Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ARTTRAVELΣΙΚΙΝΟΣ

ΣΙΚΙΝΟΣ

Πρόκειται για ένα μικρό νησί στις νότιες Κυκλάδες με περίπλου 17 ναυτικών μιλίων και πληθυσμό 238 κατοίκων. Η Σίκινος κατοικείται από την Προϊστορική Εποχή ενώ χαρακτηριστικό του νησιού υπήρξε μέχρι τα μέσα του εικοστού αιώνα η άφθονη οινοπαραγωγή και, μέχρι σήμερα, η κορυφαία ποιότητα του μελιού του.

Οικισμοί

Αλοπρόνοια: Είναι το μικρό λιμανάκι του νησιού με γραφικό οικισμό. Στο φως της ημέρας γραφικό, το βράδυ αποκτά ζωή, μουσική και αρώματα.

Χωριό:  Ένας μικρός λαβύρινθος από δρομάκια, παλιά σπίτια, πεζούλια, στενές ανηφόρες, περάσματα, κρυφές γωνιές, ανθισμένα παρτέρια και σκαλάκια. Η ησυχία και η ζωή που εκτειλύσεται σε αυτό το μικρό κυκλαδίτικο λαβύρινθο είναι ότι πιο πολύτιμο έχει να επιδείξει η Σίκινος.

Κάστρο: Η συνέχεια του Χωριού. Είναι κτισμένο στο χείλος του γκρεμού 280 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, είναι παλιός οχυρωμένος οικισμός του 15ου αιώνα. Εδώ χτυπάει η καρδιά του τόπου: η πλατεία, το δημαρχείο, το ιατρείο, τα μαγαζιά και τα καφενεία είναι το κέντρο της κοινωνικής ζωής του νησιού.

Αξιόθεατα

Ο Ναός της Επισκοπής: Είναι το πιο ιδιαίτερο και ενδιαφέρον μνημείο της Σικίνου. Βρίσκεται μέσα στην άγρια φύση της νησιωτικής ενδοχώρας περιτριγυρισμένο από βυζαντινά παρεκκλήσια, κελιά, ερείπια αρχαίων οικοδομημάτων, τμήματα τειχών, όστρακα αγγείων και κομμάτια μαρμάρινων γλυπτών. Η Επισκοπή στέκεται ακόμη σιωπηλή και αινιγματική: αρχικά είχε θεωρηθεί ναός του Πυθίου Απόλλωνα.

Το μοναστήρι της Επισκοπής: Γυναικείο μοναστήρι που υπήρξε το οχυρό των κατοίκων από τις αρπαγές, τους βιασμούς και τις λεηλασίες που πολύ συχνά επιτίθονταν στο νησί. Το μοναστήρι είναι επισκέψιμο μόνο το απόγευμα.

Ο ναός της Παντάνασσας: Ναός στη πλατεία του Κάστρου με επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο.


Μαύρη σπηλιά: Είναι η μεγαλύτερη σπηλιά του νησιού και από τις μεγάλες σπηλιές των Κυκλάδων. Βρίσκεται στο επίπεδο της θάλασσας στη βόρεια πλευρά, κάτω από το μοναστήρι της Χρυσοπηγής και είναι προσβάσιμη μόνο από τη θάλασσα.

Λαογραφικό μουσείο: Βρίσκεται στο Χωριό και στεγάζεται σ'ένα παλιό ελαιοτριβείο γεμάτο με ιστορικά κειμήλια και παραδοσιακά έργα τέχνης.

 

Παραλίες

Αλλοπρόνοια: Η πιο μεγάλη παραλία του νησιού. Από εδώ αναχωρούν τα καΐκια που θα σας πάνε σε μικρές παραλίες κρυμμένες στα βράχια.

Διαλισκάρι: Μπορείτε να πάτε και με τα πόδια ή οδηγώντας στο χωματόδρομο. Η παραλία είναι όλη κι όλη πενήντα μέτρα. Άγιος Γεώργιος: ωραία παραλία με ταβερνάκι.

Μάλτα: Υπάρχει ένα αγκυροβόλι για να πάτε εκεί με καΐκι από την Αλλοπρόνοια. Υπάρχει όμως και μονοπάτι για να πάτε από το Κάστρο περπατώντας 6,5 χιλιόμετρα ανάμεσα σε ξερολιθές και φρύγανα.

Μαύρη Σπηλιά: Μυστηριώδης σπηλιά μέσα στη θάλασσα, την οποία θα προσεγγίσετε με καΐκι.

Άγιος Παντελεήμονας: Από την άλλη πλευρά του νησιού, προβάσιμη από μονοπάτι και από την Αλλοπρόνοια.

Σαντορινέικα: Θυμίζουν πως κάποτε η Σίκινος προμήθευε καυσόξυλα και ασβέστη την Σαντορίνη.

Όρμος Καρά: Για πραγματικούς εξερευνητές. Αν έχετε διάθεση για πεζοπορία από τη Χώρα θα περπατήσετε πολύ σε βραχοπλαγιές για να φτάσετε σε μια μικρή παραλία με βότσαλα που όμως θα είναι όλη δική σας. Διαφορετικά θα φτάσετε εδώ με καΐκι.

Πως θα πάτε: Με πλοίο από τον Πειραιά. 

credit photo © www.aegeanislands.gr

Know before you go