΐσκιωτο» ζωγράφο και το έργο του, δείγμα της οποίας αποτελεί και το λεύκωμα αυτό.

Κάστρο Μυτιλήνης Στο βόρειο μέρος της πόλης, ανάμεσα σ’ ένα καταπράσινο πευκώνα και στη θάλασσα υψώνονται τα απομεινάρια του κάστρου της Μυτιλήνης. Διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση και είναι ένα από τα μεγαλύτερα κάστρα του μεσογειακού χώρου. Πιστεύεται ότι ήταν ένα από τα πιο απόρθητα και ισχυρά κάστρα. Μέσα σ’ αυτό βρισκόταν και τo παλάτι του, που ονομάζεται “Πύργος της Βασίλισσας”. Κάτω από τo κάστρο υπάρχουν στοές μεγάλου μήκους, στις οποίες συγκεντρώνονταν τα γυναικόπαιδα σε εμπόλεμη περίοδο. Ο θρύλος θέλει τις στοές να έχουν έξοδο και μάλιστα σε μεγάλη απόσταση από τo κάστρο. Τα τείχη του διατηρούνται σε καλή κατάσταση και είναι δείγματα άριστης οχυρωματικής αρχιτεκτονικής.

Οθωμανικό Λουτρό Το μουσουλμανικό χαμάμ της πόλης της Μυτιλήνης ή Τσαρσί Χαμάμ βρίσκεται στο κέντρο της πόλης σε ένα κάθετο δρόμο της οδού Ερμού και πολύ κοντά στο Γενί Τζαμί. Η ονομασία του λουτρού προέρχεται από την τούρκικη λέξη «τσαρσί», που σημαίνει αγορά.Σήμερα το Τσαρσί Χαμάμ και μετά από αναστηλωτικές εργασίες αποτελεί μνημείο της οθωμανικής περιόδου. Στις εγκαταστάσεις του χαμάμ πραγματοποιούνται ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Αγίου Θεράποντας Εντυπωσιακός εξωτερικά και μεγαλοπρεπής εσωτερικά, ο ναός του Aγίου Θεράποντα είναι ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα μνημεία του νησιού, αν και η ιστορία του, με τη σημερινή του τουλάχιστον μορφή, μόλις ξεπερνά τον ενάμιση αιώνα, ενώ τα εγκαίνιά του έγιναν το 1935. Είναι ο μεγαλύτερος Ναός της Μυτιλήνης με ωραιότατο Τέμπλο και Εικόνες Αγίων.

Φάρος Κάτω από το κάστρο της Μυτιλήνης και στην περιοχή Φυκιότρυπα βρίσκεται παλαιός φάρος της πόλης της Μυτιλήνης. Ο Φάρος είναι χτισμένος πάνω σε ένα επίπεδο βράχο, κάτω από τον οποίο βρίσκεται η σπηλιά και η μικρή βραχώδης παραλία της Φυκιότρυπας. Το κτίσμα του φάρου αποτελείται από το χαρακτηριστικό του φυλάκιο, το οποίο διαμορφώνεται από διαδοχικά δωμάτια πάνω στο βράχο. Απάνω από τη στέγη του κτιρίου προβάλλει το μεταλλικό στέλεχος του φάρου, το οποίο και σηματοδοτεί τις ακτοπλοϊκές διαδρομές από την περιοχή του κάστρου και για την είσοδο στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Το σύνολο του κτίσματος του φάρου ανακαινίστηκε πρόσφατα από την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου.

Άγαλμα της Ελευθερίας Το Άγαλμα της Ελευθερίας, πανομοιότυπο με εκείνο της Νέας Υόρκης, βρίσκεται στο σύγχρονο λιμάνι της Μυτιλήνης, κάτω από το κάστρο της πόλης και δίπλα στην παραλία «Τσαμάκια». To άγαλμα βρίσκεται στη θέση, όπου μέχρι το 1922 υψωνόταν το «Καστρέλλι» ή «Μπούρτζι», που αποτελούσε προμαχώνα, πιθανόν βυζαντινό, του κάστρου της Μυτιλήνης. Το Άγαλμα της Ελευθερίας είναι ορειχάλκινο, έχει μαρμάρινη βάση και αποτελεί δωρεά των ομογενών του εξωτερικού προς την πόλη. Δημιουργός του αγάλματος ήταν ο γλύπτης Γρηγόρης Ζευγωλής, ο οποίος φιλοτέχνησε το έργο πάνω σε σχέδιο του Λέσβιου ζωγράφου Γιώργου Ιακωβίδη. Το Άγαλμα, που χυτεύθηκε στη Γερμανία τη δεκαετία του 1920 αφιερώθηκε στους νεκρούς του Α’ παγκοσμίου πολέμου, ενώ τα αποκαλυπτήριά του έγιναν το 1930. Την ημέρα της 25ης Μαρτίου κάθε χρόνο γίνεται κατάθεση στεφάνων εκεί εις μνήμην των εθνικών ηρώων.

 

Παραλίες

Άγιος Ισίδωρος Μια απέραντα παραλία της Λέσβου, με δροσερά αλλά πεντακάθαρα νερά και λευκά στρογγυλά βότσαλα. Δεν υπάρχει φυσική σκιά, αλλά θα βρείτε ψάθινες ομπρέλες. Σε απόσταση αναπνοής από το Πλωμάρι.

Βατερά Δέκα χιλιόμετρα καθαρής αμμουδιάς και νερά με κρυστάλλινη διαύγεια. Απέχει 55 χλμ από την πόλη της Μυτιλήνης.

Άγιος Στέφανος  5χλμ. νοτιοανατολικά του Μανταμάδου.

