Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ARTTRAVELΡΟΔΟΣ

ΡΟΔΟΣ

Η Ρόδος είναι το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων και το τέταρτο σε έκταση νησί του Αιγαίου αλλά και της Ελλάδας και βρίσκεται στο σταυροδρόμι δυο μεγάλων θαλάσσιων διαδρομών της Μεσογείου, ανάμεσα στο Αιγαίο πέλαγος και των ακτών της Μέσης Ανατολής όπως είναι η Κύπρος και η Αίγυπτος. Η πόλη της Ρόδου είναι πρωτεύουσα του ομώνυμου νησιού και του νομού Δωδεκανήσου. Στολίδι της είναι η Μεσαιωνική της Πόλη, όπου αν μπορέσετε να απομονωθείτε από το πλήθος των τουριστών μπορεί και να ακούσετε τον ήχο των αλόγων ή των πανοπλιών των ιπποτών που ζούσαν πριν εκατοντάδες χρόνια εδώ. Ρόδος όμως δεν είναι μόνο η πόλη της Ρόδου, μια πανέμορφη ενδοχώρα να ανακαλύψετε σας περιμένει με πανέμορφους οικισμούς, γραφικά χωριά, λιλιπούτεια ψαροχώρια, αλλά και τουριστικά θέρετρα.

Οικισμοί

Ανατολική πλευρά:

Κοσκινού: Υπέροχα παραδοσιακά σπίτια, γραφικά σοκάκια, χωρίς πολύ πράσινο. 10 χλμ από την πόλη της Ρόδου.

Καλυθιές: Όλη η περιοχή είναι γεμάτη από βυζαντινά μοναστήρια και περιτριγυρίζεται από μαγευτική φύση. 15 χλμ από την πόλη της Ρόδου.

Αφάντου: Γραφικό χωριό με υπέροχη παραλία όπου βρίσκεται και το γήπεδο του γκολφ. Λέγεται ότι ονομάστηκε έτσι γιατί βρίσκεται ανάμεσα σε λόφους και δεν φαίνεται είναι άφαντο. Άλλοι λένε ότι πήρε το όνομα του από τον κτηματία Εύφαντο. 20 χλμ από την πόλη της Ρόδου.

Αρχάγγελος: Διαθέτει πολλές φυσικές καλλονές, το κάστρο και τον συναρπαστικό Αίθωνα. Η υπέροχη παραλία Στεγνά και τα ταβερνάκια με τους αρχαγγελίτικους μεζέδες μαγεύουν κάθε επισκέπτη. 30 χλμ. από την πόλη της Ρόδου.

Αρχίπολη: Σε καταπράσινο περιβάλλον πόλος έλξης πολλών περιηγητών. 33 χλμ. από την πόλη της Ρόδου.
Πλατάνια: Περιοχή γεμάτη πλατάνια από όπου πηρε και το όνομα του. 38 χλμ. από την πόλη της Ρόδου.

Μαλώνα: Η παραλία του χωριού είναι το διάσημο Χαράκι. 38 χλμ. από την πόλη της Ρόδου.

Μάσσαρη: Εδώ βγαίνουν τα καλύτερα πορτοκάλια του νησιού. Το όνομα του σημαίνει στη μέση, δηλ. στο κέντρο του νησιού. 40 χιλ. από την πόλη της Ρόδου.

Κάλαθος: Μικρό χωριό με καθαρή παραλία. 44 χλμ. από την πόλη της Ρόδου.

Λίνδος: Η μοναδική από τις τρεις αρχαίες πόλεις του νησιού που κατοικείται ακόμα. Η Ακρόπολη της είναι παλιότερη των Αθηνών. 49 χιλ. από την πόλη της Ρόδου.

Λάρδος: Το χωριό είναι γεμάτο αρχαιολογικά ευρήματα και εκεί βρίσκεται το μοναστήρι της Υψενής, Προελληνικό όνομα. 52 χλμ. από την πόλη της Ρόδου. 

Γεννάδι: Εξαιρετική, απέραντη παραλία από τις ομορφότερες της Ρόδου. 64 χλμ. από την πόλη της Ρόδου

Ασκληπείο: Έχει κάστρο και πασίγνωστο μουσείο. Λέγεται Ασκληπείο γιατί πράγματι υπήρχε θεραπευτήριο αφιερωμένο στον Ασκληπιό. 65 χλμ. από την πόλη της Ρόδου.

Βάτι: Μάλλον το όνομα του προέρχεται από τους πολλούς βάτους της περιοχής. 71 χλμ. από την πόλη της Ρόδου.

Μεσαναγρός: Έχει θαυμάσια εκκλησία του 13ου αιώνα. Το όνομα του σημαίνει περιφραγμένος, καλλιεργημένος αγρός. 83 χλμ. από την πόλη της Ρόδου.

Κατταβιά: Το νοτιότερο χωριό του νησιού. Μετά από 9 χλμ. το Πρασονήσι το νοτιότερο άκρο του νησιού που το χειμώνα σκεπάζεται από νερά και το καλοκαίρι γίνεται υπέροχη παραλία. 86 χλμ ανατολικά και 108 χλμ. δυτικά από την πόλη της Ρόδου.

Δυτική πλευρά:

Ιαλυσός: Βρίσκεται στους πρόποδες του Φιλερήμου, του πανέμορφου λόφου με την καταπληκτική θέα και το θαυμάσιο μοναστήρι. 8 χλμ. από την πόλη της Ρόδου.

