Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ARTTRAVELΠΑΞΟΙ

ΠΑΞΟΙ

Οι Παξοί είναι μια συστάδα μικρών νησιών και βραχονησίδων, τα μεγαλύτερα από τα οποία είναι οι Παξοί και οι Αντίπαξοι. Πρωτεύουσα των Παξών είναι ο Γάιος πουπροστατεύεται από δύο νησάκια, την Παναγιά και τον Άγιο Νικόλαο ενώ άλλα χωριά είναι η Λάκκα στα βόρεια και ο Λογγός στα ανατολικά. Στους Παξούς κυριαρχούν οι ελαιώνες και στους Αντίπαξους οι Αμπελώνες, οι οποίοι παράγουν το περίφημο μαύρο κρασί. Οι ανατολικές ακτές των Παξών είναι ομαλές, ενώ οι δυτικές είναι απότομες και γεμάτες σπήλαια, αψίδες, θόλους και κατακόρυφους γκρεμούς. Σύμφωνα με τη μυθολογία, οι Παξοί δημιουργήθηκαν όταν ο Ποσειδώνας χτύπησε με την τρίαινα του την Κέρκυρα, αποκόπτοντας το νότιο άκρο της και σχηματίζοντας τους Παξούς, για να στεγάσει τον ερωτά του με την Αμφιτρίτη. Από τον 3ο αιώνα π.Χ. οι Παξοί όπως και η Κέρκυρα πέρασαν στους Ρωμαίους ενώ για μεγάλο χρονικό διάστημα ως τον 18ο αιώνα ανήκαν στους Βενετσιάνους. Κατά την περίοδο αυτή δέχτηκαν πολλές επιθέσεις και λεηλασίες από πειρατές. Τους Βενετούς διαδέχτηκαν οι Γάλλοι, οι Ρώσοι και οι Οθωμανοί ενώ οι παξινοί συμμετείχαν στην Επανάσταση με τοπικό ήρωα τον μπουρλοτιέρη Γεώργιο Ανεμογιάννη. Σήμερα οι Παξοί αποτελούν άκρως κοσμοπολίτικο προορισμό με φήμη που έχει ξεπεράσει εδώ και χρόνια τα σύνορα της χώρας. Πολυτελείς βίλες, κότερα, ατμοσφαιρικά καφέ και προσεγμένα εστιατόρια συνθέτουν το καλοκαιρινό σκηνικό των Παξών από το οποίο δεν λείπει ποτέ η απαραίτητη βουτιά στα διάφανα νερά των Αντίπαξων.

Παραλίες Η δημοφιλής και εύκολη πρόσβαση Κακιά Λαγκάδα, το Κηπιάδι με χοντρό βότσαλο, το μεγάλο και οργανωμένο Μονοδένδρι, η μικρότερη Γλυφάδα, οι διαδοχικές Λεβρεχιό, Κήπος και Μαρμάρι με το πράσινο να αγγίζει το κύμα αλλά και οι εξωτικές και αμμουδερές Βουτούμι και Βρίκα στους Αντίπαξους.

Αξιοθέατα Το κάστρο του Άη Νικόλα στην ομώνυμη νησίδα, το Μουσείο των Παξών, το Φεστιβάλ των Παξών κάθε Σεπτέμβριο, οι στέρνες με σπουδαιότερες εκείνες πάνω από την Αγία Ελεούσα στη Μεγάλη Βίγλα και στη θέση Μποϊκάτικα ενώ τη μεγαλύτερη στέρνα θα τη βρείτε αν πάρετε το μονοπάτι πέρα από τα Φαναριωτάτικα, οι ιαματικές πηγές, οι Αντίπαξοι με τις εξωτικές παραλίες και τους αμπελώνες, η δυτικές ακτές των Παξών με τις σπηλιές.

Πως θα πάτε Ακτοπλοϊκώς από Ηγουμενίτσα και Κέρκυρα και με τουριστικά καραβάκια από Πάργα. 

Know before you go