Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ARTTRAVELΠΑΤΡΑ

ΠΑΤΡΑ

Παραμερίζουμε για να περάσει η γεμάτη πάθος πομπή του Διονύσου. Για πάνω από ένα μήνα οι πιστοί του ακόλουθοι θα χορεύουν ασταμάτητα κάνοντας μόνο διάλειμμα για να πιουν άλλη μια γουλιά μαυροδάφνη. Για τους πατρινούς η γιορτή του Αγίου Αντωνίου σημαίνει ένα πράγμα: ξεκινά επίσημα το καρναβάλι. Αυτό περιμένουν άπαντες άλλωστε αμέσως μετά το κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου της προηγούμενης χρονιάς. Τεράστιες πολύχρωμες φιγούρες κάνουν την εμφάνισή τους σε κεντρικά σημεία της πόλης, η άσφαλτος χάνεται κάτω από το παχύ στρώμα από κομφετί και σερπαντίνες ενώ από τα μεγάφωνα η Macarena, το Bamboleo και το La Bamba δονούν την ατμόσφαιρα. Περπατάμε στην Κορίνθου με τα νεοκλασικά κτίρια με τις καμάρες και τα μπαλκόνια με τα σκαλιστά κάγκελα και, φυσικά, στην πλατεία Γεωργίου. Καλύτεροι “θεατές” των εκδηλώσεων τα μπρούντζινα φτερωτά λιοντάρια στα δυο σιντριβάνια της πλατείας αλλά και τα αγάλματα στην κορυφή του Θεάτρου Απόλλων, έργο του Τσίλερ. Εδώ και σχεδόν 140 χρόνια, άλλωστε, έχουν περάσει από μπροστά τους όλα τα σημαντικά γεγονότα της πόλης. Σειρά έχει η Ρήγα Φεραίου, κάτω ακριβώς από την πλατεία, που είναι ο πιο ακριβός εμπορικός δρόμος: λαμπερές βιτρίνες, ακριβά εμπορικά καταστήματα παπουτσιών και αμέτρητα χρυσοχοεία εναλλάσσονται με αναπαλαιωμένα αρχοντικά. Ανεβαίνουμε στην παλιά πόλη γύρω από το κάστρο, στεκόμαστε στην κορυφή των σκαλοπατιών που οδηγούν στην πολυσύχναστη Αγίου Νικολάου και ακούμε την πόλη όπως αναπνέει, όπως κινείται, όπως ζει. Όλα στον υπερθετικό βαθμό. Πιο αριστερά, το μάτι πέφτει διαδοχικά στα κόκκινα κεραμίδια της Παναγίας, στη γαλάζια Παντάνασσα και στον πρασινωπό τρούλο του Αγίου Ανδρέα. Η Πάτρα μας προκαλεί να βάλεις τις σκέψεις μας σε τάξη. Να αποφασίσουμε τι αξίζει και τι όχι. Η Πάτρα είναι αμέτρητα χρώματα και μεθυστικά αρώματα. Είναι κόκκινο του πάθους με εσάνς από γλυκιά τεντούρα με άρωμα γαρίφαλου.

Η Πάτρα είναι η πρωτεύουσα του Νομού Αχαΐας, της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και το μεγαλύτερο αστικό κέντρο και λιμένας της Πελοποννήσου. Ο Δήμος Πατρέων έχει πληθυσμό 202.757 κατοίκους και αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο δήμο της χώρας. Το πολεοδομικό συγκρότημα της Πάτρας είναι το τρίτο μεγαλύτερο σε πληθυσμό στην Ελλάδα μετά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Η Πάτρα είναι το μεγαλύτερο οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων χιλιετιών της ιστορίας της και ειδικότερα στη Ρωμαϊκή περίοδο, η Πάτρα αποτέλεσε κοσμοπολίτικο κέντρο της Μεσογείου, ενώ σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση είναι ο τόπος του μαρτυρίου του Αγίου Ανδρέα. Η Πάτρα ιδρύεται το 1082 π.X. από τον Λάκωνα Πατρέα, γυιό του Πρευγένη, όταν, διωκόμενος από τους Δωριείς, ήρθε στην Αχαϊα και συνένωσε τις Ιονικές πολίχνες Αρόη, Μεσσάτιδα και Άνθεια. Η Πάτρα πρωτοστάτησε στην προετοιμασία του απελευθερωτικού αγώνα το 1821 ενώ το 1829 ο Ιωάννης Καποδίστριας ανέθεσε στον φίλο του αρχιτέκτονα Σταμάτιο Βούλγαρη την εκπόνηση πολεοδομικού σχεδίου. Το ρυμοτομικά άρτιο σχέδιο, προέβλεπε τη διάνοιξη κάθετων και οριζόντιων δρόμων, μεγάλων πλατειών, καθώς και την επέκταση της πόλης έως την παραλία. Τα επόμενα χρόνια, στη νεόδμητη και αναπτυσσόμενη πόλη, συρρέει πλήθος κόσμου προς αναζήτηση εργασίας, από την Ήπειρο, την Ρούμελη, την Κρήτη, τα Επτάνησα και τα άλλα μέρη της Πελοποννήσου. Επιβλητικές προσόψεις, περίτεχνα υπέρθυρα, μαρμάρινα μπαλκόνια, ακροκέραμα, αγάλματα και με χαρακτηριστικό γνώρισμα τις στοές- ως μια βασική επιρροή από τη Δύση, με την οποία η πόλη έχει πια άμεση επαφή-προσδίδεται η υποβλητική ατμόσφαιρα και η ιδιαίτερη φυσιογνωμία του πολεοδομικού της ιστού. Το 1902, η κοσμοπολίτικη Πάτρα έγινε η πρώτη πόλη που απέκτησε τραμ,  η λειτουργία του οποίου σταμάτησε το 1917.  Η καλωδιακή γέφυρα "Χαρίλαος Τρικούπης", εγκαινιάστηκε το 2004 και είναι το σημαντικότερο αναπτυξιακό έργο της χώρας και καθοριστικής σημασίας για την πόλη, καθώς καθιστά την Πάτρα μητροπολιτικό κέντρο. 


Χρήσιμες πληροφορίες
 
Δήμος: 2610-966200, www.e-patras.gr
Αστυνομία: 109
Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας: 2610 227000
Τουριστικές πληροφορίες: 2610 461740
Ραδιο-Ταξί: 2610 450000, 1300
ΚΤΕΛ Αχαΐας: 2610 623886
Πώς θα πάτε: Οδικώς από την εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών. Η απόσταση από Αθήνα είναι περίπου 216 χιλιόμετρα. Εναλλακτικά, με τα ΚΤΕΛ Πάτρας από τον Κηφισό σε 2 ½ ώρες με δρομολόγια κάθε μισή ώρα (τηλ. 210 5124911) ή με το τρένο από Αθήνα, τον Πύργο και την Καλαμάτα (www.ose.gr).

Know before you go