Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ARTTRAVELΠΑΡΝΩΝΑΣ

ΠΑΡΝΩΝΑΣ

Περίπου δυόμιση ώρες. Τόσο θα χρειαστούμε από την Αθήνα για να βρεθούμε σε ένα σκηνικό με δάση πνιγμένα στα έλατα, πέτρινα καλντερίμια, αρχοντόσπιτα άλλων εποχών, σηματοδοτημένα μονοπάτια ανάμεσα σε καστανιές, καρυδιές, πλατάνια και τρεχούμενα νερά.  Λίγοι είναι αυτοί που αφήνουν τις πολυφωτογραφημένες Βυτίνα και Δημητσάνα και το χιονοδρομικό του Μαινάλου. Αυτοί οι λίγοι όμως που θα τολμήσουν να συνεχίσουν ευθεία στην Εθνική Οδό Κορίνθου-Τριπόλεως προς τα χωριά του Πάρνωνα, θα καταφέρουν να ενώσουν και πάλι ένα-ένα τα κομμάτια του εαυτού τους. Μια χούφτα χωριά χτισμένα από πέτρα, μοιρασμένα ανάμεσα στην Αρκαδία και τη Λακωνία: Καστάνιτσα, Κοσμάς, Άγιος Πέτρος, Άνω Δολιανά, Άγιος Ιωάννης, Καρυές, Γεράκι και Τσίντζινα.
O Πάρνωνας ή αλλιώς Μαλεβός είναι ο μεγαλύτερος ορεινός όγκος της Πελοποννήσου και καλύπτει ολόκληρη την ανατολική πλευρά της Αρκαδίας. Χωρίζει την Αρκαδία από τη Λακωνία ενώ ψηλότερη κορυφή του είναι η Μεγάλη Τούρλα με υψόμετρο 1936μ. Ο Πάρνωνας καλύπτεται από πολλά δάση που αποτελούνται από μαύρη πεύκη, κεφαλληνιακή ελάτη, μηλόκεδρο, δρυς, πλατάνια, καστανιές και χαρουπιές. Γύρω από τη Μονή της Μαλεβής υπάρχει δάσος δενδρόκερδου, μοναδικό στην Ευρώπη, το οποίο έχει χαρακτηρισθεί σαν διατηρητέο μνημείο της φύσης και έχει ενταχθεί σαν προστατευόμενη περιοχή στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000. Επίσης στον Πάρνωνα έχουν καταγραφεί πάνω από 80 είδη σπάνιων και προστατευόμενων φυτών, αρκετά από τα οποία είναι φαρμακευτικά και αρωματικά και 12 ενδημικά.

Καστάνιτσα: Ανήκει στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας του Νομού Αρκαδίας. Είναι ένα από τα αρχαιότερα ορεινά Κυνουριακά χωριά του Πάρνωνα και το αρχαιότερο Τσακωνοχώρι, αφού η πρώτη επίσημη γραπτή εμφάνιση χρονολογείται από το έτος 1293 μ.Χ. Η Καστάνιτσα είναι κτισμένη πάνω σε έναν στενόμακρο λόφο ανάμεσα σε δύο πολύφυτες καταπράσινες ρεματιές. Έχει 250 περίπου κάτασπρα σπίτια κτισμένα με πέτρες και σκεπασμένα από τοξωτές πόρτες και παράθυρα. Η Καστάνιτσα ήταν ονομαστή παλιότερα για την παραγωγή της σε ασβέστη, από όπου πήρε το χρώμα της, όπως επίσης και στα κάστανα, που πιθανόν της έδωσαν και το όνομά της. Το μεγάλο καστανοδάσος που την περιβάλλει έχει έκταση 4.500 στρέμματα ενώ φημισμένη είναι η γιορτή του καστάνου που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα τέλη Οκτωβρίου. Κατά την απογραφή του 2001 είχε 400 κατοίκους.
 