Κρεμαστή: Ονομάστηκε έτσι από τον ξακουστό κρεμαστό ναό της Παναγίας που ήταν στο κάστρο του χωριού. Στις 15 Αυγούστου γίνεται εκεί το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού. 11 χλμ από την πόλη της Ρόδου.

Παραδείσι: Όμορφο σαν παράδεισος, παλιά λεγόταν και Βιλανόβα (νέα πόλη). 15 χλμ από την πόλη της Ρόδου.

Μαριτσά: Το χωριό των ηρώων και των αντιστασιακών. Υπέροχο το μοναστήρι του Σωτήρα. 17 χλμ. από την πόλη της Ρόδου.

Σορωνή: Χωριό βρίσκεται καταμεσής του δάσους Το όνομα του από τη λέξη Σόρων που σημαίνει βελανιδιά. 24 χλμ. από την πόλη της Ρόδου.

Απόλλωνα: Σπίτια με υπέροχες αυλές και ένα θαυμάσιο μουσείο. Το όνομα του το πήρε από τον θεό Απόλλωνα. 53 χλμ. από την πόλη της Ρόδου.

Έμπωνα: Στους πρόποδες του ψηλότερου βουνού του νησιού, τον Αττάβυρο. Γραφικό ορεινό χωριό, με υπέροχες ταβέρνες και το καλύτερο κρασί του νησιού το «μπονιάτικο». 54 χλμ. από την πόλη της Ρόδου.

Αγ. Ισίδωρος: Στους πρόποδες του Ατταβύρου με μαγευτική θέα. Το όνομα του από τον άγιο του χωριού. 66 χλμ. από την πόλη της Ρόδου.

 

Αξιοθέατα

Παλιά Πόλη: Μια ολοζώντανη Μεσαιωνική Πόλη, που μέσα από τα τείχη της αναπνέουν, κατοικούν και εργάζονται περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι. Ένα μεσαιωνικό μνημείο, δυτικοευρωπαϊκού υστερογοτθικού ρυθμού –με πολλά στοιχεία της ιταλικής αναγεννησιακής τεχνοτροπίας. Μνημείο προστατευόμενο από την UNESCO.

Παλάτι των Μεγάλων Μαγίστρων στη Μεσαιωνική Πόλη: Βρίσκεται στη ΒΔ πλευρά του κάστρου, στο τέλος της Οδού των Ιπποτών. Ένα ορθογώνιο επιβλητικό κτίριο βγαλμένο θαρρείς από τις ζωγραφιές των παιδικών παραμυθιών. Το παλάτι εκτός από διοικητικό κέντρο των Ιπποτών και κατοικία του Μεγάλου Μαγίστρου ήταν επίσης έδρα της άρχουσας κοινωνικής και πνευματικής τάξης της Ρόδου.

Ενυδρείο της Ρόδου: Στο βορειότερο σημείο του νησιού στην περιοχή Νιοχωρίου, φιλοξενούνται σπάνια είδη ψαριών και άλλα είδη της θαλάσσιας πανίδας. Στις ειδικά διαμορφωμένες δεξαμενές, μπορείτε να δείτε ανθόζωα, μαλάκια, γαστερόποδα, καβούρια, αχινούς, κεφαλόποδα καθώς και θαλάσσιες χελώνες. Στο ισόγειο του Ενυδρείου υπάρχει συλλογή με ταριχευμένα θαλάσσια θηλαστικά και μεγάλα ψάρια, όστρακα, κοράλλια, καθώς και ωκεανογραφικά όργανα. Το Ενυδρείο της Ρόδου είναι ανοιχτό καθημερινά από 1η Απριλίου – 31 Οκτωβρίου: 9:00-20:30 και από 1η Νοεμβρίου – 31η Μαρτίου: 9:00-16:30. Τηλ: 22410 27308. 

Λόφος του Μόντε Σμιθ:  Ο Λυκαβηττός της πόλης της Ρόδου, η οποία είναι χτισμένη στις πλαγιές του.Εδώ βρισκόταν η Άνω Ακρόπολη της αρχαίας Ρόδου.στην κορυφή του λόφου δεσπόζουν τα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης της Ρόδου ενώ στη νότια πλευρά του σώζονται τα λείψανα σημαντικών αρχαιοτήτων.

Πάρκο Ροδίνι: Τρία μόλις χιλιόμετρα από την Πόλη της Ρόδου, βρίσκεται ένας από τα αρχαιότερα πάρκα στον κόσμο, μια μικρή κοιλάδα γεμάτη ροδοδάφνες, σκιερά πλατάνια, τρεχούμενα νερά και δροσερές καταπράσινες λιμνούλες γεμάτες νούφαρα, τις οποίες διασχίζουν γεφυράκια.

Μονή της Παναγίας της Τσαμπίκας: Βρίσκεται στο ανατολικό μέρος της νήσου Ρόδου 32 χιλιόμετρα απ την πόλη ανάμεσα στην περιοχή Κολύμπια και στο Δήμο Αρχαγγέλου.Το ξυλόγλυπτο τέμπλο είναι μεγάλης τέχνης και φαίνεται παλαιότερο του 17ου αιώνα.

Πως θα πάτε Με αεροπλάνο από το Ελευθέριος Βενιζέλος ή με καράβι από τον Πειραιά.


credit photo © www.aegeanislands.gr

Know before you go