Χαραμίδα Ο χείμαρρος «Λαχανερή», που καταλήγει στη βοτσαλωτή όμορφη παραλία της Χαραμίδας. Κατά μήκος της παραλίας έχουν δημιουργηθεί ξενοδοχειακές μονάδες, καφέ, εστιατόρια και εγκαταστάσεις, που προσφέρουν στον επισκέπτη όλες τις σύγχρονες ανέσεις. 10 χλμ από την πρωτεύουσα.

Φοινικόδασος Παραλία με ψιλό βότσαλο με μια συστάδα από φοινικόδεντρα, που έδωσαν στην περιοχή και το όνομα «Φοινικόδασος». 6 χλμ έξω από τη Μυτιλήνη.

‘Αναξος Οργανωμένη αμμώδης παραλία με πολλές εξοχικές κατοικίες και ταβέρνες και  ένα από τα διασημότερα θέρετρα του νησιού. Από την παραλία μπορεί κανείς να δει το χωριό του Μόλυβου σε μακρινή απόσταση.  3 χλμ δυτικά του χωριού της Πέτρας.

Άγιος Ερμογένης Γραφικότατος κολπίσκος με το εκκλησάκι του Αγίου Ερμογένη σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Η παραλία είναι μικρή με πεύκα που φθάνουν μέχρι τα κύματα.  Διαθέτει μία μικρή ψαροταβέρνα.  23 χλμ. από τη Μυτιλήνη. 

Αρχαία Άντισσα Ρηχές παραλίες περιτρυγιρισμένες από καταπράσινες πεδιάδες, ενώ στο βυθό τους έχουν μεγάλα βότσαλα. Στην παραλία μπορείς να φτάσεις ερχόμενος από την παραλία Κάμπο Άντισσα διασχίζοντας ένα ποταμό.  Απέχει 76 χλμ. από τη  Mυτιλήνη

Βαλούτσα Μοναχική παραλία λόγω της δυσκολίας πρόσβασης προς τα εκεί. Αξίζει να την επισκεφτεί κανείς αλλά είναι προτιμότερο να διαθέτει τζιπ διότι ο δρόμος είναι χωματόδρομος και δύσβατος. Μπορεί κανείς να φτάσει εκεί αν πάρει το χωματόδρομο που υπάρχει ανάμεσα στην Άναξο και το Σκαλοχώρι.  

Γέρα Χαρακτηριστικό της είναι τα πολλά πεύκα στην ακτή και τα κρυστάλλινα νερά της. Στη γύρω περιοχή μπορείτε να βρείτε αρκετές ταβέρνες και καταλύματα καθώς και τις ιαματικές πηγές. Απέχει 12 χλμ  δυτικά της πόλης της Μυτιλήνης.

Εφταλού Βοτσαλωτές κολπίσκοι  κοντά στις ιαματικές πηγές με ιαματικά νερά που τους δίνουν μια ξεχωριστή ιδιότητα. 57 χλμ. από τη Μυτιλήνη.

Χρούσος Εξαιρετικά όμορφη αμμουδιά και μικρό κάμπο που προχωρεί ως τον ποταμό Μαλλιόντα. Αν πεινάσετε ή διψάσετε εκεί υπάρχει μια καντίνα που φτιάχνει περισσότερα από ότι φαντάζεστε. Απέχει 4 χλμ από το χωριό Μεσότοπος, δυτικά της παραλίας Ταβάρι.

Τσίλια Γραφική παραλία στον κόλπο της Γέρας σε καλά προστατευμένο κολπίσκο με καταγάλανα νερά. Το σκηνικό συμπληρώνουν το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου και τα ερείπια από ένα παλιό ελαιοτριβείο που κάηκε ακριβώς δίπλα στην ακτή.

Τσιχλιόδα Απομακρυσμένη παραλία. Πρόσβαση από χωματόδρομο ανάμεσα στο Σίγρι και την Ερεσσό.

Σκάλα Καλλονής Στον κόλπο της Καλλονής οργανωμένη παραλία με μαλακή άμμο και ρηχά νερά. Μασκότ της παραλίας είναι οι πελεκάνοι.

Σκάλα Νέων Κυδωνιών Από τη μια πλευρά αβαθή ολοκάθαρα νερά με ψιλή άμμο. Τολμήστε να πέσετε στην θάλασσα στα αριστερά του δρόμου που βγάζει στην Σκάλα κοντά στα βράχια της περιοχής, με το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα. Από την άλλη πλευρά του μικρού λιμανιού στα νότια, η μορφολογία του βυθού αλλάζει εντελώς. Χοντρά ολοκάθαρα βότσαλα με μοναδικά χρώματα άσπρα - μαύρα - πράσινα -κίτρινα - κοκκινωπά και ότι άλλο μπορεί να βάλει ο νους.

Πώς θα πάτε Η Μυτιλήνη διαθέτει βόρειο και νότιο λιμάνι. Το βόρειο λιμάνι είναι το λιμάνι της Επάνω Σκάλας και το νότιο είναι το επιβατικό. Με την Hellenic Seaways η Μυτιλήνη συνδέεται με Πειραιά, Σύρο, Μύκονο, Χίο. Η NEL Lines πραγματοποιεί δρομολόγιο Πειραιά, Μυτιλήνη, Λήμνο, Καβάλα, Θεσσαλονίκη. Η Anek Lines επίσης συνδέει τη Μυτιλήνη με Πειραιά, Λήμνο και Θεσσαλονίκη. Μπορείτε να φτάσετε στη Μυτιλήνη και αεροπορικώς με πτήσεις της Aegean Airlines.

Know before you go