Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ARTTRAVELΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Μαζί με την Μύκονο αποτελεί το διασημότερο νησί των Κυκλάδων και όχι άδικα. Στα 76 της τετραγωνικά χιλιόμετρα κατοικούν περίπου 13.500 άνθρωποι, σύμφωνα με τη απογραφή του 2001. Η μορφολογία της αποτελεί μοναδικό φαινόμενο παγκοσμίως και οφείλεται στην τρομακτική έκρηξη του ηφαιστείου που πραγματοποιήθηκε τον 17ο αιώνα π.Χ. και άφησε πίσω της τρεις λωρίδες γης: την Καλντέρα, την Νέα Καμένη και την Θηρασιά. Στο πέρασμα των αιώνων αναγεννήθηκε, άκμασε, ώσπου καταστράφηκε και εγκαταλείφθηκε ξανά. Φοίνικες, Λακεδαιμόνιοι, Πτολεμαίοι, Σταυροφόροι, πειρατές και Οθωμανοί πέρασαν από το νησί μέχρι την προσάρτησή του στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος το 1830. Η Σαντορίνη γνώρισε τεράστια ακμή χάρη στην ναυτιλία της αλλά και τα περιζήτητα τοπικά προϊόντα της. Καταστροφικοί αποδείχτηκαν για το νησί οι παγκόσμιοι πόλεμοι αλλά και ο σεισμός το 1956 που την ερήμωσε. Η νέα εποχή ξεκίνησε για την Σαντορίνη στα τέλη του '70 όταν και μπήκε στον παγκόσμιο χάρτη των κοσμοπολίτικων προορισμών. Και από τότε δεν βγήκε ποτέ.

Σήμερα, τα Φηρά και η Οία, οι δύο σημαντικότεροι οικισμοί της Σαντορίνης, κρέμονται αντικριστά από τα βράχια της Καλντέρας και μάχονται στήθος με στήθος για το πώς θα κερδίσουν τον επισκέπτη. Αμέτρητα ξενοδοχεία έτοιμα να μας κακομάθουν στον υπέρτατο βαθμό, πολυβραβευμένα εστιατόρια, απαστράπτουσες βιτρίνες καταστημάτων, μοναδικής ομορφιάς παραλίες, λευκή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, γραφικά χωριά με στενά πλακόστρωτα δρομάκια, πλατείες και εκκλησίες με γαλάζιους τρούλους και η πάντα επιβλητική παρουσία του σκουρόχρωμου ηφαιστείου. Τα πάντα μοιάζουν να γυρίζουν γύρω από ένα και μοναδικό φαινόμενο: το ηλιοβασίλεμα.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ Aρχαιολογική περιοχή του Ακρωτηρίου που δυστυχώς παραμείνει κλειστή για το κοινό από το 2005, τα μουσεία Προϊστορικό, Λαογραφικό, Αρχαιολογικό, Ναυτικό, Οίνου, το παραδοσιακό χωριό στον Πύργο, τα οινοποιεία.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ O Έξω Γιαλός στρωμένος με μαύρη άμμο στο χωριό Καρτεράδος, ο Μονόλιθος που είναι η αγαπημένη παραλία των οικογενειών, το γραφικό Αμμούδι, το ήσυχο Κολούμπο, οι κοσμοπολίτικες Περίσσα και Περίβολος και η πολυφωτογραφημένη Κόκκινη Άμμος.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ Mε πλοίο από τον Πειραιά ή αεροπορικώς με πτήσεις της Aegean.

credit photo © www.aegeanislands.gr

Know before you go