Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ARTTRAVELΣΚΥΡΟΣ

ΣΚΥΡΟΣ

Η Σκύρος είναι το νοτιότερο και μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος των Βορείων Σποράδων με πληθυσμό περίπου 3.000 κατοίκους. Ανήκει διοικητικά στο Νομό Ευβοίας. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Σκύρος είναι το νησί του βασιλιά Λυκομήδη. Εδώ έκρυβε η Θέτιδα τον άτρωτο γιο της, Αχιλλέα κι εδώ βρήκε το θάνατο ο Θησέας, γκρεμισμένος από το Λυκομήδη στα κοφτερά βράχια του νησιού. Η Σκύρος έγινε κτήση των Αθηναίωντον 5ο αιώνα π.Χ. και ακολούθησαν οι Πέρσες και οι Μακεδόνες για περάσει το 197 π.Χ. στους Ρωμαίους και στη συνέχεια να αποτελέσει μέρος της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Το 1204 η Κωνσταντινούπολη κατελήφθη από τους Σταυροφόρους και έτσι η Σκύρος πέρασε στα χέρια των αδερφών Γκίζι όπως η Σκιάθος, η Σκόπελος και η Μύκονος. Σειρά είχαν οι Οθωμανοί που κατέλαβαν το νησί το 1538 αλλά παραχώρησαν στους ντόπιους πολλά προνόμια. Την ίδια περίοδο η Σκύρος και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου υπέφεραν από πειρατικές επιδρομές. Η Σκύρος συμμετείχε με ναύτες στην επανάσταση του 1821 ενώ περιέθαλψε και χιλιάδες πρόσφυγες από όλη την Ελλάδα. Λιμάνι του νησιού είναι η Λιναριά με πρωτεύουσα τη Χώρα ενώ άλλοι γραφικοί οικισμοί είναι οι Μώλος, Μαγαζιά, Γυρίσματα, Λουτρό, Ασπούς και Ατσίτσα. Από τα έρημα νησάκια που περιβάλλουν τη Σκύρο, μεγαλύτερα είναι το Σαρακηνό και η Σκυροπούλα.  Το βόρειο τμήμα του νησιού καλύπτεται από πυκνό πευκοδάσος ενώ στα νότια, το τοπίο είναι άγριο και βραχώδες. Στη Σκύρο ζει το περίφημο σκυριανό αλογάκι, ένα μικρόσωμο άλογο το ύψος του οποίου δεν ξεπερνά τα 110 εκατοστά. Είναι σπάνιο είδος και δεν ζει σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου. Το σκυριανό σλογάκι έχει συμπεριληφθεί στα προστατευόμενα είδη Ελλάδας μαζί με την χελώνα καρέτα καρέτα και τη φώκια μονάχους μονάχους.

Αξιοθέατα Το Αρχαιολογικό Μουσείο στη Χώρα, αρχαιολογικός χώρος Παλαμαρίου, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Μάνου Φαλτάιτς, το ενετικό Κάστρο, το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Σκυριανού, το Σκυριανό καρναβάλι και τα αλογάκια της Σκύρου.

Παραλίες Η μεγάλη και οργανωμένη παραλία Μαγαζιά με ψιλή άμμο, η ήσυχη παραλία Πεύκος τριγυρισμένη από καταπράσινες πλαγιές, τα Γυρίσματα με χρυσαφένια αμμουδιά, ο Άγιος Πέτρος με ψιλό βότσαλο, οι ερημικές Κυρά Παναγιά, Πετρίτσα και Θεοτόκος.

Πως να πάτε: Ακτοπλοϊκώς μέσω Κύμης και αεροπορικώς με πτήσεις της Sky Express.

Know before you go