Άγιος Πέτρος: Ανήκει στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας του Νομού Αρκαδίας. Βρίσκεται 37 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τρίπολης σε υψόμετρο 900 μέτρων και έχει πάνω από 1000 κατοίκους. Είναι το μεγαλύτερο χωριό της γύρω περιοχής όπου εκεί αναπτύσσεται η γεωργική καθώς και η κτηνοτροφική παραγωγή. Είναι το κεφαλοχώρι, στο οποίο ο καπετάνιος, Αναγνώστης Κοντάκης, στις 24 Μαρτίου 1821 ύψωσε το λάβαρο της Επαναστάσεως ενώ το 1826 πυρπόλησε τον Ιµπραήµ. Ο Άγιος Πέτρος είναι η γενέτειρα του Αγίου Νείλου του οποίου σώζεται και το σπίτι. Σήµερα, τον Άγιο Πέτρο επισκέπτονται και πολλοί προσκυνητές που φθάνουν στην Ιερά Μονή Μαλεβής. 
 
Άγιος Ιωάννης: Το χωριό ανήκει στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας του Νομού Αρκαδίας. Βρίσκεται 20 λεπτά από το Άστρος, πάνω στο δρόμο Αγίου Πέτρου - Άστρους, μετά τη Μονή Μαλεβής, σε υψόμετρο 650 μέτρων. Πολλοί κάτοικοι του έχουν μετοικήσει στο Άστρος, ενώ συνεχίζουν να διατηρούν και εδώ τη δεύτερη διαμονή τους. Αρκετοί ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Στο κάτω μέρος του χωριού υπάρχει συμπαθητική πλατεία με πλατάνια, όπου βρίσκεται και η παλιά γραφική εκκλησία του Αϊ-Γιάννη. Το χωριό διαθέτει αρκετές ταβέρνες με καλό κρασί και ψητά και αποτελεί πόλο έλξης των κατοίκων του Άστρους και της γύρω περιοχής. Επίσης φημίζεται για τα καλά γαλακτομικά του προϊόντα.
 
Άνω Δολιανά: Ανήκει στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας του Νομού Αρκαδίας. Βρίσκεται 26 χλμ νοτιοανατολικά της Τρίπολης σε υψόµετρο 920 µέτρων. Τα Άνω ∆ολιανά είναι γνωστά από την αρχαιότητα, αλλά και αργότερα, διότι παρήγαγαν µάρµαρο άριστης ποιότητας από το οποίο κατασκευάστηκαν οι Ναοί της Αλέας Αθηνάς, της Αρτέµιδας Κνακεάτιδας αλλά και ο Μητροπολιτικός Ναός της Τρίπολης, ο Άγιος Βασίλειος (1855). Το χωριό το χειμώνα έχει ελάχιστους κατοίκους ενώ πολυπληθέστερα είναι τα Κάτω Δολιανά στα οποία κατέβαιναν οι κάτοικοι με τα κοπάδια τους μέχρι να περάσει ο βαρύς χειμώνας. Λίγο πιο έξω από το χωριό είναι το καστανόδασος µε την εκκλησία του Αη Γιάννη.
 
Κοσμάς: Είναι ένα ορεινό χωριό του νομού Αρκαδίας και αποτελεί την έδρα της κοινότητας Κοσμά, της μοναδικής κοινότητας του νομού. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.150 μέτρων ανάμεσα σε δάση από έλατα. Ο Κοσμάς απέχει 50 χιλιόμετρα από τον Τυρό, 32 χιλιόμετρα από το Λεωνίδιο και 24 χιλιόμετρα από την Σκάλα και βρίσκεται στο δρόμο που συνδέει τους νομούς Αρκαδίας και Λακωνίας. Στο κέντρο του Κοσµά δεσπόζει η πλατεία σκεπασµένη µ’ εφτά θεόρατα πλατάνια που µετρούν σχεδόν 150 χρόνια ζωής. Οι Άγιοι Ανάργυροι είναι η κεντρική εκκλησία του Κοσµά, ενώ πίσω της ρέει η Βρύση του Κοσµά µε τους τρεις κρουνούς. Τα δύο κτίρια που ξεχωρίζουν είναι η Πινακοθήκη και η Λαογραφική Συλλογή του χωριού.
 
