Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ARTTRAVELΣΤΕΜΝΙΤΣΑ

ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ

Στη Στεμνίτσα θα πάμε για να ζήσουμε την καλή ζωή, στην αφτιασίδωτη εκδοχή της. Γι'αυτό θα πάμε καθημερινή, αφού η κρεμασμένη δίπλα από το φαράγγι του Λούσιου Στεμνίτσα τα Παρασκευοσαββατοκύριακα ανήκει στα φορτωμένα με χιονοπέδιλα τζιπ που καταλαμβάνουν κάθε εκατοστό μέσα και έξω από το χωριό. Η low profile γειτόνισσα της Δημητσάνας, βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο και διατηρεί ακόμα τον αυθεντικό, ορεινό χαρακτήρα της γι'αυτό θα πάμε μιλημένοι. Θα γίνουμε ένα με τους ντόπιους στα καφενεία της πλατείας, θα ακούσουμε ιστορίες για την ντοπιολαλιά που βασίζεται στον αναγραμματισμό, θα γευτούμε λουκουμάδες με μέλι, χειροποίητα γλυκά και θα χορτάσουμε με ζουμερά κρεατικά. Θα αφήσουμε για λίγο το χωριό των σπουδαίων αργυροχρυσοχόων για να επιδοθούμε σε extreme δραστηριότητες και φυσιολατρικές εξερευνήσεις στο Λούσιο και το ελατοσκέπαστο Μαίναλο για να επιστρέψουμε το βράδυ στη θαλπωρή του τζακιού μας συντροφιά με θερμαντικό τσίπουρο. Στη Στεμνίτσα θα ανακαλύψουμε την αρχοντιά μιας άλλης εποχής.
Η Στεμνίτσα είναι ορεινό χωριό της Αρκαδίας που απέχει 220 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 45 χιλιόμετρα από την Τρίπολη. Χτισμένη στις δυτικές πλαγιές του Μαινάλου και σε ύψος 1080 μέτρων, είναι από τα ψηλότερα χωριά της Ελλάδας και είναι χαρακτηρισμένη ως παραδοσιακός οικισμός. Πολύ κοντά της βρίσκεται και η πιο τουριστικά αναπτυγμένη Δημητσάνα. Η Στεμνίτσα γνώρισε μεγάλη ακμή κατά τη βυζαντινή περίοδο, αφού χάρη στη δύσβατη θέση της αποτέλεσε καταφύγιο εύπορων οικογενειών της περιοχής που επιδόθηκαν στο εμπόριο και την αργυροχρυσοχοΐα. Στην επανάσταση του '21 έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο. Ήταν η έδρα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη που την αποκαλούσε “χωριατοπούλα του Μοριά” ενώ υπήρξε έδρα της Α' Πελοποννησιακής Γερουσίας. Η Στεμνίτσα σήμερα ανήκει στο Δήμο Γορτυνίας με έδρα την Δημητσάνα.

Χρήσιμες Πληροφορίες
Δήμος Γορτυνίας: Δημητσάνα, Τηλ. 27953 60330, www.gortynia.gov.gr
Αστυνομία: Δημητσάνα, Τηλ. 27950 31205
Κέντρο Υγείας: Δημητσάνα, Τηλ. 27950 31401
ΚΤΕΛ Αρκαδίας: Αθήνα: 210 5132834, Τρίπολη: 2710 222560
Πώς θα πάτε: Ακολουθώντας την Εθνική Οδό Αθηνών-Τριπόλεως, μετά τη σήραγγα του Αρτεμισίου, στρίβετε δεξιά προς Μαντινεία, Λεβίδι και Βυτίνα. Μετά τη Βυτίνα, ακολουθείτε τις πινακίδες για Δημητσάνα και θα βρείτε την Στεμνίτσα στο δρόμο σας. Εναλλακτικά, με το ΚΤΕΛ Αρκαδίας ως την Τρίπολη και από εκεί με τοπικά δρομολόγια.

Know before you go