Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ARTTRAVELΣΕΡΙΦΟΣ

ΣΕΡΙΦΟΣ

Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Σέριφος ήταν η κατοικία των Κυκλώπων, οι οποίοι λέγεται ότι έκτισαν μερικά από τα πιο σημαντικά μνημεία του νησιού, όπως τον Άσπρο Πύργο και τα Τείχη της Λιόμαντρας. Το πιο διάσημο παραμύθι της ωστόσο είναι αυτό με πρωταγωνιστή τον Περσέα, όπου ως νεογνό ξεβράστηκε σε ένα κιβώτιο στις ακτές της Σερίφου, όπου το βρήκε ο βασιλιάς Πολυδέκτης. Τον 7ο και 6ο αιώνα π.Χ. η Σέριφος αποικήθηκε από τους Ιονίους, οι οποίοι κατάφεραν, με τη χρήση και την εξαγωγή μεταλλευμάτων, να κάνουν το νησί ένα κέντρο εμπορικής και πολιτικής ανάπτυξης. Την εποχή του Περσικού Πολέμου, η Σέριφος ήταν μέρος της Αθηναϊκής Συμμαχίας, ενώ κατά τη διάρκεια της Ελληνιστικής Εποχής παρέμενε δραστήρια. Το 146 π.Χ. η Σέριφος κατακτήθηκε από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κι έγινε τόπος εξορίας για τους Ρωμαίους αντιφρονούντες. Κατά τη Βυζαντινή Εποχή υπήρξε τόπος εξορίας πολιτικών κατάδικων. Την εποχή της Ενετοκρατίας η Σέριφος άνθισε, κυρίως λόγω της εξόρυξης μεταλλευμάτων που γινόταν από σκλάβους που έφερναν οι Ενετοί στο νησί γι' αυτή τη δουλειά. Από τότε, η εξόρυξη μεταλλευμάτων έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην οικονομία του νησιού.

Η Χώρα έχει τα πάνω, έχει και τα κάτω της. Είναι η Πάνω Χώρα και η Κάτω. Αμφιθεατρικά χτισμένη στο λόφο πάνω από τον όρμο του Λιβαδιού. Ολόλευκα, κυβόσχημα σπιτάκια αγκαλιασμένα σφιχτά το ένα με το άλλο, σκαρφαλωμένα σε πελώριο κατακόρυφο βράχο με ανεμόμυλους και πλακόστρωτα, δαιδαλώδη δρομάκια. Αρωματισμένα με κάππαρη, ρίγανη και θυμάρι. Και στη κορυφή το Κάστρο από όπου τα φώτα τις Σίφνου το βράδυ μοιάζουν με ξεστρατισμένες λιβελλούλες που χάθηκαν μέσα στη θάλασσα. Πέρα από τη γοητευτική και πλανεύτρα Χώρα, η Σέριφος είναι διάσπαρτη από πανέμορφος οικισμούς. Το Λιβάδι, το κύριο λιμάνι με την γραφική αρχιτεκτονική του κτισμένο αμφιθεατρικά προσπαθεί να φτάσει τη Χώρα σκαρφαλώνοντας στο λόφο, ο αγροτικός Ράμος, ο αραιοκατοικημένος Αή Γιάννης με μια από τις όμορφες παραλίες του νησιού, ο Κένταρχος χτισμένος μέσα σε μια καταπράσινη κοιλάδα, το αρχοντικό Μεγάλο Λιβάδι στα νοτιοδυτικά και πολλά ακόμα χωριουδάκια που αξίζει ένα road trip για τα  ανακαλύψετε.

Η εξερεύνηση στον οικισμό Κουταλά  στη νοτιοδυτική πλευρά της Σερίφου, θα σας μάθει για την εποχή του μεταλλευτικού πλούτου του νησιού, μιας και ο οικισμός  αναπτύχθηκε την εποχή της εκμετάλλευσης των μεταλλείων και αποτέλεσε το μεταλλευτικό κέντρο του νησιού. Κατά μήκος της παραλίας στέκουν ακόμα τα πετρόχτιστα σπιτάκια, όπου στριμώχνονταν οι μεταλλωρύχοι. Στην περιοχή υπάρχουν ακόμα σκουριασμένα εργαλεία (σκάλα φόρτωσης, βαγονέτα και άλλα μηχανήματα) καθώς και αμέτρητες στοές ορυχείων στις γύρω πλαγιές που είναι βαμμένες με το χρώμα της σκουριάς.

Το νησί διαθέτει μια ιδιαίτερα ανεπτυγμένη ραχοκοκκαλιά από μονοπάτια, κάποια από αυτά μάλιστα πλακόστρωτα και εκατόχρονα. Αυτά θα σας οδηγήσουν στα πιο γοητευτικά μέρη του νησιού, σε απόμερες παραλίες, ερείπια αρχαίων οικισμών ή σε μια από τις 116 εκκλησιές που είναι κτισμένες σε απόμερα μέρη και η πρόσβαση τους είναι δυνατή μόνο μέσα από μονοπάτια.

Διάσημη και η κουζίνα της Σερίφου με ένα σωρό μεζέδες και νοστιμιές να κάνουν πολλούς να μιλούν για τη καλύτερη κουζίνα των Κυκλάδων. Θα χορτάσετε με μαραθοτηγανίτες, λιαστές ντομάτες, ρεβιθάδα, ντόπια λουκάνικα, σκεπασταριά, ξινομυζήθρα, μυζήθρα και θα μεθύσετε με το κρασί με το ιδιαίτερο χρώμα και τη γεύση.

Παραλίες

Η ακτογραμμή της Σερίφου μετρά πάνω από 70 παραλίες και μάλιστα μερικές από τις καλύτερες παραλίες των Κυκλάδων προφυλαγμένες από τους ανέμους που πνέουν στο Αιγαίο. Στη νοτιοανατολική πλευρά, κάτω από τη Χώρα, βρίσκονται οι δημοφιλείς παραλίες Λιβάδι και Αυλόμωνας, καθώς και η μεγάλη χρυσή αμμουδιά Λιβαδάκια. Νοτιότερα είναι η παραλία Καράβι με τα γαλαζοπράσινα νερά. Δίπλα της η πιο ήσυχη παραλία Καλό Αμπέλι. Στη βορειοανατολική ακτή, θα κολυμπήσετε στην αμμουδιά της Λιας, το ορμίσκο του Άγιου Σώστη, την πανέμορφη Ψιλή Άμμο με τα τουρκουάζ νερά και τον Άγιο Ιωάννη με το ομώνυμο εκκλησάκι. Στα βόρεια, οι παραλίες του Κεντάρχου με γαλαζοπράσινα νερά και αρμυρίκια, βορειοδυτικά η από άσπρο βότσαλο και άμμο παραλία της Συκαμιάς. Ο κατάλογος συνεχίζεται με την αμμώδη παραλία του Αβεσσαλού στα νοτιοδυτικά, την παραλία του Μεγάλου Λιβαδιού με τα αρμυρίκια και του Μαλλιάδικου για αυτούς που θέλουν να απομονωθούν. Στα νότια, οι παραλίες έχουν το καλύτερο ηλιοβασίλεμα, όπως αυτές του Κουταλά, του Γάνεμα και της Βαγιάς. Στην τελευταία υπάρχουν πηγές γλυκού νερού αν σκάψετε στην αμμουδιά.

Πως θα πάτε Με πλοίο από το Πειραιά. Το ταξίδι διαρκεί περίπου 3 ώρες.

credit photo © www.aegeanislands.gr

Know before you go