Γεράκι: Ανήκει στο Νομό Λακωνίας και βρίσκεται 39 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σπάρτης και σε υψόμετρο 300 μέτρων. Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Ευρώτα και κατά την απογραφή του 2001 είχε 1.341 κατοίκους. Απέχει από τον Κοσμά Αρκαδίας 17 χλμ. Το χωριό έχει συνεχή ιστορικό βίο από την προϊστορική εποχή. Κύρια προϊόντα της περιοχής είναι σιτάρι, κριθάρι, λάδι, κρασί και λίγα σύκα και μέλι. Οι γυναίκες ασχολούνται με την υφαντουργία, τα δε κιλίμια του Γερακίου, που φημίζονται σε όλη τη Λακωνία, έχουν βραβευθεί στις εκθέσεις της Βιέννης το 1873 και του Ζαππείου το 1890. Υπέροχη είναι η θέα από το χωριό σε ολόκληρη την Λακωνία.
 
Καρυές: Το παραδοσιακό χωριό λέγεται αλλιώς και Αράχωβα και ανήκει στο Νομό Λακωνίας. Βρίσκεται 35 χλμ από τη Σπάρτη, χτισμένο στους πρόποδες του Πάρνωνα σε υψόμετρο 950μ. στα όρια με το Νομό Αρκαδίας. Βρίσκονται στην θέση της ομώνυμης αρχαίας πόλης στην οποία οφείλουν το όνομά τους οι Καρυάτιδες του Ερεχθείου, ομοίωμα των οποίων θα δείτε στο χωριό. Είναι πλημμυρισμένο από καστανιές και καρυδιές ενώ στο χωριό μπορεί κανείς να βρει μία μεγάλη ποικιλία τοπικών παραδοσιακών προϊόντων όπως κάστανα, καρύδια, βιολογικό λάδι και ελιές, τοπικό κρασί, τσάι, ρίγανη, μέλι, τυριά, ντόπια κρέατα, χωριάτικο ψωμί και παξιμάδι καθώς παραδοσιακά γλυκά και ζυμαρικά.
 
Τσίντζινα: Λέγεται αλλιώς και Πολύδροσο και ανήκει στο Νομό Λακωνίας. Βρίσκεται 32 χλμ από τη Σπάρτη, σε υψόμετρο 1100 μέτρων. Κατά την απογραφή του 2001 είχε μόλις 51 κατοίκους. Η γύρω περιοχή προσφέρεται για εξερεύνηση όχι μόνο για πεζοπόρους αλλά και για ορειβάτες. Η βλάστηση που κυριαρχεί είναι χαμηλά κέδρα και αγκαθωτοί θάμνοι. Χτισμένος στις απόκρημνες πλαγιές βρίσκεται ο υποβλητικός ναϊσκος του Αϊ-Γιάννη. Στο βάθος της μεγάλης σπηλιάς με την πυραμιδοειδή οροφή και τους παραπετασματοειδείς σταλακτίτες, ο λιτός ναϊσκος είναι προσβάσιμος από το ανηφορικό μονοπάτι σε 20 λεπτά.
 
 
Χρήσιμες πληροφορίες
 
Δήμος Βόρειας Κυνουρίας: 27550 22901
Κοινότητα Κοσμά 27570 31417
Αγροτικό Ιατρείο: Άγιου Πέτρου 27920 31531, Κοσμά 27570 31416
Αστυνομία: Αγίου Πέτρου 27920 31204, 27570 31400
ΚΤΕΛ: Αρκαδίας (Αθήνα: 210 5132834, Τρίπολη: 2710 222560), Λακωνίας (Αθήνα: 210 5124913, Σπάρτη 27310 26441).
Πώς θα πάτε: Τα χωριά του Πάρνωνα απέχουν περίπου 200 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Θα τα βρείτε ακολουθώντας την Εθνική Οδό Αθήνων–Κορίνθου και κατόπιν τις πινακίδες προς την Τρίπολη.

Know before you go