Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ARTTRAVELΟΡΕΙΝΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

ΟΡΕΙΝΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Σκαρφαλωμένα στις βορειοανατολικές πλαγιές του βουνού, δεσπόζουν τα Τρίκαλα, το μεγαλύτερο χωριό στην ανατολική πλευρά της Ζήρειας. Σύμφωνα με σύγγραμμα του 1716 του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Χρύσανθου Νοταρά, τα Τρίκαλα πήραν το όνομά τους από τα τρία καλά που διαθέτουν: την πληθώρα των νερών, το κρασί και τον καθαρό και υγιεινό αέρα τους. Είναι χωρισμένα σε τρεις συνοικίες: τα Άνω, τα Μεσαία και τα Κάτω Τρίκαλα, που βρίσκονται αντίστοιχα σε υψόμετρο 1.100 μ., 1.000 μ. και 900 μ. Το 1840 φιλοξενήθηκαν στον οικισμό των Άνω Τρικάλων ο βασιλιάς Όθωνας και η Αμαλία, και έκτοτε επισκέφθηκαν τον τόπο σπουδαίες φυσιογνωμίες της πολιτικής και καλλιτεχνικής σκηνής. Τα τελευταία χρόνια, τα Τρίκαλα Κορινθίας αποτελούν αγαπημένο προορισμό για τους λάτρεις της φύσης και του βουνού. Το πλούσιο χιόνι και η καινούρια πίστα του σκι, τα μονοπάτια στην κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας, η λίμνη Δασίου και τα κεφαλοχώρια της Ζήρειας, προσελκύουν πλήθος επισκεπτών όλες τις εποχές του χρόνου. 
O ελατοσκέπαστος όγκος της Κυλλήνης (ή αλλιώς Ζήρειας) κυριαρχεί στο τοπίο της ορεινής Κορινθίας. Πρόκειται για το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου μετά τον Ταΰγετο, με την Ψηλή Κορυφή του να αγγίζει τα 2.376 μέτρα. Η κοιλάδα του Σύθα το χωρίζει στα δύο: τη Μεγάλη Ζήρεια δυτικά και τη Μικρή Ζήρεια ανατολικά. Οι πλαγιές του βουνού ανεβαίνουν απότομα στη νότια και τη δυτική πλευρά, στα σημεία εκείνα όπου σχηματίζονται δύο μεγάλες λεκάνες - της Στυμφαλίας, με την ομώνυμη λίμνη, και του Φενεού με τη λίμνη της Δόξας. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Ζήρεια είναι το βουνό όπου γεννήθηκε ο Ερμής, το μέρος όπου ανατράφηκαν ο Ηρακλής, ο Πάνας και οι Νύμφες. Κατάφυτη από έλατα και μαύρα πεύκα, και πλούσια σε σπάνια είδη πανίδας και χλωρίδας, η Ζήρεια έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000. 
Η τεχνητή λίμνη Δόξα, ανάμεσα στα όρη Χελμό και Ντουρντουβάνα, δημιουργήθηκε το 1996 με την κατασκευή μικρού φράγματος. Μέσα στη λίμνη είναι χτισμένο το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου. Εκεί βρισκόταν το παλιό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, που μετακινήθηκε στη σημερινή του θέση το 1693, εξαιτίας της ανόδου της στάθμης των υδάτων. Η περιοχή της λίμνης είναι ιδανικό μέρος για πεζοπορία ή βόλτα με ποδήλατο και αυτοκίνητο. 
Ανάμεσα στις δασωμένες πλαγιές της Ζήρειας, της Ντουρντουβάνας και του Σαϊτά, το λεκανοπέδιο του Φενεού είναι το περιβόλι της ορεινής Κορινθίας. Τα χωριά Γκούρα, Αρχαία Φενεός (Καλύβια), Μεσσινό, Ταρσός και Μοσιά, η τεχνητή λίμνη Δόξα και το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου είναι τα σημαντικότερα αξιοθέατα.

Χρήσιμες πληροφορίες 
Αστυνομικό Τμήμα Τρικάλων: 27430 91215
Κέντρο Υγείας Ξυλόκαστρου: 27430 22222 
Νοσοκομείο Κορίνθου: 27410 25711
ΚΤΕΛ Ξυλόκαστρου: 27430 22218
Πώς θα πάτε: Τα Τρίκαλα Κορινθίας απέχουν από την Αθήνα 145 χλμ. περίπου. Λίγο μετά το Ξυλόκαστρο στρίβετε αριστερά και ακολουθώντας τις πινακίδες ανεβαίνετε 24 χλμ. μέχρι τα Κάτω Τρίκαλα. Μπορείτε να πάτε και με ΚΤΕΛ μέχρι το Ξυλόκαστρο, κι από εκεί να συνεχίσετε με τοπικό λεωφορείο ή ταξί. 

Know before you go