Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ARTTRAVELΠΑΤΜΟΣ

ΠΑΤΜΟΣ

Ασβεστωμένα σπίτια, φροντισμένα αρχοντικά, πεντάκαθαρα σοκάκια, ατμοσφαιρικές στοές, χτισμένα όλα από τον 15ο αιώνα και μετά. Μπορεί όλη αυτή η ομορφιά να έχει χρώμα ελληνικό, όμως το μεγαλύτερο μέρος της Χώρας ανήκει σε ξένους που μπορούσαν να τα αγοράσουν και να τα συντηρήσουν μιας και η Χώρα είναι μια πιο τις ακριβές περιοχές της Ευρώπης. Κομβικό σημείο της είναι ο παλαιός πέτρινος δρόμος που οδηγεί από το Λιμάνι στη Χώρα και ο οποίος περνάει και από το σπήλαιο της Αποκάλυψης. Αυτό που επίσης τραβάει την προσοχή είναι το δάσος από ευκαλύπτους και πεύκα που χαρίζουν τη δροσιά, αλλά και τον ήχο τους από το σκίρτημα του ανέμου σε μια Χώρα, που προκαλεί τη σιωπή.

Χώρα: Μια από τις ιδιαίτερες Χώρες του Αιγαίου, απλώνεται στις ρίζες του Μοναστηριού του Αγίου Ιωάννη. Είναι τέτοια η ομορφιά της που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCOκαι ένα από τα ομορφότερα μεσαιωνικά οικιστικά σύνολα της νησιωτικής Ελλάδας.

Σκάλα: Η Σκάλα είναι το λιμάνι του νησιού. Αναπτύσεται σε ένα στενό όρμο, που σχηματίζει ένα λαιμό ο οποίος φαίνεται σαν να χωρίζει το νησί στα δύο. Τα σπίτια βρίσκοται στη θέση, όπου υπήρχε η αρχαία πρωτεύουσα της Πάτμου, ερείπια της οποίας μπορείτε να δείτε στη περιοχή Καστέλι  μαζί με θεμέλια του αρχαίου ναού του Απόλλωνα. Στο κόλπο της Σκάλας υπάρχει ένα μικρό νησάκι το Δασκαλιό ή Πετροκάραβο, για το οποία οι θρύλοι και οι παραδόσεις λένε πολλά. Μεταξύ άλλων αναφέρουν πως πρόκειται για το πετρωμένο καράβι των πειρατών που προσπάθησαν να κουρσέψουν το μοναστήρι. Ο Θεός που άκουσε τις προσευχές των μοναχών πέτρωσε το καράβι. 

Κάμπος: Χωρίζεται σε Άνω Κάμπο και Κάτω Κάμπο. Κάτω Κάμπος είναι η παραλία. Ο Άνω Κάμπος είναι ένας γραφικός οικισμός που έχει ως σήμα κατατεθέν την εκκλησία του Ευαγγελισμού. Το καλοκαίρι, ο Κάμπος παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη τουριστική κίνηση του νησιού μιας και βρίσκεται κοντά σε μερικές από τις όμορφες παραλίες της Πάτμου, αλλά και για τις πολλές επιλογές σε διαμονή και φαγητό. Απέχει 6 περίπου χιλιόμετρα από τη Σκάλα.

Γροίκος: Παραθαλάσσιος οικισμός πάνω στο ομώνυμο κόλπο με υπέροχη καθαρή παραλία. Ακόμα και τον Αύγουστο ο Γροίκος παραμένει πιο ήσυχος από τους υπόλοιπους οικισμούς. Από πολλά σημεία του, φαίνεται η περίφημη Πέτρα (ή Καλικατσού για τους ντόπιους), ένας βράχος πρώην ερημητήριο.

Αξιοθέατα

Μοναστήρι Αγ. Ιωάννη Θεολόγου: Μοναστήρι που μοιάζει με κάστρο, σήμα κατατεθέν του νησιού, αλλά και ολόκληρου του Χριστιανισμού. Στέκεται σαν κορώνα στο ψηλότερο σημείο του λόφου της Χώρας. Ιδρύθηκε από τον Όσιο Χριστόδουλο. Ένας προικισμένος και μορφωμένος μοναχός που το 1088 ζητάει και του παραχωρείται όλο το νησί, από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Α΄ τον Κομνηνό, για να ιδρύσει μοναστήρι προς τιμή του Ευαγγελιστή Ιωάννη. Ο Χριστόδουλος μένει στην Πάτμο μέχρι το 1118 μέχρι που επιδρομές Αράβων πειρατών τον αναγκάζουν να εγκαταλείψει το νησί. Το όραμα του όμως συνεχίζει να εμπνέει φωτισμένους μοναχούς που συνεχίζουν το έργο του στους επόμενους αιώνες. Η κατασκευή ξεκίνησε τον 11ο αιώνα και οι πέτρινοι τοίχοι που το περιστοιχίζουν προστάτευαν το Μοναστήρι καθώς και 5 ακόμα παρεκκλήσια. Εδώ βρίσκονται ανεκτίμητοι θησαυροί, βυζαντινές εικόνες, κεντήματα του 9ου αιώνα, ενώ στην βιβλιοθήκη υπάρχoυν περγαμηνές, πατριαρχικοί σφραγιδόλιθοι και σπάνιας αξίας βιβλία. Στο παρεκκλήσι της Παναγιάς, υπάρχουν τοιχογραφίες του που χρονολογούνται στο 1210-1220. Η κεντρική είσοδος βρίσκεται στο βόρειο μέρος,ενώ υπάρχει και μία μικρότερη είσοδος στο νότιο τμήμα,η οποία τώρα είναι κλειστή. 

Το σπήλαιο και το μοναστήρι της Αποκάλυψης: H Πάτμος ειναι το νησί όπου ο απόστολος του Ιησού Ιωάννης έγραψε το 27ο και τελευταίο βιβλίο της Καινής Διαθήκης την, "Αποκάλυψη", το 95μχ. Το σπήλαιο θεωρείται ότι είναι το σημείο που ο Ευαγγελιστής είδε το όραμα της Αποκάλυψης. Ο Θεός αποκαλύφθηκε εδώ στον Ιωάννη, πατώντας στο έδαφος, έτσι το μέρος θεωρείται Θεοβάδιστο και αποκαλείται συχνά Ιεροσόλυμα της Μεσογείου. Το σπήλαιο, ήρθε να αγκαλιάσει και να προστατέψει το μοναστήρι της Αποκάλυψης. Αποτελείται από την εκκλησία της Αγίας Άννας - ακριβώς δίπλα στη σπηλιά - τον Άγιο Αρτέμιο και τον Άγιο Νικόλαο - πάνω από τη σπηλιά - καθώς και ένα κεντρικό χώρο που θυμίζει παραδοσιακό δωμάτιο της Χώρας.

Καστέλι Πάτμου: Στον λόφο Καστέλι υπήρχε η παλαιά πρωτεύουσα του νησιού και η ακρόπολη. Σήμερα υπάρχουν μονάχα κάποια κατάλοιπα και ένας ναός αφιερωμένους στο Θεό Απόλλωνα. Σήμερα εκτός από τα αρχαιλογικά ευρήματα η περιοχή προσφέρει απεριόριστη θέα.

Πως θα πάτε Με πλοίο από το Πειραιά. Η διάρκεια του ταξιδιού ποικίλει ανάλογα με το τύπο του πλοίου.


credit photo © www.aegeanislands.gr

Know before you go